Vervoer Munchen

Meer over Vervoer Munchen

Reizen binnen München kan snel en goedkoop. Je auto kun je maar beter laten staan, want vooral in de binnenstad wordt autorijden actief ontmoedigd. Het openbaar vervoer in de stad is goed georganiseerd en niet duur, en dus een prima alternatief voor de auto. Als je liever niet met het openbaar vervoer reist, kun je ook een fiets huren of een taxi bestellen.

Auto

Het oude stadscentrum van München is er vooral voor voetgangers, want de stad ontmoedigt autorijden in het centrum. Er zijn maar weinig parkeerplaatsen, en de parkeergarages zijn peperduur. Als je toch met de auto naar de stad wilt, kun je het beste aan de rand van de stad parkeren en verdergaan met het openbaar vervoer of met een taxi.

Als je in München toch graag over een auto wilt beschikken maar niet met je eigen auto naar München wilt rijden, kun je in München een auto huren. Op Flughafen München zitten verschillende grote autoverhuurbedrijven, maar ook op andere plaatsen in de stad vind je vestigingen van bijvoorbeeld Alamo (www.alamo.nl), Avis (www.avis.nl) of Europcar (www.europcar.nl).

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in München wordt verzorgd door de MVV en is uitstekend georganiseerd. Je hebt in München de U-Bahn (de metro), de S-Bahn (het stadsspoor), de Strassenbahn (de tram) en de bus. Sommige trams en bussen rijden ook ’s nachts.

Voor korte afstanden binnen München kun je het beste met de U-Bahn, de Strassenbahn of de bus reizen. Als je de stad uit wilt, dan reis je het snelst met de S-Bahn. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk: bij elke uitgang van de U-Bahn of de S-Bahn vind je de verbindingen. Dienstregelingen en bestemmingen staan aangegeven op elk metrostation.

Een kaartje is geldig in al het openbaar vervoer in München, en je kunt onbeperkt overstappen. Een voordelige manier om in München met het openbaar vervoer te reizen is de gezinsdagkaart, die geldig is vanaf negen uur ’s ochtends (na de spits) tot zes uur de volgende ochtend. Je kunt ook een Welcom Card kopen, die drie dagen lang geldig is in al het openbaar vervoer in München. Met deze kaart krijg je bovendien korting bij verschillende musea, kastelen en andere attracties. De Welcom Card is te koop bij de Dienst voor Toerisme, in de meeste hotels en aan het MVV-loket op München Hauptbahnhof.

Als je, bijvoorbeeld op de metrostations, op zoek bent naar ‘echt’ personeel, dan kom je vaak bedrogen uit. De meeste zaken worden geregeld door automaten. Het is dan ook verstandig voldoende kleingeld mee te nemen. Op sommige stations hangen borden met de tekst ‘Zeitkartenstelle’. Als je deze borden volgt, kom je terecht bij loketten met ‘levende’ medewerkers.

Details met betrekking tot het openbaar vervoer in München zijn te vinden op: www.mvv-muenchen.de.

Fiets

Met meer dan tweehonderd kilometer aan fietspaden door de hele stad is München erg fietsvriendelijk. De inwoners van München fietsen maken zelf veel gebruik van dit vervoermiddel, en de stad moedigt het gebruik van de fiets aan, bijvoorbeeld door parkeerplekken voor fietsen in te richten bij U- en S-Bahnstations.

Op veel plaatsen in de stad kun je fietsen huren. Voor informatie over de verhuur van fietsen en fietsroutes door de stad München kun je terecht bij de kantoren van de Dienst voor Toerisme. Je kunt je met de fiets snel door de stad verplaatsen: buiten de spitsuren mag je je fiets meenemen in de metro.

Meer informatie over fietsen huren en fietsroutes in München vind je op www.muenchen.de.

Taxi

De meeste taxi’s in München zijn crèmekleurige Mercedessen of BMW’s. Je kunt op straat een taxi aanhouden, naar een van de vele taxistandplaatsen in München gaan of er een taxibedrijf bellen en een taxi bestellen.

Taxi-München eG is een samenwerkingsverband van plaatselijke taxibedrijven in München. Samen exploiteren deze bedrijven meer dan drieduizend taxi’s in de stad. Je kunt een taxi bestellen bij een van de aangesloten taxibedrijven via één centraal telefoonnummer: (089) 19 410. Je kunt ook online een taxi bestellen op www.taxi-muenchen.com.

De taxi’s in München zijn betrouwbaar, en de kans dat je afgezet wordt, is klein. De taxibedrijven hanteren officieel vastgestelde tarieven. Deze tarieven kun je vinden op www.taxi-muenchen.com.