Plattegrond Athene

Meer over Plattegrond Athene

Inleiding

Athene is niet alleen een heel oud maar tegelijk ook modern en romantisch. De stad is geweldig groot wat oppervlakte betreft. Er wonen ongeveer 4 miljoen Atheners . Die wonen niet alleen in het centrum maar ook in de wijken van Athene. Er zijn wijken, veel pleinen en een wirwar van drukke straten en steegjes. Te veel om op te noemen. De belangrijksten worden hier kort behandeld.

Monastiraki is een oude wijk en ligt aan de voet van de Akropolis. Het is een wijk die 24 uur per dag bruist. Nadeel is echter dat er ook altijd veel lawaai is. Ietsjes naar het zuiden toe is de duurdere wijk Thissio te vinden. De Akropolis is en blijft de smaakmaker van Athene.

Internationale modellen bekijken en gezellige studentencafe`s bezoeken doe je in de wijk Exharia. Er zijn in deze wijk regelmatig leuke en kunstzinnige activiteiten. Verder zijn er meer dan genoeg bars en restaurantjes waar je voor een paar euro lekker kunt eten.

In het centrum van de oude stad ligt de wijk Plaka. Naar deze wijk gaan veel toeristen omdat het daar altijd gezellig is. De wijk staat ook bekend om zijn veiligheid en drukte en daar komen de mensen nu eenmaal graag op af. Kenmerk van Plaka zijn de erg smalle straatjes en nogal kleine pleintjes. Plaka ligt, net zoals Monastiraki, aan de voet van de Akropolis.

Syndagma is zo`n typische wijk waar je ook mensen tegenkomt met een wazig beroep. De wijk is zo`n beetje de nieuwe moderne wijk in het centrum van Athene. De Plateia, een erg drukke straat, staat bekend om het altijd maar doorgaande verkeer. Toch staan hier ook vele luxe hotels en ontzettend veel cafe`s. Over het algemeen is deze wijk ook `s nachts veilig te noemen.

Er is in de wijk Pangrati niet erg veel te doen. Het is gewoon een rustige wijk waar men met een gerust hart midden in de nacht een ommetje kan maken. Logisch ook want er zijn veel Byzantijnse kerken te bewonderen en ook is daar de Nationale Begraafplaats.

Met een dikke portemonnee is het heerlijk vertoeven in de wijk Kolonaki. De betere boetieks, de beste restaurants en de bekendste cafe`s vindt men in deze wijk.

De wijk Agora ligt tussen de wijken Aredes en Plaka. Gaat men vandaar uit richting het Platia Omania, dan ben je vlakbij de Atheense vlooienmarkt.

In Psirri bevindt zich misschien wel het oudste plein van de stad. Dit plein heet het Iroon Plein. Psirri stond vroeger bekend door de kleine fabriekjes van de arbeidersklasse. Dat is allang niet meer zo. Het is inmiddels het uitgaanscentrum van Athene geworden en ook daar komen veel toeristen.

Vele drukke straten in Athene vertrekken vanaf het plein Omonia. Omonia betekent `eendracht`. Ook komen hier veel bussen aan. Een ander centraal plein is Syntagmatos. Twee evenwijdige lijnen vanaf Omonia lopen naar dit plein toe.

Het metrostation Monastiraki en het gelijknamige plein liggen aan de oostzijde van het centrum van Athene. Naar het zuiden toe ligt de wijk Plaka.

Beroemd is het Karaiskaki Plein. Daar is ook het indrukwekkend monument te zien over de gestorven piloten uit de Tweede Wereldoorlog.

De allerdrukste winkelstraat van heel Athene is de Ermoustraat. Deze straat is helemaal verkeersvrij. Geen wonder dat daarom heel veel inwoners maar ook toeristen daar gaan winkelen.