Meer over Betalen Istanbul
Je mag niet meer dan 5000 Turkse Lira invoeren of uitvoeren. De geldeenheid in Istanbul is de Turkse Lira, de TL. Je kunt natuurlijk in Nederland Turks geld kopen maar dat is vrij duur. In Istanbul kun je beter gaan pinnen. Ga niet in zee met de vele geldwisselkantoortjes die op elke hoek van de straat zijn. Of je betaalt behoorlijk aan kosten óf er wordt een ongunstige koers berekend. Doe je kleine aankopen of ga je uit eten, betaal dan met de TL. Koop je wat grotere zaken dan is de euro het beste betaalmiddel. 1 TL is ongeveer 0,5 euro. Met creditcards kun je bijna overal betalen. In de toeristengebieden kun je met de euro betalen. De banken zijn open van maandag tot zaterdag. Je kunt hier terecht om 08:30 uur tot 12:00 uur. Dan gaan ze dicht om open te gaan vanaf 13:30 uur tot 17:00 uur.
Een huis kopen in Istanbul
Istanbul is natuurlijk een heerlijke stad om te gaan wonen.Een huis kopen is dan een optie maar wat komt er allemaal bij kijken? Allereerst de prijs van onroerend goed, deze ligt laag. Over het algemeen is de verwachting dat de prijzen zullen stijgen. Het rendement is nu al hoog, tussen de 10 en 20%. Bij het kopen krijg je een Tapu. Dit is een uitreksel uit het onroerendgoedregister. Hier word je ingeschreven na aankoop. Het geeft alleen informatie over het onroerendgoed zelf. Bij aankoop c.q. verkoop komt er in Nederland een notaris aan te pas. Dit is niet het geval in Istanbul. Koper en verkoper moeten samen voor de papierhandel zorgen. Daardoor moet je een goede kennis hebben wat de Turkse wetgeving betreft. Geef deze papierhandel dan ook in handen van mensen die het wel weten. Meestal is dit een advocaat. Hij zorgt ondermeer voor diverse toestemmingen van het rijk en hij regelt het voorlopig koopcontract. Spreek van tevoren zijn honorarium af. Neem je een makelaar in de arm dan moet er op ongeveer 3% courtage worden gerekend. Ben je belastingplichtig in Nederland, dan moet je deze aankoop opgeven. In Istanbul moet ook overdrachtsbelasting worden betaald. Deze ligt op 3% van de waarde zoals deze woning is ingeschreven in het onroerendgoedregister. Is de woning je eigendom geworden dan moet je nog een Turks fiscaal nummer aanvragen. Om misverstanden te voorkomen; je moet wel een visum aanvragen bij een van de Turkse consulaten. Uiteraard mag je je woning verhuren. De opbrengst moet aangegeven worden. Je moet er namelijk wel belasting over betalen.
Een auto invoeren
Misschien wil je je auto invoeren naar Istanbul. Deze zaak wordt geregeld door de Douanewetgeving. Daar moet ontheffing worden aangevraagd. De reden van verblijf is erg belangrijk en moet schriftelijk worden overlegd. In grote lijnen is het makkelijk om in Istanbul een auto te kopen. Dit gaat altijd via een notaris. Deze zorgt voor een notariële akte. Zonder deze akte heb je niks. Dit geldt voor zowel een nieuwe als voor een gebruikte auto. Het regelen van deze transactie gaat vrij snel. De verkoper draagt zorg voor de inschrijving en zo meer. Na registratie bij de belastingdienst is dan alles rond, alleen nog de betaling. Turkije is een groot land. Er kunnen regionale verschillen optreden. Hou daar altijd rekening mee. Laat je dan ook altijd voorlichten door mensen die er verstand en inzicht in deze materie hebben.