Betalen Berlijn

Meer over Betalen Berlijn

Wanneer u op stedentrip gaat naar Berlijn, heeft u als groot voordeel dat u geen valuta hoeft te wisselen. Duitsland heeft, net als Nederland, de Euro als valuta. Vroeger was dit wel anders. De Duitse Mark was een zeer krachtig betaalmiddel binnen Europa. Dit was goed voor de Duitse markt, maar lastig voor de toeristen. Omwisselen is duur en onhandig, aangezien het omrekenen in iedere winkel soms wel erg vervelend kan worden. Sinds 2002 is dit geen probleem meer, de Euro deed zijn intrede. Buiten Nederland en Duitsland beschikken ook Andorra, België, Cyprus, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kosovo, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije en Spanje over de Euro.

Omrekenen is dus niet nodig, maar hoe worden de ‘plastic’ betaalmethoden geaccepteerd in Berlijn? Is pinnen net zo gewoon als in Nederland, op zwaait iedereen met zijn creditcard. Kun je er chippen, of is cheques uitschrijven de norm? Goed om te weten is dat Berlijn vol staat met geldautomaten. Pinnen is dus geen probleem. Het is zelfs zo dat u de mogelijkheid hebt cash geld te pinnen van uw creditcard, zij het tot een maximum van € 200,00. Dit is waarschijnlijk mogelijk omdat de Duitsers cash geld als voornaamste betaalmiddel hebben. Let er op dat u niet in alle winkels kunt betalen met uw creditcard. Cash kunt u wel overal betalen en dit wordt tevens het meest gewaardeerd. Pinnen komt wel voor, maar niet zo frequent als in Nederland.

Let op: Wanneer u pint bij een geldautomaat, kijk dan goed of uw pas hoort bij een bepaalde cashgroup. Het is namelijk zo dat wanneer u pint bij een automaat van een andere cashgroup, hiervoor ongeveer € 5,00 in rekening wordt gebracht. Natuurlijk kunt u ook even een Duitse bank binnen lopen voor meer informatie hierover. Buiten Duits spreken ook veel bankmedewerkers ook Engels in Berlijn.

Banken in Berlijn zijn van maandag tot en met vrijdag geopend. De meeste banken zijn open van 09.00 uur tot 18.00 uur, met een lunchpauze tussen 12.00 en 14.00. Wisselkantoren zijn en ook voldoende in Berlijn. Vaak hebben deze ruimere openingstijden.