Vervoer Barcelona

Meer over Vervoer Barcelona

Vervoer in Barcelona

Wat zijn mogelijke manieren om je te verplaatsen in Barcelona? Hier kunt u meer informatie vinden. We maken daarbij een onderscheid tussen het openbaar vervoer en andere wijzen van vervoer in Barcelona:

Openbaar vervoer in Barcelona
- bussen
- metro
- trams
- de tandradspoorlijn naar Montserrat
- de antieke tramlijn Tramvia Blau
- de kabelbaan naar Montjuïc
- regionale treinen
- de Barcelona bus turistíc

Andere wijzen van vervoer in Barcelona
- huurauto
- huurscooter
- taxi
- per fiets
- te voet
- segway
- riksja
- per paard
- per helikopter

Openbaar vervoer in Barcelona

Barcelona heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, het TMB-netwerk. Het openbaar vervoer in Barcelona is modern en toegankelijk voor iedereen, ook voor mindervaliden en personen met kinderwagens. Het netwerk werd voor een groot deel aangelegd in het begin van de jaren ’90 ter voorbereiding van de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Het netwerk omvat bus-, tram-, en metrolijnen en lokale treinverbindingen van de spoorwegmaatschappij FGC.

Het openbaar vervoer in Barcelona is geïntegreerd. Dat betekent dat je met één enkel ticket toegang verkrijgt tot alle bussen, trams, metro’s en FGC-treinen. Tickets kan je online kopen op www.tmb.cat of ter plaatse in een krantenkiosk of in één van de vele verkooppunten van de openbare vervoersmaatschappij TMB die je ondermeer in elk metrostation vindt. Er bestaan verschillende types tickets:

- tickets voor 1 rit
- tienrittenkaart voor 10 ritten binnen het TMB geïntegreerde netwerk
- tickets waarmee je onbeperkt* binnen het TMB
geïntegreerde netwerk kan reizen gedurende een bepaalde periode: 1 dag, 2 dagen, 3 dagen, 4 dagen, 5 dagen, 30 dagen, 90 dagen (* onbeperkt, behalve voor het 1-dag-ticket, zie hieronder)

De prijzen van de verschillende types tickets vind je hieronder:

- ticket voor 1 rit met de metro: € 1,35
- ticket voor 1 rit met de bus: € 1,35
- tienrittenkaart: de prijs hangt af van het aantal zones en de tijdslimiet waarbinnen je 1 keer de kaart zal valideren:

Zones 1 2 3 4 5 6 Kostprijs 7.70€ 15.40€ 21€ 27€ 31€ 32.95€ Tijdslimiet 1u 15 1u 30 1u 45 2u 2u 15 2u 30

- ticket voor 1 dag: de prijs hangt af van het aantal zones en de tijdslimiet waarbinnen je één dag vrij wil reizen.

Zones 1 2 3 4 5 6 Kostprijs 5.80€ 9.15€ 11.55€ 13€ 14.75€ 16.50€



- ticket voor 2 opeenvolgende dagen: € 10,70
- ticket voor 3 opeenvolgende dagen: € 14,30
- ticket voor 4 opeenvolgende dagen: € 19,50
- ticket voor 5 opeenvolgende dagen: € 23,10

Merk op dat de hierboven vermelde prijzen van toepassing waren in 2009. Een overzicht van de actuele prijzen vind je op de site van het tmb.

Plannen van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk kun je downloaden op de site van het tmb.

In wat volgt lees je meer over de verschillende onderdelen van het openbare vervoersnetwerk in Barcelona.

Bussen in Barcelona
De openbare bussen van de vervoersmaatschappij TMB maken deel uit van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk van Barcelona. Tickets voor de bus kun je kopen op de bus zelf, aan een loket of automaat van de TMB of in een krantenkiosk. Als je meermaals het openbaar vervoer denkt te gebruiken, koop dan vooraf een meerdagenpas of een meerrittenkaart. Dit soort tickets kan je niet op de bus zelf kopen.

Een bushalte herken je aan het TMB-logo of aan het bushokje. Om een bus te laten stoppen, dien je te zwaaien naar de chauffeur als hij komt aangereden. Eenmaal op de bus kun je een vervoersbewijs kopen. Indien je al een vervoersbewijs hebt, dien je dat te valideren op de bus zelf in de daartoe bestemde automaat.

In de bus wordt je verondersteld je plaats af te staan aan zwangere vrouwen, oudere mensen en mindervaliden. Het is de gewoonte om na het instappen direct door te schuiven naar achteren, zodat je de doorgang niet belemmert. Als je je bestemming nadert, dien je de chauffeur te verwittigen dat je wilt afstappen. Dat doe je door op de rode ‘stop’ knop te drukken.

De metro van Barcelona
Het metronetwerk van Barcelona maakt deel uit van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk van Barcelona. Tickets voor de metro kun je kopen aan een loket of een automaat in het metrostation zelf of in een krantenkiosk. Je kunt er ook meerdagenpassen of meerrittenkaarten kopen. Als je vaak het openbaar vervoer denkt te gebruiken, zijn dit soort vervoersbewijzen voordeliger dan gewone metrotickets.

Een metrohalte herken je aan het TMB-logo aan de ingang van het metrostation. De ingang vind je meer informatie over de lijnen die er passeren. Als je een metrostation binnengaat, dien je je ticket te valideren aan een automaat aan de draaideuren. Na validatie is je ticket 120 minuten geldig.

Op verschillende plaatsen in het station vind je elektronische informatieborden die aangeven binnen welke tijd een metrorijtuig zal aankomen. Elk station beschikt over intercoms waarmee je iemand van het personeel kan contacteren, mocht je een vraag hebben.

Bij het instappen in een metrorijtuig dien je voorrang te geven aan passagiers die het rijtuig verlaten. In het metrorijtuig vind je een plan van de metrolijn waarop alle stations zijn aangeduid. De naam van het station waar de metro zich bevindt wordt aangekondigd door de intercom en aangegeven op elektronische informatieschermen in het metrorijtuig.

De metro van Barcelona bestaat uit 11 metrolijnen. Momenteel wordt nog gebouwd aan twee daarvan, lijn L9 en L10. In de toekomst zal het metronetwerk uitbreiden tot 13 metrolijnen.

Trams in Barcelona
Naast bus- en metrolijnen bestaat het geïntegreerde openbare vervoersnetwerk van Barcelona ook uit tramlijnen. Tickets voor de tram kun je kopen aan een loket of een automaat aan de tramhalte of in een krantenkiosk. Meerdagenpassen en meerrittenkaarten zijn ook geldig op de tram. Het is verstandig om dit soort vervoersbewijzen te kopen als je vaak van het openbaar vervoer gebruik maakt. Let op: je kunt geen tramtickets kopen in de tram. Koop dus op voorhand je vervoersbewijs.

Een tramhalte herken je duidelijk aan het tramhokje. In elk tramhokje vind je een overzichtskaart van het tramnetwerk, een ticketautomaat en een elektronisch scherm met daarop informatie over doorkomsttijden van trams.

Tijdens het instappen in de tram ben je verplicht om voorrang te geven aan de passagiers die de tram verlaten. Elke tram heeft speciale ingangen voor reizigers met rolstoelen of kinderwagens. In de tram is het verboden te eten of te drinken. Na het instappen dien je je ticket onmiddellijk te valideren in de daartoe bestemde automaat. Kinderen jonger dan 4 jaar rijden gratis met de tram.

De tandradspoorlijn naar Montserrat
Een bijzondere tram in Barcelona is de tandradspoorlijn naar Montserrat (de Funicular). Ook de tandradspoorlijn naar de top van de Montserrat maakt deel uit van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk van Barcelona.

De klassieke tramlijn Tramvia Blau
Nog een andere bijzondere tram is de klassieke tramlijn Tramvia Blau. Met deze tram geraak je op een aantrekkelijke manier van de tandradspoorlijn naar het schilderachtige Tibidabo. De Tramvia Blau is niet opgenomen in het geïntegreerde openbare vervoersnetwerk van Barcelona. Je moet dus een apart ticket kopen voor deze tram. Een enkel ticket kost € 2,70, een ticket heen en weer kost € 4,10.

De kabelbaan naar Montjuïc
Om zonder te veel ongemakken de top van de berg Montjuïc te bereiken, kun je gebruik maken van de kabelbaan naar Montjuïc. De kabelbaan is net als de Tramvia Blau niet opgenomen in het geïntegreerde openbare vervoersnetwerk van Barcelona. Je moet daardoor een apart ticket kopen voor de kabelbaan. Een enkel ticket kost € 6 voor volwassenen en € 4,70 voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Een ticket heen en terug kost € 8,30 voor volwassenen en € 6,30 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Regionale treinen in Barcelona
Naast de internationale en nationale treinen die naar Barcelona rijden, zijn er talloze regionale treinen die verschillende delen van de grootstedelijke regio van Barcelona met elkaar verbinden. De treinen van de Catalaanse spoorwegmaatschappij FGC maken deel uit van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk van Barcelona.

Als je meer wil weten over de internationale treinen die vanuit Nederland of België naar Barcelona rijden, klik dan door naar deze tekst: op treinreis naar Barcelona.

De Barcelona Bus Turístic
Eén type bus hoort niet bij het geïntegreerde openbare vervoersnetwerk van Barcelona: de toeristische bus ‘Barcelona Bus Turístic’. De dubbeldeksbussen zijn duidelijk herkenbaar en rijden door Barcelona langs drie verschillende routes. De 44 haltes liggen dicht bij belangrijke bezienswaardigheden in Barcelona.

Het principe van de toeristische bus is eenvoudig: je koopt een ticket voor één of twee dagen, en tijdens die periode rijd je zo vaak met een toeristische bus als je wenst. Het is een zogenaamde ‘hop-on hop-off bus’.

Aan boord van de bus verneem je in verschillende talen allerlei informatie over de plaatsen waar de bus langsrijdt. Bij je ticket ontvang je een handig routeplan en een gratis toeristische gids.

Een ticket voor 1 dag kost € 21 voor een volwassene of € 13 voor een kind tussen 4 en 12 jaar. Een ticket voor 2 dagen kost € 27 voor een volwassene of € 17 voor een kind tussen 4 en 12 jaar. Tickets kan je online kopen op de site van het tmb of ter plaatse in een krantenkiosk of in één van de vele verkooppunten van de openbare vervoersmaatschappij TMB die je ondermeer in elk metrostation vindt. Je kunt ook op de bus zelf je ticket kopen.

Andere wijzen van vervoer in Barcelona

Naast het openbare vervoer in Barcelona zijn er in nog verschillende andere mogelijkheden om je in Barcelona te verplaatsen. In wat volgt vind je er meer informatie over.

Een huurauto in Barcelona
Het is mogelijk om in Barcelona een auto te huren voor enkele dagen of voor de periode van je verblijf. Je kunt de auto ophalen en terug afzetten aan de internationale luchthaven of aan een treinstation in Barcelona. Meer informatie hierover vind je in de tekst over autohuur in Barcelona.

Een scooter huren in Barcelona
Je kunt in Barcelona een scooter huren bij verschillende verhuurbedrijven. Het voordeel van een scooter is dat je mobiel bent en tegelijkertijd niet in de file hoeft te staan. Je kunt Barcelona als het ware ontdekken door de ogen van de inwoners. Je kunt een scooter online boeken op de site van Cooltra.

Het is daarnaast ook mogelijk om op deze site een begeleide rondrit per scooter te boeken. In groep rijd je dan met een lokale gids per scooter langs de mooiste plekjes in Barcelona.

Taxi’s in Barcelona
Een taxirit in Barcelona is vaak niet zo duur. Een rit met de taxi van een kwartiertje kost meestal rond de 10 euro. Je per taxi verplaatsen in Barcelona is dus zo gek nog niet. Meer informatie over taxi’s in Barcelona vind je in de tekst over taxi’s in Barcelona.

Per fiets in Barcelona

De fiets is aan een heropleving bezig in veel Europese grootsteden. Ook in Barcelona vind je verschillende bedrijven die fietsen verhuren. In Barcelona is het mogelijk om voor minder dan 10 euro een fiets te huren voor twee uur. Je kunt een fiets zelf oppikken bij de verhuurcentrale (dat is het goedkoopste) of je kan je fiets laten brengen naar een afgesproken plaats.

Bike rental Barcelona verhuur fietsen in Barcelo
Je kunt op voorhand via mail of telefoon je fiets boeken, zodat je zeker bent dat het model van jouw keuze klaarstaat voor jou. Je kunt kiezen tussen verschillende modellen fietsen, waaronder plooifietsen. Die kan je zonder problemen meenemen op het openbaar vervoer.

Naast het verhuren van fietsen biedt deze fietsverhuurcentrale ook begeleide groepsrondritten door Barcelona aan.

Te voet in Barcelona
Gezellig rondwandelen in Barcelona is een aangename en goedkope manier om je te verplaatsen. Er bestaan verschillende mooie uitgestippelde wandelingen in Barcelona. De reisgids ‘Stadswandelingen in Barcelona’ bevat talloze uitgestippelde wandelingen, aangeduid op praktische wandelkaarten. Elke wandeling is tussen twee en vier kilometer lang. Het is mogelijk om van de ene wandeling over te schakelen naar de andere. De reisgids is ideaal om Barcelona te voet te verkennen op je eigen tempo. ‘Stadswandelingen in Barcelona’ is in feite een kaartbox met 50 zogenaamde ‘avonturen’, die je in verschillende wijken van Barcelona langs plaatsen leiden die je anders niet ontdekt zou hebben.

De reisgids Stadswandelingen in Barcelona editie 2007 is te koop bij De Zwerver voor € 14,50
Kijk op www.dezwerver.nl

Met een segway door Barcelona
Een aparte manier van vervoer in Barcelona is de segway. Een segway is de verkorte term voor de officiële naam segway personal transporter. Het is een vervoersmiddel voor één persoon op twee wielen aan weerszijden van de bestuurder. Een segway is elektrisch aangedreven en je bestuurt hem door je lichaamsgewicht te verplaatsen. Elke segway beschikt over een ingebouwde gyroscoop die ervoor zorgt dat het voertuig altijd in evenwicht blijft.

In Barcelona zijn er enkele bedrijven die zogenaamde ‘segway tours’ organiseren: begeleide tochten per segway. Op deze website van segwaytoursvind je meer informatie over een segway tour in Barcelona.

De segway tours vinden plaats in de Gotische wijk en in omgeving van het strand. De begeleide rondritten per segway vinden dagelijks plaats. Je betaalt € 58 voor een segway tour van 120 tot 150 minuten.

Met een riksja door Barcelona
Riksja’s zijn populaire transportmiddelen in Azië, waar ze als taxi gebruikt worden. In Barcelona kan je een riksja tour boeken op de website van beautiful-barcelona.

Een rit van één uur met een riksja kost € 39, voor maximum twee personen per riksja. De riksja tours vinden plaats in het centrum van Barcelona. Elke riksja wordt bestuurd door een Engelstalige gids.

Per paard in Barcelona
In het begin van de vorige eeuw waren paarden nog heel gewoon in het straatbeeld van elke Europese stad. Vandaag is dat niet meer het geval. Toch is het in de omgeving van Barcelona op bepaalde plaatsen nog mogelijk om een rit per paard te maken.

Op ongeveer 25 minuten buiten Barcelona, rond de Montserrat berg, kun je deelnemen aan excursies per paard. Een dagje paardrijden kost € 80, of € 20 per uur. Zowel paarden als pony’s zijn beschikbaar. Alles gebeurd onder begeleiding. Meer informatie vind je op de site van horse-riding.

Om een rit per paard te reserveren volstaat het om een e-mail (in het Engels of Spaans) te sturen naar het e-mailadres dat op de site vermeld staat.

Helikoptervlucht in Barcelona
Een adembenemend zicht op Barcelona is verzekerd als je kiest voor een helikoptervlucht boven Barcelona. Als je niet terugschrikt van het hoge prijskaartje, is dit zeker een aanrader. Meer informatie vind je op de site van barcelona.

Een helikoptervlucht van een half uur kost € 160 euro per persoon. Tijdens de vlucht vlieg je boven het centrum van Barcelona. Langere vluchten zijn mogelijk tegen hogere prijzen. Per vlucht kunnen, naast de piloot, maximum 5 passagiers mee.