Plattegrond Brussel

Meer over Plattegrond Brussel

Inleiding

Hier vind je een overzicht van belangrijke Brusselse wijken die interessant zijn om te bezoeken tijdens je stedentrip. Iedere wijk heeft zijn eigen karakter en toeristische trekpleisters. Met dit overzicht weet je waar je moet zijn in Brussel.

De Benedenstad

De oude kern van Brussel is te vinden in de Benedenstad. Dit is het ware hart van de stad en ´the place to be´ in Brussel. Het middelpunt van de Benedenstad is de Grote Markt. Dit schitterende plein en de fantastische sfeer waarin het gehuld is, is al een bezienswaardigheid op zich. Aan dit plein ligt één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel; het 15e eeuwse Stadhuis van Brussel. En om de hoek staat de kleinste en tegelijkertijd bekendste bezienswaardigheid van Brussel: Manneke Pis. Verder zijn er nog verschillende indrukwekkende kerken te bewonderen in dit deel van Brussel. Maar de Benedenstad is niet alleen interessant vanwege de vele historische bezienswaardigheden. Je bent hier ook op de juiste plek om heerlijk te eten of om een terrasje te pikken en een dorstlessend Belgisch pintje te drinken. Houd je van winkelen, bezoek dan de Dansaertstraat; dé modestraat van Brussel. Vergeet daarna niet om van de lekkernijen te proeven in één van de chocolaterieën. De Benedenstad is het ideale beginpunt om Brussel te verkennen.

De Bovenstad

De Bovenstad wordt ook wel de Koningswijk genoemd, vanwege de aanwezigheid van het Koninklijke Paleis. Deze wijk straalt weelde, rijkdom en rust uit. Je vindt hier vele indrukwekkende monumenten als, regeringsgebouwen, paleizen, kerken en talloze musea. Daarnaast nodigt het Park van Brussel (Warande) uit tot een rustgevende wandeling door het groen. Hier kan je heerlijk bijkomen van de drukte van de stad. Je bereikt de Bovenstad heel eenvoudig door in de Benedenstad de trappen van de Kunstberg te nemen.

De Europese Wijk

Hier vind je belangrijke gebouwen van het Europese Parlement. De Europese wijk heeft voor het overgrote deel een zeer zakelijke uitstraling. Maar de wijk kent wel hippe cafés en restaurants aan het Luxemburgplein. Daarnaast liggen er in de wijk nog twee mooie parken; het Leopoldpark en het Jubelpark. Het is de moeite waard om daar een wandelingetje te maken. Bekijk vooral ook de mooie beeldhouwwerken in het Jubelpark. De echte trekpleisters van deze wijk zijn naast de parlementsgebouwen en de parken vooral ook de vele musea, waaronder het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Koninklijk Museum van het Leger en van de Krijgsgeschiedenis.

Laken

Laken ligt ten noordwesten van het centrum van Brussel. Het is een wijk met een grote variatie aan attracties en daarom mag een bezoekje aan dit deel van Brussel zeker niet ontbreken. Zo is Laken de plek waar het kasteel van de Koninklijke Familie staat; het Kasteel van Laken. Vandaag de dag wonen hier prins Filip en prinses Mathilde. Op het Kerkhof van Laken, gelegen aan de Koninklijke Parklaan, liggen verschillende Belgische beroemdheden begraven. In de Koninklijke Crypte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk liggen leden van de Koninklijke Familie. Andere bezienswaardigheden in deze wijk zijn de Neptunusfontein op de Van Praetlaan, het Chinees Paviljoen met een uitgebreide collectie aan Chinees en Japans porselein en de Japanse Toren. Laken is ook de juiste plek op het gebied van amusement voor de hele familie. Hier vind je namelijk het park Mini-Europa, het subtropisch zwemparadijs Oceade en het Atomium. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je in Laken ook nog eens genieten van een zeer divers uitgaansleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de enorme bioscoop Kinepolis?

De Zavel

De fashionistas kunnen hun hart ophalen in de Zavel. Hier zijn de exclusieve winkels van de grote namen uit de modewereld te vinden. Je moet wel wat te besteden hebben, wil je hier inkopen kunnen doen. Daarnaast is de Zavel vooral een chique Brusselse wijk met veel antiekzaken, charmante herenhuizen, veel kerken en gezellige restaurants en cafés. Het is een wijk waar je de karakteristieke Brusselse sfeer kan ervaren.