Plattegrond Istanbul

Meer over Plattegrond Istanbul

Inleiding

Om een indruk te geven volgt hier een opsomming die verre van compleet is. Toch heb je daarna een beter beeld gekregen van de stad. Er zijn teveel wijken, pleinen, straten en nog veel meer om op te noemen.

Het centrum

De stad op zichzelf heeft een zeer strategische ligging. Het ligt in twee werelddelen. In het westen in Europa, in het oosten in Azië. De scheiding is rivier de Bosporus. Deze loopt in het zuiden in de Zee van Marmara en in het noorden in de Zwarte Zee. Het oude gedeelte van de stad ligt op de landtong waar de Zee van Marmara begint. De begrenzing van het oude gedeelte in het noorden wordt gevormd door een riviermond. Deze is trechtervormig en wordt de Gouden Hoorn genoemd. Het is een inham van zeven kilometer lang. De stad bestaat feitelijk uit drie delen. Eén deel ligt in het Aziatische gebied. De twee anderen in Europees gebied.

Districten

Istanbul heeft 27 districten. Een ruwe verdeling is als volgt: Het zuidwestelijke gedeelte met enkele districten zoals Eyüp, Esenler, Güngören en Bakirköy. Het noordoostelijke gedeelte met districten zoals Beyoglu, Sariyer en Besiktas. Het Aziatische gedeelte met ondermeer :Üsküdar, Maltepe, Pendik en Tuzla.

Enkele wijken

Sultanahmet is de bekendste wijk bij de toeristen. Eminönü ligt aan de Gouden Hoorn, vlakbij de Galatabrug en Yeni-moskee. Nisantasi is het Mekka van klasse restaurants en volle terrasjes. Staat bekend als `Klein Parijs`. Götztepe is een Aziatische wijk. Hier vind je ondermeer het Speelgoedmuseum. Haydarpasa. In deze wijk ligt het oude treinstation van de Oriënt Express. Taksim is een wijk in het centrum van de stad. Hier zijn de meeste bezienswaardigheden, café`s en theaters te vinden. Inönü is een echte volkswijk. Een beetje bouwvallig en niet echt schoon.

Enkele pleinen

Taksim. Niet alleen een wijk, ook een plein. Daar gaat het leven dag en nacht door. Hippodroom is meer een circus. Vroeger gebouwd door de Romeinen. Werd gebruikt als sportveld. Sultanahmet is het meest bekende plein van de stad.

Straten

De allerbekendste straat in Istanbul is de Istiklal Caddesi. Dit betekent Onafhankelijkheidsstraat. Het is ook de winkelstraat van Istanbul.