Vliegvelden Berlijn

Meer over Vliegvelden Berlijn

Een stad zo groot als Berlijn heeft natuurlijk een vliegveld. Berlijn heeft er zelfs meer dan één, namelijk Berlin-Tegel en Berlin-Schönefeld. Tot oktober 2008 had Berlijn ook Berlin-Tempelhof. Al vanaf 1909 werd er gevlogen op het terrein van deze voormalige luchthaven.Het was toen een veld, niet ver van het centrum van Berlijn, dat vroeger gebruikt werd voor militaire parades. Zelfs Orville Wright had hier al een proefvlucht gemaakt in 1909. Vanaf 1922 werden er verharde taxibanen aangelegd en vanaf 1924 werden er ook gebouwen om deze banen heen gebouwd. Langzaam maar zeker groeide het vliegveldje tot een heuse luchthaven. In 1926 maakten er al 32.000 passagiers gebruik van de luchthaven, in 1936 waren dit er al 220.000! Tempelhof had ongeveer 10 vluchten per dag en was één van de grootste vliegvelden ter wereld.

Natuurlijk heeft, zoals heel Duitsland, ook deze luchthaven geleden onder beide oorlogen. Hitler voorzag Tempelhof als het toekomstige hoofdvliegveld van ‘Germania.’ Er werd dan ook veel verbouwd om het vliegveld naar de wensen van de nazi’s te transformeren. Na de oorlog is het vliegveld door de Amerikanen gerestaureerd, zodat het weer dienst kon doen als vliegveld.

Vanaf 2004 is er veel onderhandeld en gesproken over de sluiting van Tempelhof. Na verschillende referenda was het op 30 oktober 2008 dan toch zover: Berlin-Tempelhof wordt gesloten. Na een afscheid met vluchten van twee laatste vliegtuigen verliest het Tempelhof terrein zijn vliegveldstatus.

De andere twee vliegvelden, Berlin-Tegel en Berlin-Schönefeld, nemen alle vluchten over. Door de groottes van deze vliegvelden heeft dit geen problemen veroorzaakt.

Berlin-Tegel is de grootste van de twee resterende vliegvelden en ligt op zo’n acht kilometer van het centrum van Berlijn. Ook dit vliegveld is al erg oud, het is namelijk ontstaan in 1930. In de jaren vijftig stond dit vliegveld bekend om zijn lange startbaan, deze was namelijk 2400 meter. Vanaf 1960 worden er lijndiensten ingesteld op de luchthaven. Het staat op de planning om het vliegveld in 2011 te sluiten, wanneer het toekomstige nieuwe vliegveld, Berlin Brandenburg International, voltooid is.

Berlin Brandenburg International is de toekomstige internationale en enige luchthaven van Berlijn. Het vliegveld Berlin-Schönefeld wordt geheel verbouwd en zal omstreeks 2011 voltooid zijn. Vooral de overheid is erg blij met deze toekomstige verandering, omdat de drie luchthavens een stuk minder praktisch waren dan één grote. De Berlin Brandenburg International zal een capaciteit krijgen voor ongeveer 30 miljoen passagiers per jaar met een eventuele uitbreiding tot 50 miljoen passagiers per jaar. Het voormalige Sovjettroepen-vliegveld zal dan omgetoverd worden tot één van de grootste luchthavens van Europa.