Weer Barcelona

Meer over Weer Barcelona

Weer en klimaat in Barcelona

Het weer op je vakantiebestemming heeft een grote invloed op je reis. Jezelf informeren over het weer in Barcelona is dan alvast een goed begin. In deze tekst kom je alles te weten over het Spaanse klimaat en het weer in Barcelona.

Via de website van weerverwachtingen.nl kun je ieder moment van de dag opzoeken hoe het weer in Barcelona is en wat de weesverwachtingen is voor de komende vier dagen. Ze hebben ook een sms dienst waarmee je iedere ochtend de weerverwachtingen betreffende de komende dagen op je mobiel ontvangt. 

Het Spaanse klimaat

Spanje ligt in de meest zuidwest gelegen regio van Europa, slechts op 13,8 kilometer van de kust van Afrika. Misschien zou je daaruit concluderen dat het altijd en overal mooi weer moet zijn in Spanje. Wees beter gewaarschuwd: dat is lang niet altijd het geval.

Het Iberische Schiereiland, waar Portugal en Spanje zich op bevinden, wordt aan de noord- en oostzijde omgeven door de Atlantische oceaan en aan de westzijde door de Middellandse Zee. In het noorden bevinden zich de massieve Pyreneeën, en in het zuiden ligt Afrika vlakbij. Het Iberische Schiereiland zelf is een uitgestrekte landmassa vol bergrijke gebieden. Al die factoren samen creëren een erg ingewikkeld meteorologisch lappendeken, met een veelvoud aan gebieden met een microklimaat. Weersvoorspellers hebben in Spanje om die reden geen eenvoudige taak.

Spanje kan je opdelen in vijf zogenaamde ‘klimaatzones’: gebieden met een typisch weerpatroon. In wat volgt staan we kort stil bij de vijf verschillende klimaatzones. Daarna focussen we ons op het klimaat en het weer in Barcelona.

Vijf klimaatzones in Spanje

Spanje bestaat uit vijf klimaatzones:

-de Atlantische klimaatzone: deze bevindt zich aan de noordkust. De gemiddelde temperaturen in deze klimaatzone bedragen 9°C in de winter en 18°C in de zomer.

-de Continentaal-Mediterrane klimaatzone omvat gans het binnenland van Spanje, behalve de berggebieden. In deze klimaatzone kan het in de winter erg koud worden. Temperaturen van -15°C zijn niet ongewoon. In de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur er maar liefst 24°C. Een Catalaanse weerspreuk zegt: ‘Negen maanden winter en drie maanden hel’.

-de Mediterrane klimaatzone: deze bevindt zich aan de oost- en zuidkust. Barcelona bevindt zich in deze klimaatzone. De gemiddelde temperaturen in deze klimaatzone bedragen 11°C in de winter en 23°C in de zomer.

-de Alpine klimaatzone: deze klimaatzone bevindt zich op plaatsen waar er hooggebergte is. De gemiddelde temperaturen in deze klimaatzone hangen sterk af van de hoogte.

-de subtropische klimaatzone: deze bevindt zich niet op het Spaanse vasteland maar op de Canarische Eilanden. De gemiddelde temperaturen bedragen er 14°C in de winter en 22°C in de zomer.

Barcelona bevindt zich dus in de Meditterane klimaatzone. Wat dat juist inhoudt voor het plaatselijke weer, lees je hieronder.

Temperaturen in Barcelona

De gemiddelde maandtemperaturen in Barcelona vind je in deze tabel:

Maand Temperatuur (°C) Jan 9,1 Feb 10,3 Mrt 11,8 Apr 14,1 Mei 17,4 Jun 21,2 Juli 24,4 Aug 24,2 Sep 21,7 Okt 17,5 Nov 13,1 Dec 10

De gemiddelde maandtemperatuur is het hoogste in juli en augustus, het laagste in december en januari. De gemiddelde jaartemperatuur in Barcelona bedraagt 16,2°C. Dat is heel wat hoger dan de gemiddelde jaartemperatuur in Nederland, die 9,8° C bedraagt.

De temperaturen in de tabel zijn gemiddelde temperaturen. In de zomer piekt de temperatuur tijdens de middag regelmatig boven de 30°C. De gevoelstemperatuur ligt zelfs nog hoger: de relatief hoge luchtvochtigheidsgraad in augustus zorgt ervoor dat je de temperatuur dan nog hoger ervaart dan ze werkelijk is.

Kijk voor het actuele weer in Barcelona op weersverwachtingen.nl

Regenval in Barcelona

De gemiddelde regenval per maand in Barcelona vind je terug in deze tabel:

Maand Regenval (MM) Jan 38 Feb 37 Mrt 47 Apr 47 Mei 44 Jun 38 Juli 27 Aug 44 Sep 76 Okt 96 Nov 51 Dec 44

De gemiddelde regenval in Barcelona is het hoogste in oktober en het laagste in juli. De waarden liggen in vergelijking met Nederland aan de lage kant. De kans op regen in Barcelona is dus over het algemeen kleiner dan de kans op regen in Nederland.

Kijk voor het actuele weer in Barcelona op weersverwachtingen.nl

Wanneer is het weer in Barcelona op zijn best?

Volgens toonaangevende reisorganisatoren zijn de beste maanden om Barcelona te bezoeken mei, juni en september. In die maanden is het weer in Barcelona op zijn best: De temperatuur in Barcelona is dan aangenaam en de hoeveelheid neerslag is er beperkt. In deze periode kan je tot ’s avonds laat buiten wandelen in T-shirt en korte broek.

Ook in maart, april, oktober en tijdens de eerste helft van november is het weer in Barcelona dikwijls nog aangenaam. De temperatuur in deze periode is nog vrij zacht en de hoeveelheid regen valt meestal wel mee. Tijdens de dag heb je vaak genoeg aan lichte kledij, ’s avonds koelt het af en is warmere kledij aangewezen.

Tijdens de warmste zomermaanden, juli en augustus, ontvluchten vele locals Barcelona om wat verkoeling op te zoeken langs het strand. Mocht je ervoor kiezen om in juli of augustus naar Barcelona te reizen, zorg dan zeker voor airco op de hotelkamer.

Siesta

Tijdens de warme zomermaanden (van juni tot september) blijven veel winkels tijden het warme middaguur gesloten. Over het algemeen blijven de grootwarenhuizen open. Het is aangeraden om ‘s zomers tussen 14u en 17u, wanneer de siësta plaatsvindt, buitenshuis geen zware inspanningen te verrichten.

Weerbericht voor Barcelona

Ben je benieuwd wat voor weer het is in Barcelona? Verschillende internetsites bieden een gratis weerbericht aan. Het volstaat om naar www.google.nl te surfen en er de woorden ‘weerbericht Barcelona’ in te toetsen en te drukken op de knop ‘zoeken’. Als resultaat krijg je informatie over het actuele weer in Barcelona: de temperatuur, de windsnelheid en windrichting en de luchtvochtigheid. Naast deze gegevens krijg je een overzicht van de weersverwachtingen voor de komende dagen.

Op de site van weersverwachtingen.nl vind je naast informatie over het huidige weer in Barcelona een weersvoorspelling voor 4 dagen. Per dag vind je informatie over temperaturen, wind en vochtigheid. Daarnaast biedt deze site ook erg handige gegevens aan over de kans op regen, zonuren en andere informatie 

Wie nog langer op voorhand het weer wil voorspellen, en daarenboven bijgelovig is, kan zich baseren op de volgende Spaanse weerspreuk: Cuando truena en abril, el labrador es feliz (als het dondert in april, zal de zomer goed zijn.)

Webcam in Barcelona

Hierboven vermeldden we al dat je op enkele websites het actuele weer in Barcelona kan opzoeken. Het is daarenboven ook mogelijk om met je eigen ogen vast te stellen hoe het weer er momenteel uitziet in Barcelona, door middel van een webcam.

Op het dak van het Le Méridien hotel in de Las Ramblas zone in Barcelona staat een webcam die iedere twee minuten een opname maakt. Op de site van camvista kan je het meest recent genomen beeld bekijken. Je vindt op de site ook een archief met oudere beelden.