Plattegrond Barcelona

Meer over Plattegrond Barcelona

Kaart van Barcelona

In dit artikel vind je topografische informatie over Barcelona. Ook verneem je meer over de locatie van verschillende bezienswaardigheden in Barcelona.

Districten

Barcelona telt 10 districten. De huidige indeling van de districten dateert van 1984. Elk district heeft een nummer. De laagste nummers gereserveerd zijn voor de oudste delen van Barcelona. Dit zijn de tien districten van Barcelona:

District 1 - Ciutat Vella: het oude centrum van Barcelona. Ciutat Vella is Catalaans voor oude stad. Verder in deze tekst vind je nog een apart deel over het district Ciutat Vella.

District 2 - Eixample: ligt naast Ciutat Vella. Het district ligt tussen het oude centrum van Barcelona en de stadsdelen die vroeger aparte dorpen rond Barcelona waren. Eixample werd gebouwd op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Eixample is Catalaans voor uitbreiding. In het district Eixample vind je het Casa Milà en de Sagrada Familia. Verder in deze tekst vind je nog een apart deel over het district Eixample.

District 3 - Sants-Montjuïc: ligt ten zuiden van het oude centrum. Het district bestaat uit de heuvel Montjuïc en het voormalige dorp Sants. Op de heuvel Montjuïc bevinden zich veel bezienswaardigheden, zoals het Fundació Joan Miró en de Magische Fonteinen. Verder in deze tekst vind je nog een apart deel over het district Sants-Montjuïc.

District 4 – Les Corts: ligt in het westelijke deel van Barcelona. In Les Corts bevindt zich het voetbalstadion van FC Barcelona, Camp Nou.

District 5 – Sarrià-Sant Gervasi : is één van de grootste districten van Barcelona, gelegen in het westen van de stad. Het district bestaat uit de oude dorpen Sarrià, Vallvidrera, Santa Creu d’Olorda en Sant Gervasi de Cassoles. Sarrià bestond in 987 al als een Romeinse vestiging. De smalle straatjes en pittoreske huisjes zorgen voor een dorpsgevoel. In het district Sarrià-Sant Gervasi bevinden zich de Collserola heuvel en Tibidabo.

District 6 – Gràcia: het district Gràcia was een zelfstandig dorp tot in 1897. Gràcia bevindt zich ten noordwesten van het district Eixample. In Gràcia bevindt zich het bekende Park Guëll, ontworpen door Gaudí.

District 7 – Horta Guinardó: ligt in het noordwesten van de stad en bestaat uit de wijken Horta en Guinardó. Het district is niet zo dichtbevolkt als de andere districten van Barcelona en raakte pas verstedelijkt na 1950. Horta Guinardó staat bekend om zijn erg steile straten.

District 8 – Nou Barris: ligt het meest noordelijk van alle districten. Nou Barris is Catalaans voor nieuwe wijk. Het stadsdeel ontstond pas na 1950.

District 9 - Sant Andreu: ligt in het Noorden van Barcelona. Het district heeft een gezellig dorpskarakter. In Sant Andreu bevindt zich een commercieel centrum, bestaande uit zes druk bezochte winkelstraten.

District 10 – Sant Martí: bevindt zich in het Oosten van Barcelona, naast de Middellandse Zee. Tot voor 1897 was Sant Martí een zelfstandig dorp buiten Barcelona. In Sant Martí bevinden zich de Port Olímpic en het Vila Olimpica.

Districten

De meeste bezienswaardigheden van Barcelona vind je in de eerste drie districten van Barcelona: Ciutat Vella, Eixample en Sants-Montjuïc. In wat volgt lees je meer over deze drie districten.

District Ciutat Vella

In het oudste district van Barcelona, Ciutat Vella, bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van de stad. Ciutat Vella bestaat uit de wijken Raval, Barri Gòtic, Barri de la Riberta en La Barceloneta.

Door het centrum van Ciutat Vella lopen de boulevards van Les Rambles, ook gekend als La Rambla. De boulevards strekken zich uit van de Middellandse Zee tot op het plein Plaça Catalunya, het drukst bezochte plein van Catalonië. La Rambla is bekend om zijn ‘vijf kilometer shopping’, zijn vele straatartiesten en bloemenstalletjes. Je vindt er ook de versmarkt van La Boqueria, het operahuis Gran Teatre del Liceu en het Museu Maritim.

De wijk El Raval wordt door vele inwoners van Barcelona el Barri Xinès of Chinatown genoemd. Je vindt er veel hippe bars en restaurantjes uit alle delen van de wereld. De Rambla del Raval, een voetgangersbrug naar de Middellandse Zee, bevindt zich ook in El Raval.

In Barri Gòtic, de gotische wijk, bevinden zich veel historische gebouwen, ondermeer de kathedraal van Barcelona, het stadhuis en het gebouw van het Catalaanse parlement. Daarnaast vind je in Barri Gòtic het Picassomuseum, het plein Plaça Reial en de Zoo van Barcelona.

District Eixample

Het district Eixample wordt gekenmerkt door zijn lange rechte straten in een rasterpatroon. De huizenblokken hebben een achthoekige vorm, dit is om zoveel mogelijk zonlicht door te laten en de natuurlijke ventilatie van de straten te bevorderen. In Eixample vind je op verschillende plaatsen de bouwwerken terug van bekende modernistische architecten als Antoni Gaudí. Het Casa Milà en de Sagrada Familia bevinden zich in dit district.

District Sants-Montjuïc

De heuvel Montjuïc bevindt zich in het district Sants-Montjuïc. Op de Montjuïc vind je verschillende bezienswaardigheden, ondermeer het Olympische stadium, de Magische Fonteinen, het Fundació Joan Miró, het fort van Montjuïc en de botanische tuinen. Van op de 173 meter hoge heuvel heb je een mooi uitzicht op Barcelona.

Opmerking over kaarten

Het is nuttig om te weten dat erg veel toeristische kaarten van Barcelona niet georiënteerd zijn naar het Noorden. Op de meeste kaarten bevindt de Middellandse Zee zich onderaan op de kaart. De kustlijn loopt daardoor bijna evenwijdig met de onderkant van de kaart.

Op kaarten die naar het Noorden georiënteerd zijn, loopt de kustlijn diagonaal over de kaart. Dit resulteert in plaatsverlies, wat dan ook de reden is om de kaart niet naar het Noorden te oriënteren. Houd hiermee rekening mocht je gebruik maken van kaart en kompas om je te oriënteren.