Taxi Athene

Meer over Taxi Athene

Taxiprijzen in Athene zijn voor onze Nederlandse begrippen erg laag. Taxi`s in Athene bestaan uit verschillende merken en typen; een ding hebben ze gemeen, alle taxi`s zijn supergeel gekleurd. En er rijden er nogal wat, zo`n veertien tot vijftienduizend in Athene. Wanneer men een taxi aanhoudt zal deze niet uit zichzelf stoppen. Het is de bedoeling dat je schreeuwt waar je naartoe wilt. Gaat hij niet naar waar men naar toe wilt dan zal de taxi gewoon doorrijden. In principe zijn de taxichauffeurs in Athene eerlijk maar er zijn er ook bij die anders denken. Deze groep ziet natuurlijk meteen dat er een toerist instapt en probeert hiervan financieel te profiteren. Bijvoorbeeld door een flinke omweg te maken. Een andere mogelijkheid is dat ze gewoonweg te veel berekenen. Ook nemen zij andere passagiers mee.Zij brengen je zelfs naar een hotel waarvan zij geld ontvangen bij aanbreng van een gast. Zij roken vaak dat niet toegestaan is en laten de klant de bagage uit de kofferbak halen.

Na een rit moet de chauffeur altijd een bewijs geven voor de gemaakte kosten van de rit. Een hele goede manier om niet bedrogen te worden is het boeken van een taxi online. De kosten zijn dan namelijk al betaald. Dus nooit extra kosten achteraf. De chauffeur wacht je op bij het vliegveld en brengt je rechtstreeks naar je geboekte hotel. Dit geldt tot maximaal 4 personen per taxi. Andere voordelen zijn dat de chauffeur op je blijft wachten ongeacht of er vertraging is. Het zijn vriendelijke en goede taxichauffeurs die professioneel zijn. Mocht er onverhoopt gestaakt worden door de chauffeurs dan wordt er toch voor vervoer gezorgd. Dat zijn enkele voordelen van het online reserveren.

Afhankelijk van de tijd en van de te maken rit zijn er twee basistarieven. Tarief 1 is vanaf vijf uur in de ochtend tot middernacht. Deze wordt gebruikt binnen de grenzen van Athene. Nummer 2 is van middernacht tot vijf uur in de ochtend en valt buiten de zone van de stad. Let er op dat het tariefnummer duidelijk op de prijsmeter te zien is. Prijs van tarief 1 is 30 eurocent per kilometer. Van tarief 2 is dat 56 cent. De meterstart is altijd 1 euro. Moet een taxi wachten dan kost dat bijna 8 euro per uur. De prijs van de luchthaven of er naar toe kost 3 euro. De taxitarieven tijdens vakanties en feestdagen zijn in het algemeen hoger.

De oneerlijke taxichauffeurs zullen van alles proberen om een toerist financieel te benadelen. Let daarom altijd goed op de volgende situaties: Maak altijd en meteen duidelijk dat je de kortste weg wilt en geen andere passagiers erbij. De chauffeur wil graag omrijden om nog meer passagiers mee te nemen. Daardoor ontvangt hij meer geld voor hetzelfde ritje. Laat meteen bij het instappen merken dat de chauffeur de meter moet aanzetten. Vraag ook meteen wat de rit kost. Zo heb je nooit dure verrassingen achteraf. Als hij weigert dan gewoon uitstappen en een andere taxi aanhouden. Het gebeurt ook wel dat de prijsmeter, zogenaamd, kapot is. Vooral als er veel bagage wordt meegenomen. De chauffeur hoopt natuurlijk dat je niet uitstapt en zal dan een veel hogere prijs berekenen. Dreig de chauffeur door een klacht bij de politie neer te leggen. Daar zijn de taxichauffeurs niet blij mee. Taxichauffeurs zijn niet gecharmeerd van klanten met veel bagage of met kinderen. Hun taxi zit dan vol en kunnen geen andere klanten meer bij. In dit geval is het soms best wel moeilijk om een taxi te krijgen.

Als passagier zijn er verplichtingen bij taxigebruik. Er mag nooit gerookt worden. Indien de taxi bevuild wordt door een klant dan is die verplicht alle schoonmaakkosten te betalen. Niet moeilijk na te gaan dat deze kosten dan behoorlijk zullen zijn! Natuurlijk mag er geen schade ontstaan aan de taxi door de klant.

Ook de taxichauffeur heeft verplichtingen jegens de klant. Hij moet er voor zorgen dat zijn voertuig er netjes uitziet. Van binnen maar ook van buiten. Hij moet de klanten helpen, ook met bagage in- en uitladen. Vriendelijkheid en er verzorgd uitzien spreekt voor zich. De chauffeur moet altijd de kortste weg nemen naar de opgegeven bestemming. Op het moment dat de taxi wegrijdt moet de meter ingeschakeld zijn. Op zijn taxilicentie staat hoeveel klanten er meegenomen mogen worden per rit. Hij mag het aantal nooit overtreden. De chauffeur moet een ontvangstbewijs afgeven aan de klant. Dit mag natuurlijk nooit met de hand geschreven worden. Er moet het eindbedrag opstaan.

Toch opgelicht? Noteer het licentienummer of vraag er naar. Noteer alle mogelijke zaken zoals datum van de rit, tijdstip, merk en type auto en nummerplaat. Ga met deze gegevens naar het politiebureau. De politie is verplicht de zaak te onderzoeken. Frustrerend is dat de overheid en de vereniging van taxichauffeurs hier niks tegen onderneemt. Door deze slechte praktijken krijgt Athene een slechte naam op taxigebied terwijl het er maar een paar zijn die de zaak verpesten. Een taxi nemen in Athene is gewoon erg goedkoop. De chauffeurs, enkelen nagelaten, zijn betrouwbaar, behulpzaam en vriendelijk.