Vervoer Valencia

Meer over Vervoer Valencia

Het openbaar vervoer in Valencia is ronduit goed te noemen. De stad heeft een prima metronetwerk met goede verbindingen naar zowel het strand en de haven als omringende plaatsen van Valencia. Verder is er een uitgebreid busnetwerk en kun je ook gebruik maken van de tram en de taxi.

Vervoer per bus in Valencia

Valencia heeft een centraal busstation dat gelegen is aan de Avenida de Menénde z Pidal, van waaruit alle bussen vertrekken. De bussen rijden zeer regelmatig vanaf ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat en elke 10 minuten vertrekt er wel een bus. De bussen rijden zowel naar en rond het centrum van de stad als naar plaatsen die buiten Valencia liggen. Vanaf Plaza del Ayuntamiento rijden er ook nachtbussen tot 2 á 3 uur ´s nachts.

Het is ook mogelijk om vanuit Valencia met de bus naar andere grote Spaanse steden te reizen, zoals naar Madrid, Barcelona, Benidorm en Alicante.

Een buskaartje heb je vanaf 1,05 euro voor een enkeltje, afhankelijk van de zone waarbinnen je reist. Je kunt een buskaartje in de bus zelf kopen ( ´un ticket´ in het Spaans), maar zorg er wel voor dat je het gepast hebt. Maak je vaker gebruik van de bus, dan kun je beter een 10rittenkaart kopen, de zogenaamde ´Bonubus´. Deze bono´s kun je in vrijwel elke tabaks -en krantenkiosk kopen (kiosko in het Spaans).

Toeristische bussen

Buiten het regulier busvervoer heb je ook nog een toeristische bus in Valencia: de populaire hop-on-hop-off bus die je zowat in elke grote stad tegenkomt. De hop-on-hop-off bus is een ontzettend leuke manier om de stad goed te verkennen. Het zijn open dubbeldekkers, zodat je in de zomer bovenin de bus lekker in the open air van de stad kunt genieten.

In Valencia stopt de bus bij vijf bushaltes en bij elke bushalte kun je uitstappen en rondkijken en weer opstappen waar en wanneer je wilt. De centrale vertrekplaats is Plaza de la Reina. En de vijf stophaltes zijn: Plaza de la Reina, het IVAM (het institutuut voor Moderne Kunst), De Stad van de Wetenschappen en de Kunsten, Oceanografico en het Museum voor Schone Kunsten. Hoewel het maar 5 stophaltes zijn, is het toch mogelijk om een groot aantal bezienswaardigheden te zien. Er zijn namelijk juist die stophaltes gekozen, van waaruit je makkelijk te voet naar de belangrijkste hotspots van de stad kunt lopen.

Elke 20 minuten vertrekt er in de zomer een bus, van 10.30 tot 22.30. In de winter zijn er aangepaste tijden, dan vertrekt er elke 30 minuten een bus ban 10.30 tot 21.00.

Een dagkaart is vierentwintig uur geldig en kost gemiddeld 14 euro. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar kost het gemiddeld 6 euro en voor kinderen tot 6 jaar is het gratis. Er wordt ook groepskorting gegeven. In het kaartje is een audiotour inbegrepen en iedere passagier krijgt een eigen oortelefoon. Het commentaar is in het Spaans, Engels of Frans. Tip: voor het Las Fallas evenement, dat van 13 tot en met 19 maart duurt, is er een aangepaste busroute met maar liefst 14 busstops.

Voor meer informatie, surf dan naar deze website: http://www.valenciabusturistic.com/

Vervoer per metro in Valencia

Een ander makkelijk en snel vervoermiddel is de metro. Net als de bus rijdt de metro niet alleen door het centrum, maar ook naar de omringende steden en dorpjes van Valencia. Zo kun je bijvoorbeeld met de metro rechtstreeks naar het vliegveld van Valencia reizen, dat in de plaats Manises ligt, zo´n 8 kilometer van Valencia.

Een metrokaartje, enkele reis kost ongeveer 1,30 euro, opnieuw weer afhankelijk van waar je naar toe reist. Wil je vaker met de metro gaan, dan is het voordeliger om een metrostrippenkaart (Bonometro in het Spaans) aan te schaffen. Voor 10 ritjes betaal je ongeveer 6,10 euro.

Vervoer per tram in Valencia

Het tramvervoer is een modern netwerk in Valencia, dat vooral ideaal is om naar het strand te reizen. De tram vertrekt vanaf Pont de Fusta ( de houten brug) naar de Serrano torens, rond de belangrijkste straten van het historische centrum van de stad met als einddoel de stranden Las Arenas en La Malvarossa.

Valencia Tourist card

De Valencia Tourist card is een gecombineerde kortingskaart, waarmee je onbeperkt kunt reizen met bus, metro en tram. Verder biedt het ook kortingen aan op een aantal musea, restaurants, fietsverhuur etc. Kortingen zijn er vanaf 10 procent tot 50 procent.

De Valencia Tourist card is verkrijgbaar bij alle informatiepunten voor toerisme en bij de typisch Spaanse kiosken, waar ze tabak, kranten en tijdschriften verkopen en bij een aantal hotels is het ook verkrijgbaar zoals bij de hotels van de NH hotelketen.

Een dagpas kost 10 euro, voor twee dagen 16 euro en voor drie dagen 20 euro.

Vervoer per trein in Valencia

Het is mogelijk om vanuit Valencia met de trein naar andere grote Spaanse steden te reizen. Het Spaanse openbare treinvervoer heet RENFE. De treinen vertrekken vanaf het monumentale treinstation van Valencia: Estación del Norte en is tevens het hoofdstation van Valencia. Vanaf dit station rijden er dagelijks treinen naar onder andere grote, Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid en Alicante.

Vervoer per taxi in Valencia

Het reizen per taxi in Valencia is snel en voordelig. De prijzen voor een taxiritje ligt veel lager dan in Nederland. Voor een korte rit van pakweg 5 á 8 minuten betaal je gemiddeld 3 euro. Taxi´s kun je overal in de stad gewoon aanhouden en op een aantal plekken in de stad zijn er taxistaanplaatsen, waar je ook een taxi kunt nemen.