Shoppen Istanbul

Meer over Shoppen Istanbul

In een wereldstad als Istanbul is, zijn duizenden en duizenden winkels. Ook zijn er vele bazaars, winkelcentra en markten. Teveel om op te noemen. Je moet er zelf maar eens naar gaan kijken. Om te beginnen in de bazaars.

Bazaars

Je vind er maar liefst ruim 4000 winkeltjes. In de Kapali Carsi. De Grote Bazaar. Eén dag zal niet genoeg zijn. Je komt hier dingen tegen die je niet voor mogelijk had gehouden. En het ruikt altijd zo lekker in die Grote Bazaar. Natuurlijk word je binnengetrokken om te kijken. Ben je van plan iets te kopen dan moet je echt afdingen. Dat hoort er gewoon bij. Alleen op zondag gesloten. Andere dagen open van 08:30 uur tot 19:00 uur.

Aan de Aziatische zijde van Istanbul bevindt zich de bazaar van Kadiköy. Kenmerkend is de gezellige en vooral de gemoedelijke sfeer. Je kunt hier terecht voor kleding, pluimvee, verse groenten en verse vis.

In de wijk Sirkeci is de specerijenbazaar. Je vindt hier alle specerijen die er bestaan. Er is ook een open markt, deze ligt naast de bazaar. Openingsdagen van maandag tot en met zaterdag. Zondag gesloten. Je kunt hier binnenstappen vanaf 09:00 uur tot 19:00 uur.

Hou je van oude ambachten bekijken dan moet je beslist naar de kunstbazaar toe, Sanatlan Carsisi. Je kunt ook de zojuist gemaakte spulletjes kopen. Van 09:00 uur tot 18:30 uur kun je hier terecht. Op zondag is er niemand.

Een bezoek aan de Egyptische bazaar mag natuurlijk niet ontbreken. Specerijen, kruiden, thee, Turks fruit en koffie. En het ruikt allemaal gigantisch lekker! Het water loopt je in de mond. Vanaf 08:00 uur tot 19:00 uur. Op zondag kun je hier niks kopen.

Winkelcentra

In de wijk Etiler is het winkelcentrum Akmerkez. Ruim 300 modewinkels zitten in twee nieuwbouwtorens. Het prijsniveau is redelijk. Open van 10:00 uur tot 22:00 uur. Op zondag dicht.

Een modern winkelcentrum van het eerste uur is Gallaria. Vele winkels. Ook winkels van de superbekende merken. Zin in een uurtje te schaatsen, dat kan hier ook! Open van 10:00 uur tot 22:00 uur en op zondag zit het slot erop.

Istanbul is bijzonder trots op zijn allernieuwste winkelcentrum, Kanyon. Je vindt hier internationale winkelketens. Leuk om daar eens binnen te lopen maar er zijn ook vele kleine interessante boetiekjes. Open van 10:00 uur tot 22:00 uur en ook op zondag gesloten.

De topper wat winkelcentra betreft is natuurlijk Tepe Nautilus. Het allergrootste winkelcentrum van Turkije en dat zegt wel wat! Tienduizenden bezoekers komen hier elke week om te kijken en te kopen. Het winkelcentrum herbergt bijna 140 winkels. Heb je na al het slenteren trek of dorst gekregen dan kun je hier uitermate goed terecht. Er zijn fast-food restaurants maar ook nationale en zelfs internationale restaurants aanwezig. Verder nog een aantal gezellige barretjes. Een bioscoopje pikken kan daar ook en je kunt de dag afsluiten op de bowlingbaan. Je zult er een paar dagen voor uit moeten trekken om hier alles mee te maken. Op zondag kom je tevergeefs. Op de andere dagen open vanaf 10:00 uur tot 22:00 uur.

Je bent natuurlijk op zoek naar echte trendy winkels. Nou, die zijn er volop! Istiklal Caddesi. Daar moet je zijn. Het is hier winkel naast winkel. De prijzen zijn behoorlijk. Niet voor niets de `Turkse Kalverstraat` genoemd.

Een topper als je snel van je geld af wil zijn is Bagdat Caddesi. Het is een boulevard met alleen maar winkels. De prijzen zijn hier fors.

Je wilt de mooiste winkel van heel Istanbul eens zien? Ga dan naar Cocoon. Dekens, prachtige kostuums en aparte hoeden worden hier verkocht. Vanaf 08:30 uur tot 19:30 uur kun je hier kijken. Elke dag behalve op zondag.

Turkije is het land van de tapijten. Meteen een tip. Koop nooit bij de handelaren die op straat staan. Zij nemen je mee naar een winkel waar zij een afspraak mee hebben. Daarom betaal je dan veel meer dan wanneer je rechtstreeks naar die winkel gaat. Eén van de oudste tapijthandelaren van de stad is de Osman familie. Daar vind je echt de allermooiste tapijten van Istanbul. Vaste prijzen zijn er bij Haseki Hamam. Je krijgt daar ook een uitgebreide voorlichting over tapijten en, je betaalt er een eerlijke prijs. Ben je op zoek naar kleden die geweven zijn dan meteen naar EthniCon toe. De prijs per meter ligt hier rond de 190 euro.

Winkels

Je hebt iets met antiek en tapijt? Niet aarzelen, meteen naar de beste winkel van Istanbul, A La Turca. Antiek speelgoed, oude televisies en meubels en tapijten zijn hier te koop. Ook bijzonder is de winkel op zich. Je waant je helemaal in het begin van de 19de eeuw. Erg indrukwekkend hoor! De prijzen zijn niet mals maar je koopt hier wel goede kwaliteit. Op zondag kun je daar niet terecht. Andere dagen wel van 10:00 uur tot 19:00 uur.

De echte wijnkenner en wijnliefhebber gaat naar La Cave. Toevallig wel de grootste wijnwinkel, niet alleen van Istanbul maar ook van heel Turkije! Bijna 600 soorten wijn op voorraad. En wat hoort bij een glas goede wijn? Natuurlijk, kaas maar ook een prima feestsigaar. Elke dag open van 09:00 uur tot 21:00 uur.

Laleli. Voor de lekkerste olijven moet je daar naar toe. Je mag elke dag gratis proeven voordat je wat koopt van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Een prachtige winkel is Vakko. Op interieurgebied is van alles te koop. Ook mannen- en vrouwenkleding. Een erge deftige winkel waar tevens een museum in zit, op de bovenste verdieping. De prijzen zijn niet mis, de kwaliteit is van een eenzaam hoog niveau.

Markten

De vis is nergens zo vers als op deze vismarkt van Üsküdar. Kenmerk is de vriendelijkheid van de marktkooplieden. Koop daar eens een broodje vis, Balik Ekmek.

1900 kraampjes staan er elke donderdag op de Sali Pazan. Wil je de echte merken of wil je neppers? Want ook die kun je hier kopen. Deze markt is veruit de grootste en bekendste van Istanbul. Je kunt hier prima terecht voor dagelijks voedsel maar ook voor schoenen en tapijten. Je zegt het maar en het is daar allemaal te vinden en te kopen.