Betalen Athene

Meer over Betalen Athene

De Bank van Griekenland is de grootste en tevens ook de centrale Bank. Andere belangrijke en grote banken zijn ondermeer de Alpha Credit bank, de EFG Eurobank, de Egnatia Bank en de Piraeus bank. Kenmerk van alle Griekse banken,dus ook de banken in Athene is, dat er niet zo efficiënt wordt gewerkt als wij gewend zijn in ons land. Er wordt vrij langzaam gewerkt en lange rijen in een bank is dan ook geen uitzondering. Om te beginnen moet men ouder zijn dan 18 jaar om een bankrekening te kunnen openen. Iedereen in Griekenland moet een belastingnummer hebben ofwel een AFM. Zonder een AFM kun je bijvoorbeeld geen boot of een auto kopen. Ook is de AFM nodig bij alle belastingzaken. In tegenstelling tot enkele jaren geleden kan men betalen met euro`s. In bijna heel Griekenland kan men pinnen. Op zondag zijn alle banken gesloten. Wordt er meer dan 10.000 euro ingevoerd dan moet dit aangegeven worden bij de douane. Men ontvangt dan een certificaat. Hierop staat dat er belasting over dit bedrag is betaald. Geldbedragen boven de 50.000 euro moeten betaald worden met een internationale overschrijvingskaart. Bij het invoeren van fondsen om te kopen dan moet men het geld op een Griekse bank zetten. Hiervoor ontvangt men dan een `inwissel certificaat`. Dit certificaat moet men kunnen tonen anders moet men inkomstenbelasting betalen over de ingevoerde fondsen.

Bij geld versturen uit Griekenland of er naar toe, let dan heel goed op wat betreft de wisselkoersen. Ook opletten dat men de laagste bankkosten betaalt. Banken mogen namelijk kosten berekenen over transacties. Wordt er geld overgeschreven naar een Griekse bank dan altijd overhandigen de naam, afdelingsnummer, rekeningsnummer en bankcode. Misschien wel de snelste methode om geld over te brengen is door middel van een telegrafische opdracht. Nadeel is dat deze transactie peperduur kan uitpakken. De bankcommissie kan wel oplopen tot 10% over het verstuurde bedrag! Inkomstenbelasting betalen is in Griekenland voordelig. Er kunnen veel aftrekposten gebruikt worden. Om direct aan geld te komen kan men pinnen of een creditcard gebruiken. Betalingskaarten worden geaccepteerd in Athene en ook in andere toeristische gebieden. Banken op luchthavens bieden u de slechtste wisselkoers aan en berekenen de hoogste kosten hiervoor. De banken zijn te verdelen in 2 groepen: de commerciële banken en de kredietinstellingen. De banken in Athene zijn geopend van maandag tot en met donderdag. Vanaf 8.00 tot 14.30 uur. Op vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur. In Athene zijn de banken doorgaans wat langer open.

Er zijn steeds meer Nederlanders die permanent willen gaan wonen in Griekenland, met name in Athene. Wat komt daar al zo bij kijken om een huis te kopen, te bouwen of te laten bouwen.
- Een stuk land kopen waarop men een huis laat bouwen.
- Het kopen van een huis dat al helemaal klaar is en gebouwd door een projectontwikkelaar.
- Een bestaand huis, eventueel een opknaphuis.

Een bestaand huis kopen is moeilijk omdat het aanbod niet zo groot is. Dit vind je niet in een stad maar in wat afgelegen dorpjes. Meestal moet er nodig gerestaureerd worden. Echt iets voor de doe-het-zelver. De aankoopprijs valt dan best wel mee. Reken op vanaf 45.000 euro.

Een stuk land kopen is het meest ideale. Een huis laten bouwen is prijzig en men moet de taal beheersen om misverstanden te voorkomen. De afwerking duurt altijd langer dan gewenst. De prijs van het land, inclusief de woning komt dan op ongeveer 170.000 euro.

Een kant en klaar huis is de eenvoudigste manier. Het aanbod is groot. Het grote voordeel is dat alles geregeld wordt, men heeft er geen omkijken naar. Prijzen beginnen rondom de 60.000 euro.

De aankoopprocedure is in grote lijnen als volgt:

-De makelaar stelt een advocaat aan.
-Deze doet kadastraal onderzoek naar de eigendomsrechten van de verkoper.
-De koper moet een belastingnummer aanvragen.
-De koper betaalt 10% van de het aankoopbedrag.
-Er wordt nu een koopovereenkomst gemaakt door een notaris.
-Nu wordt de overdrachtsbelasting betaald door de verkoper.
-De koopovereenkomst wordt getekend.
-Men ontvangt dan het eigendomscertificaat.

Voor het afsluiten van een hypotheek voor het buitenland kan men bij vrijwel alle banken terecht. Bekende banken zijn de Emporiki Bank en de Alpha bank.

Wil men eerst niet kopen dan is huren een goede optie. De huurprijzen zijn natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte enz. maar ook in welke wijk men wil gaan wonen. In de goedkopere wijken zoals Perama, Patissia of Moschato betaalt men ongeveer 440 euro voor 80m2. In de duurdere wijken zoals Kolonaki, Glifada of Kefallari betaalt men vanaf 700 euro tot 1000 euro voor 80m2.

Wanneer men besluit permanent in Athene te gaan wonen dan kan men de auto invoeren. Dit wordt afgeraden. Op de eerste plaats is het een tijdrovende procedure. Ten tweede betaalt men veel geld aan invoerrechten. Het beste optie is de auto in Nederland verkopen en in Athene een nieuwe of tweedehands te kopen. Dankzij de invoering van de euro is het betalingsverkeer een stuk eenvoudiger geworden. Daardoor zijn er ook meer mogelijkheden. Wanneer men heeft besloten in Athene te willen gaan wonen, ga dan eerst daar eens kijken. Beslis niet te snel. Word niet te snel verliefd op een mooi huisje. Denk echt goed na! Veel succes.