Uitgaan Munchen

Meer over Uitgaan Munchen

Als je in Zuid-Duitsland een plek zoekt om te gaan stappen, dan moet je in München zijn. Wereldberoemd zijn de Münchense Biergartens en Bierhallen, maar er zijn ook veel leuke clubs en discotheken. Wie het wat liever wat rustiger aan doet, kan terecht in een van de theaters of bioscopen van München. Maar de avond begint natuurlijk met een hapje eten in een van de vele restaurants in de stad.

Eten in München

De inwoners van Beieren eten graag en veel vlees. Een typisch Münchense specialiteit is Weißwurst, een witte worst, die de Zuid-Duitsers bij voorkeur eten met zoete mosterd. Ook Schweinbraten is een bekend Beiers gerecht: gebraden varkensvlees met zuurkool. Verder houden de Münchenaren van schnitzels en van orgaanvlees. Niertjes, lever, maag en hart zijn op veel menu’s te vinden.

Voor wie het traditionele Beierse menu wil proberen, is restaurant Paulaner im Tal (Tal 12, München) een aanrader. Middenin de stad kun je hier typisch Beierse gerechten proeven, zoals speenvarken met een saus van donker bier, of warme appeltaart. De Koniglicher Hirschgarten (Hirschgarten 1, München) is de grootste Biergarten van München. Hier kun je, naast bier, voor weinig geld typisch Beiers eten bestellen. Op het menu staan onder andere gegrilde kip, Weißwurst en varkensschenkel. In de categorie ‘buitenlandse restaurants’ scoren vooral pizzeria’s en Italiaanse restaurants hoog. Je vindt er in München enkele honderden. In het centrum van München vind je bijvoorbeeld restaurant La Valle (Sparkassenstraße 5, München), dat verschillende lekkere pasta’s en pizza’s op het menu heeft staan. Ristorante-Pizzeria Mastroianni (Nymphenburgerstraße 180, München) is een gezellig Italiaans familierestaurant, waar je lekker Italiaans kunt eten voor weinig geld.

Verder doen Griekse en Turkse restaurants het goed in München: op elke straathoek kun je kebab kopen. Restaurant Kalypso (Agnesstraße 8, München) is een Grieks restaurant in Schwabing, waar je lekker kunt eten in een ontspannen atmosfeer. In het centrum heeft Grieks restaurant Stratos (Landwehrstraße 56, München) een goede naam.

Bier drinken in München

Wat zou München zijn zonder bier? De Biergärten (biertuinen) en de Bierstuben (bierhuizen) van München zijn internationaal bekend. Hier kun je overdag én ’s avonds terecht voor een goed glas bier. Met ‘een glas’ bedoelt de Münchenaar overigens een literglas bier, ‘ein Mäß’. Bij een Biergarten of een Bierstube kun je vaak ook typisch Duits eten bestellen.

De Biergarten van het Hofbräuhaus (Platzl 9, München) is de bekendste biertuin van München. Beschut door de bladeren van de grote kastanjebomen die hier staan, kun je hier ook als het ’s zomers erg warm is heerlijk genieten van je biertje. Bovendien kun je hier uitstekend eten. Op het menu staan verschillende, typisch Zuid-Duitse gerechten.

De Königlicher Hirschgarten is waarschijnlijk de grootste Biergarten van Duitsland. Er zijn niet minder dan achtduizend zitplaatsen, en de bierglazen worden opgehaald met elektrische golfkarretjes. Bij de Biergarten is bovendien een restaurant, waar je voor weinig geld lekker kunt eten.

Clubs en discotheken in München

Hét uitgaansgebied van München is Schwabing. Deze wijk ligt iets ten noorden van het centrum van de stad. Het bruisende middelpunt van Schwabing is de Münchener Freiheit, een van de drukste pleinen in München. Hier komen de Leopoldstraße, Herzog en de Feilitzschstraße bij elkaar. Je vindt in deze omgeving veel nachtclubs en discotheken, en er zitten veel leuke restaurantjes, zodat je nooit met een lege maag op stap hoeft te gaan. Schwabing is bovendien goed bereikbaar met de metro of een andere vorm van openbaar vervoer.

P1 (Prinzregentenstraße 1, München) is een van de meest exclusieve clubs in München. Wie hier binnengaat, betreedt een compleet andere wereld. P1 is eigenlijk geen club, maar een wereld op zich. Voor de rockers is er de Backstage (Friedenheimer Brücke 7, München). Er zijn vaak grote concerten en feesten, en je kunt er ook films zien. De Pacha (Maximiliansplatz 5, München) is ‘familie’ van een bekende club op Ibiza. Als je op zoek bent naar een club waar de vakantie in de lucht hangt, moet je hier zijn. Ook 4004 (Landsbergerstraße 169, München), Atomic Café (Neuturmstraße 5, München) en de Alabamahalle (Friedenstraße 10, München) zijn leuke gelegenheden om uit te gaan.

Night-Flight, vlakbij het vliegveld, is een belevenis op zich. Het hele complex beslaat drieduizend vierkante meter. In deze enorme discotheek zijn verschillende zalen, waar de meest uiteenlopende soorten muziek worden gedraaid. Daarnaast vind je in de Night-Flight acht bars, een restaurant, een amusementshal, en een zwembad met terras. De licht- en lasershows van de Night-Flight zijn ook erg de moeite waard.

Cultuur in München

Ook op cultureel gebied is er in München genoeg te beleven. In de stad zijn ruim honderd podia, waar jaarlijks talloze opera’s, balletvoorstellingen, musicals, concerten, kleinkunstenaars, cabaretiers, klassieke en moderne theatervoorstellingen te zien zijn. Ook worden er in München regelmatig stukken met marionetten opgevoerd.

Bij de Münchener Kammerspiele (Maximilianstraße 26-28, München) kun je vaak moderne stukken met een politiek tintje zien. Voor klassiekere stukken moet je in het Residenztheater (Max-Joseph-Platz 1, München) zijn. De Bayerische Staatsoper (Max-Joseph-Platz 2, München) brengt jaarlijks een aantal grote opera’s en balletten. Leuk zijn ook de kindervoorstellingen van de Staatsoper.

In München zitten ook verschillende bioscopen. Sommige bioscopen draaien vooral Hollywoodfilms, maar er zijn ook bioscopen die cultfilms programmeren. Hou er wel rekening mee dat veel films in Duitsland in het Duits worden nagesynchroniseerd.

Leuke bioscopen in München zijn MaxX (Isatorplatz 8, München), Royal Filmpalast (Goetheplatz 2, München), Rio Filmpalast (Rosenheimer Straße 46, München) en Werkstattkino (Fraunhoferstraße 9, München).