Betalen Munchen

Meer over Betalen Munchen

In München kun je, net als in Nederland, met de euro betalen. Enigszins afhankelijk van de bank waarbij je aangesloten bent en het soort bankpas dat je hebt, kun je in Duitsland bij de meeste geldautomaten geld opnemen. Ook de meeste creditcards worden in Duitsland op veel plaatsen geaccepteerd. Neem in ieder geval voldoende contant geld mee als je op reis gaat. Daarmee voorkom je dat je met lege handen staat als je even geen geldautomaat kunt vinden, of als je pas onverhoopt niet geaccepteerd wordt.

Geldautomaten

In Duitsland kun je geld opnemen bij geldautomaten die voorzien zijn van het Maestro- en Cirruslogo, als je bankpas daar tenminste geschikt voor is. Of jouw bankpas geschikt is, is afhankelijk van de bank waarbij je aangesloten bent en het type rekening dat je hebt. In principe zijn bankpassen die geschikt zijn om in het buitenland geld op te nemen voorzien van het Maestro- en/of het Cirruslogo. In geval van twijfel kun je het beste contact opnemen met je bank.

Let op! Er kan een limiet zitten op het bedrag dat je in het buitenland op een dag op kunt nemen bij een geldautomaat. Ook zijn er banken die niet toestaan dat je vaker dan een keer per dag geld opneemt bij een buitenlandse bank. Bovendien moet je, als je in het buitenland geld opneemt, vaak transactiekosten betalen. Limieten en transactiekosten kunnen per bank verschillen. Als je wilt weten met welke limieten en transactiekosten jij in Duitsland rekening moet houden, kun je het beste contact opnemen met je bank.

De meeste geldautomaten in Duitsland accepteren ook creditcards, zoals MasterCard, American Express en VISA. Je kunt je creditcard dus gebruiken om geld op te nemen bij een geldautomaat, mits je je pincode kent. Ook hier geldt, dat de hoeveelheid geld die je dagelijks op kunt nemen in het buitenland beperkt kan zijn, of dat je je pas misschien niet vaker dan een keer per dag bij een buitenlandse bank kunt gebruiken. Voor meer informatie over deze onderwerpen kun je terecht bij je creditcardmaatschappij.

Geldautomaten vind je overal in München. Er zitten er verschillende op het vliegveld, en bijna elke bank in de stad zelf heeft een eigen pinautomaat. Het Duitse woord voor ‘geldautomaat’ is ‘Geldautomat’ of ‘Bankautomat’, mocht je ernaar willen vragen.

Banken

Zowel op het vliegveld van München als in München zelf vind je een groot aantal banken. De Dresdner Bank heeft een aantal filialen in de stad, net als de Deutsche Bank. In München vind je ook talloze kleinere banken, zowel in het centrum als in de buitenwijken van de stad.

De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 12:30 uur en van 14:30 tot 16:00 uur. De openingstijden van individuele filialen kunnen echter afwijken: sommige banken gaan eerder open, later dicht of zijn rond het middaguur gewoon geopend. Een enkele bank is, net als de meeste winkels in Duitsland, ook op zaterdagochtend open.

De meeste banken in München hebben een eigen geldautomaat. Meestal zitten deze geldautomaten in de buitenmuur en zijn ze vierentwintig uur per dag beschikbaar. Sommige banken hebben een geldautomaat binnen. Bij deze geldautomaten kun je alleen maar terecht als de bank geopend is. Travellers Cheques kun je bij de meeste banken in München verzilveren.

Creditcards

In München kun je bij veel winkels, restaurants en benzinestations met een creditcard betalen. De meest gebruikte creditcards zijn Eurocard/Mastercard en de kaarten van VISA, maar ook met bijvoorbeeld American Express of Diners Club kun je in Duitsland op veel plaatsen terecht. Echter: net als in Nederland kun je in München niet overal met een creditcard betalen. Kijk dus goed of er een sticker met het logo van jouw creditcardmaatschappij op de deur zit.

Veel creditcards kun je ook gebruiken om geld op te nemen bij een geldautomaat. Of je jouw creditcard in een Duitse geldautomaat kunt gebruiken, kun je het beste navragen bij je creditcardmaatschappij. Je creditcardmaatschappij kan je ook vertellen wat het maximumbedrag is dat je per dag mag opnemen bij een Duitse bank, of je in Duitsland vaker dan een keer per dag geld mag pinnen, en of daar transactiekosten aan verbonden zijn.

Tip: leer de pincode van je creditcard uit je hoofd voor je op reis gaat. Hoewel je op veel plaatsen nog met je creditcard en je handtekening kunt betalen, schakelen steeds meer bedrijven over op betalen met creditcard en pincode. Als je met je creditcard geld wilt opnemen bij een geldautomaat, kun je sowieso niet buiten je pincode.

Travellers Cheques

Travellers Cheques zijn een veilige manier om geld mee te nemen naar het buitenland. De Travellers Cheques van Thomas Cook en van American Express worden (bijna) wereldwijd geaccepteerd. Bovendien krijg je, wanneer je cheques gestolen worden, nieuwe.

Noodzakelijk is het meenemen van Travellers Cheques naar München echter niet. Je kunt ook contant geld meenemen (je kunt in München, net als in Nederland, met euro’s betalen), en met de meeste bankpassen en creditcards kun je in München prima uit de voeten.

Wil je toch Travellers Cheques meenemen naar München, dan kun je ze kopen bij GWK Travellex. Je kunt ze bij bijna elke bank in München verzilveren.