Vliegvelden Barcelona

Meer over Vliegvelden Barcelona

Vliegvelden in Barcelona

In en rond Barcelona bevinden zich maar liefst vier vliegvelden: de Internationale luchthaven van Barcelona, de luchthaven van Girona-Costa Brava, de luchthaven van Reus en de luchthaven van Sabadell. In deze tekst lees je meer over al deze vliegvelden in en rond Barcelona.

Als je op vliegreis wil naar Barcelona, zal je een keuze moeten maken tussen verschillende aankomstluchthavens. Laat je bij die keuze leiden door de volgende argumenten:

- Het bedrag dat je betaalt aan luchthaventaksen
- De afstand tussen het vliegveld en Barcelona centrum
- De bereikbaarheid van de luchthaven
- De aanwezige accommodatie op de luchthaven

Alvorens we de vier vliegvelden in en rond Barcelona met elkaar vergelijken, verduidelijken we eerste enkele basisprincipes over luchthaventaksen in Spanje.

Luchthaventaksen in en rond Barcelona

De prijs die je betaalt voor een vliegticket omvat naast de prijs van de vlucht ook taksen en toeslagen. In bepaalde gevallen kunnen die taksen en toeslagen samen meer kosten dan de prijs van de vlucht op zich. Toeslagen worden ondermeer geheven door de luchtvaartmaatschappijen, voorbeelden hiervan zijn de brandstoftoeslag, een toeslag om online je tickets te boeken, een toeslag om per kredietkaart te betalen of een toeslag per stuk bagage. Daarnaast worden er toeslagen geheven door de Spaanse overheid, ondermeer een veiligheidstoeslag en een vertrektoeslag. De luchthavens van vertrek en aankomst leggen daarbij nog eens elk een luchthaventaks op.

In Spanje en op de Canarische Eilanden zijn de volgende taksen van toepassing voor alle vliegtuigpassagiers:

- Veiligheidstoeslag: € 1,82
- Vertrektoeslag: € 5,25

De twee bedragen die hierboven vermeld werden, samen € 7,07 betaal je in elke Spaanse luchthaven bij vertrek. Bij aankomst betaal je enkel de veiligheidstoeslag van € 1,82.

De vertrektaks die de luchthaven bovenop de wettelijke toeslagen heft, hangt af van vliegveld tot vliegveld. Verder in de tekst vind je voor elke luchthaven het bedrag van de extra luchthavenvertrektaksen.

Denk eraan dat de toeslagen en taksen die van toepassing zijn op de vertrekluchthaven in Nederland of België ook een invloed uitoefenen op de totaalprijs van je vliegticket. Kies dus ook je vertrekluchthaven met zorg uit.

De internationale luchthaven van Barcelona

De internationale luchthaven van Barcelona, met als internationale identificatiecode ‘BCN’, is de belangrijkste luchthaven die Barcelona bedient. Het vliegveld is onder de Spaanse bevolking ook gekend onder de naam ‘El Prat’. De internationale luchthaven van Barcelona is het tweede grootste vliegveld van Spanje, na Madrid. El Prat bediende in 2008 ongeveer 30 miljoen vliegtuigpassagiers. In wat volgt bespreken we de vier parameters die van belang zijn bij de keuze van je aankomstluchthaven.

Luchthaventaks
De luchthaventaks op de internationale luchthaven van Barcelona bedraagt 0 euro. Je betaalt dus geen extra taksen bovenop de al vermelde Spaanse taksen die in elke Spaanse luchthaven van toepassing zijn.

Afstand tot Barcelona centrum
De internationale luchthaven van Barcelona ligt op 12 kilometer van het centrum van Barcelona. Er ligt geen enkele andere luchthaven dichter bij het centrum van Barcelona.

Bereikbaarheid
Het is op verschillende manieren mogelijk om van de internationale luchthaven van Barcelona naar het centrum van Barcelona te reizen:

- Per bus: van op verschillende plaatsen op de luchthaven rijden er om de 15 minuten bussen naar het centrum van Barcelona
- Per taxi: aan elke terminal bevinden zich talloze taxistaanplaatsen
- Per trein: het Spaanse spoorwegennet RENFE heeft een station op de internationale luchthaven van Barcelona: het station Cercanias. Dit station bevindt zich tussen de terminals A en B. Via het Cercanias station rijden er op regelmatige tijdstippen treinen tot in Barcelona centrum.
- Per auto: de internationale luchthaven van Barcelona bevindt zich aan de autoweg C-31 Barcelona-Castelldefels, die verbonden is met de ringweg rond Barcelona.

Accommodaties
De internationale luchthaven van Barcelona is erg goed voorzien op het vlak van accommodaties. De volgende zaken zijn ondermeer aanwezig:

- Winkels: tax-free shops, juweliers, boekenwinkels, tabakwinkels, krantenwinkels, muziekspeciaalzaken, schoenenwinkels, apotheken, souvenirwinkels,...
- Eten en drinken: een uitgebreid gamma aan restaurants, eethuisjes, bars, tapasbars, snackbars, hamburgerrestaurants, buffetrestaurants,...
- Diensten: banken, geldautomaten, een postkantoor, openbare telefooncellen, een internetruimte,...
- Vergaderzalen die verhuurd worden
- Een verloren bagage kantoor bevindt zich in terminal B
- Op verschillende plaatsen op de luchthaven bevinden zich informatiepunten
- Talloze kantoren van reisorganisatoren en vliegtuigmaatschappijen
- Een bemande eerstehulppost is de klok rond open
- Voor kinderen is er een speelzone
- De luchthaven is goed toegankelijk voor mindervaliden

We kunnen besluiten dat de internationale luchthaven van Barcelona erg goed scoort op alle parameters. Het vliegveld ligt niet ver van Barcelona centrum, biedt een goede bereikbaarheid en tal van accommodaties, en dat voor een goedkoop tarief: zonder extra luchthaventaksen.

De volgende reguliere luchtvaartmaatschappijen, met vertrek in (of vlakbij) de Benelux, vliegen rechtstreeks op de internationale luchthaven van Barcelona:

- Brussels Airlines (Brussel)
- Clickair (Amsterdam, Brussel)
- Germanwings (Keulen)
- KLM (Amsterdam)
- Luxair (Luxemburg)
- Transavia.com (Amsterdam)
- Vueling Airlines (Amsterdam, Brussel)

Sporadisch vliegen er ook chartervluchten naar de internationale luchthaven van Barcelona. Meer informatie daarover is te vinden op de website van verschillende reisorganisatoren.

De luchthaven van Girona-Costa Brava

De luchthaven van Girona-Costa Brava, met als internationale identificatiecode ‘GRO’, is de op één na belangrijkste luchthaven die vliegt op Barcelona. Reisorganisatoren refereren wel eens naar de luchthaven met de naam ‘Barcelona-Girona’. De situatie is vergelijkbaar met de Belgische luchthaven van Charleroi, die door reisorganisatoren wordt benoemd als ‘Brussels Charleroi’ of ‘Brussels South’. Het vliegveld van Girona-Costa Brava bediende in 2008 ongeveer 5,5 miljoen passagiers. In wat volgt bespreken we de vier parameters die van belang zijn bij de keuze van je aankomstluchthaven.

Luchthaventaks
De luchthaventaks op de luchthaven van Girona-Costa Brava bedraagt 0 euro. Je betaalt dus geen extra taksen bovenop de al vermelde Spaanse taksen die in elke Spaanse luchthaven van toepassing zijn.

Afstand tot Barcelona centrum
De luchthaven van Girona-Costa Brava ligt niet ver van de Spaanse stad Girona, op ongeveer 12 kilometer van het stadscentrum. De afstand tot Barcelona centrum is 92 kilometer.

Bereikbaarheid
Het is op verschillende manieren mogelijk om van de luchthaven van Girona-Costa Brava naar het centrum van Barcelona te reizen: - per bus: vanuit de luchthaven vertrekken 4 busverbindingen, één ervan rijdt naar Barcelona centrum. De bus rijdt er ongeveer uur en tien minuten over. Op zondag vertrekt de laatste bus om 19u15.
- Per taxi: vlakbij de luchthaven bevinden zich talloze taxistaanplaatsen. Door de grote afstand tussen de luchthaven en het centrum van Barcelona kan de prijs van de taxirit echter duurder uitvallen dan de prijs van het vliegticket.
- Per trein: er bevindt zich momenteel nog geen treinstation op de luchthaven van Girona-Costa Brava. Er zijn plannen om er in de toekomst een treinstation te bouwen. Voorlopig is het enkel mogelijk om per bus of taxi naar Girona centrum te reizen, om vandaar de trein naar Barcelona te nemen.
- Per auto: je kunt op twee manieren per auto naar Barcelona geraken: ten eerste via de tolweg E-15/AP-7, ten tweede via de tolvrije weg N-11.

Accommodaties
De luchthaven van Girona-Costa Brava beschikt over volgende accommodaties:
- Winkels: drie winkels waaronder een minisupermarkt
- Eten en drinken: enkele snack bars, restaurants en bars
- Diensten: geldautomaten, postbussen, openbare telefooncellen
- Er bevindt zich een verloren bagage kantoor in de terminal
- In de terminal bevindt zich een informatiepunt en een toeristisch kantoor
- Een bemande eerstehulppost is de klok rond open
- Er is een vergaderruimte die je kunt huren
- De luchthaven is goed toegankelijk voor mindervaliden

We kunnen besluiten dat de luchthaven van Girona-Costa Brava een goed alternatief kan zijn voor de internationale luchthaven van Barcelona. Je betaalt, net als op de internationale luchthaven van Barcelona, geen extra luchthaventaksen. Je moet er echter rekening mee houden dat de luchthaven van Girona-Barcelona een eind verwijderd ligt van Barcelona centrum. Als je geld kan besparen door voor Girona-Costa Brava te kiezen, dan loont dat misschien de moeite waard, als je bereid bent om een langere tijd te reizen naar Barcelona centrum.

De volgende reguliere luchtvaartmaatschappijen, met vertrek in de Benelux, vliegen rechtstreeks op de luchthaven van Girona-Costa Brava:

- Jetairfly (Brussel)
- Ryanair (Charleroi, Eindhoven, Maastricht/Aken)
- Transacia.com (Rotterdam)

Sporadisch vliegen er ook chartervluchten naar Girona Costa-Brava. Meer informatie daarover is te vinden op de website van verschillende reisorganisatoren.

De luchthaven van Reus

De luchthaven van Reus, met als internationale identificatiecode ‘REU’, is naast de luchthaven van Girona-Costa Brava een tweede alternatieve luchthaven om naar Barcelona te reizen. De officiële naam van het vliegveld is Reus Salou luchthaven.

Luchthaventaks
De luchthaventaks op de luchthaven van Reus bedraagt 0 euro. Je betaalt dus geen extra taksen bovenop de al vermelde Spaanse taksen die in elke Spaanse luchthaven van toepassing zijn.

Afstand tot Barcelona centrum
De luchthaven van Reus Salou bevindt zich op ongeveer 8 kilometer van het centrum van de Spaanse stad Tarragona. De afstand tot Barcelona centrum bedraagt 110 kilometer.

Bereikbaarheid
Het is op verschillende manieren mogelijk om van de luchthaven van Reus Salou naar het centrum van Barcelona te reizen:
- Per bus: vanuit de luchthaven van Reus vertrekken er 3 buslijnen, één ervan rijdt rechtstreeks naar Barcelona centrum. De vertrek- en aankomsturen van de bussen zijn aangestemd op de vertrek- en aankomsttijden van de vluchten. De busrit duurt ongeveer 90 minuten.
- Per taxi: vlakbij de luchthaven bevinden zich talloze taxistaanplaatsen. Door de grote afstand tussen de luchthaven en het centrum van Barcelona kan de prijs van de taxirit echter duurder uitvallen dan de prijs van het vliegticket.
- Per auto: Barcelona bereik je via de N-420 en de E-15.

Accommodaties
De luchthaven van Reus Salou beschikt over volgende accommodaties:
- Winkels: twee winkels waaronder een minisupermarkt
- Eten en drinken: een cafetaria en een buffetrestaurant
- Diensten: er is een geldautomaat aanwezig
- In de terminal bevindt zich een informatiepunt
- Een bemande eerstehulppost is de klok rond open
- De luchthaven is goed toegankelijk voor mindervaliden

We kunnen besluiten dat de luchthaven van Reus een goed alternatief kan zijn voor de internationale luchthaven van Barcelona. Je betaalt, net als op de internationale luchthaven van Barcelona, geen extra luchthaventaksen. Je moet er echter rekening mee houden dat de luchthaven van Reus een heel eind verwijderd ligt van Barcelona centrum en over veel minder accommodaties beschikt dan het vliegveld van Girona-Costa Brava of de internationale luchthaven van Barcelona . Als je geld kan besparen door voor de luchthaven van Reus te kiezen, dan loont de keuze voor Reus misschien de moeite waard, als je bereid bent om een langere tijd te reizen naar Barcelona centrum.

Enkel Ryanair vliegt rechtstreeks naar de luchthaven van Reus, met vertrek in Charleroi of Eindhoven.

De luchthaven van Sabadell

De luchthaven van Sabadell, met als internationale identificatiecode ‘QSA’, bevindt zich vlakbij de Spaanse stad Sabadell, op ongeveer 15 kilometer van Barcelona. De luchthaven van Sabadell wordt bijna uitsluitend gebruikt door vliegscholen en voor vluchten met privé-jets, sportvliegtuigjes en helikopters. Sporadisch wordt de luchthaven gebruikt voor chartervluchten, in de meeste gevallen door de Spaanse chartermaatschappij Top Fly. De kans dat een reisorganisator uit de Benelux op Sabadell vliegt is dus eerder klein. Mocht je beschikken over een privé-jet of een helikopter, dan is de luchthaven van Sabadell ideaal als alternatieve luchthaven om op een ontspannen manier naar Barcelona te reizen.