Taxi Barcelona

Meer over Taxi Barcelona

Taxi’s in Barcelona

Barcelona is een indrukwekkende stad vele interessante bezienswaardigheden. Om de afstand tussen de vele bezienswaardigheden te overbruggen, kan je gebruik maken van het openbaar vervoer of van één van de vele taxi’s in Barcelona. In dit artikel kom je alle belangrijke dingen te weten over een rit met een taxi in Barcelona.

Wat kost een rit per taxi in Barcelona?

Een taxirit in Barcelona is vaak niet zo duur. Een rit met de taxi van een kwartiertje kost meestal rond de 10 euro. De exacte prijs hangt af van het aantal afgelegde kilometers. In Barcelona worden 2 tarieven gehanteerd, De prijs van een stadsrit wordt als volgt berekend:

Tarief 1 is geldig op werkdagen van 20:00 tot 08:00 uur en in de weekenden. Ook is dit het tarief dat op feestdagen van toepassing is.
- Startprijs van de meter: 2,00 euro
- Prijs per kilometer: 1,15 euro per kilometer
- Wachttijd prijs per uur: 19,59 euro

Tarief 2 is geldig op werkdagen van 08:00 tot 20:00 uur.
- Startprijs van de meter: 2,00 euro
- Prijs per kilometer: 0,90 euro per kilometer
- Wachttijd prijs per uur: 19,49 euro
Hierbij worden eventuele supplementen geteld (zie verder).

De totale prijs van de taxirit zal op het einde van de rit aangegeven zijn op de taximeter. De prijs op de meter is de prijs die u dient te betalen. De taxichauffeur mag u nooit meer geld vragen, dat is tegen de wet.

Een deel van de prijs wordt bepaald door kosten voor supplementen. Hieronder lees je meer over de verschillende supplementen.

Supplementen

Bovenop de startprijs en het aantal gereden kilometer, zal de prijs van een taxirit afhangen van de aangerekende supplementen. Dit zijn alle supplementen op een rijtje voor een stadsrit:

- Je laten oppikken door de taxi op een door jou gekozen plaats: Tarief 1 is 4,20 euro en Tarief 2 is 3,40 euro. De minimale ritprijs is 7 euro.
- Een taxi nemen in een luchthaven: 3,10 euro
- Vertrek van Fira Barcelona Gran Via Montjuïc 2 - L'Hospitalet : 2,10 euro
- Vertrek van Moll Adossat: 2 euro
- Huisdieren: 1 euro
- Op vrijdagen, zaterdagen, zondagen en feestdagen tussen middernacht en 6 uur ’s morgens: 2 euro
- Op feestdagen tussen middernacht en 6 uur ’s morgens: 3,10 euro.
- Per bagagestuk groter dan 55 x 35 x 35 centimeter: 1,00 euro

Bovenstaande prijzen zijn van 2011, wijzigingen voorbehouden.

De taximeter

Als je instapt in de taxi, zal de startprijs al op de meter vermeldt staan. Tijdens de rit zal het bedrag op de meter verhogen naarmate er meer kilometers afgelegd worden of naarmate de chauffeur moet wachten. Op het einde van de rit zullen de supplementen die van toepassing zijn ingegeven worden. Wanneer dat gebeurd is, staat het totaalbedrag af te lezen op de taximeter. Je zult na betaling een betalingsbewijs ontvangen. Op dit betalingsbewijs vind je het betaalde bedrag, de afgelegde route en gegevens over de taxichauffeur: het registratienummer en het autokenteken.

Fooien

Je bent niet verplicht om je taxichauffeur een fooi te geven. De chauffeur mag je maximum aanrekenen wat er op de meter af te lezen is. In de praktijk is een fooi van vijf tot 10 procent van de meterstand gebruikelijk.

Betalingsmethoden

Na afloop van je taxirit betaal je het aangerekende bedrag aan de chauffeur. Dat kan in cash geld, maar vaak ook met een kredietkaart. Taxi’s waar je met een kredietkaart kan betalen zijn voorzien van een kredietkaartlogo. In sommige taxi’s kan je betalen met je mobiele telefoon.

Intercity trips per taxi

De aangerekende kosten van intercity trips per taxi zijn verschillend van die van stadsritten per taxi. De totale kostprijs wordt, net als bij stadsritten, berekend aan de hand van:

- Startprijs van de meter voor intercity trips: 5 euro
- Prijs per kilometer: 0,54 euro
- Wachttijd: 14,72 euro per uur
- Hierbij worden supplementen geteld.

Ook de kostprijs van de supplementen voor intercity trips per taxi is verschillend van die bij stadsritten per taxi. Dit zijn alle supplementen op een rijtje voor een intercity taxirit:

- Rit tussen 21uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens: 3,15 euro
- Rit op zaterdag of een feestdag: 3,15 euro
- Per bagagestuk groter dan 55 x 35 x 35 centimeter: 1,45 euro

Er is geen maximum voor de totale kostprijs van de supplementen.

Een taxi vinden

In Barcelona is het niet moeilijk om een taxi te vinden. Zowel op de luchthaven als in Barcelona stad zijn taxi’s talrijk aanwezig. In Barcelona bevinden er zich 262 taxi stations. Het volstaat om naar een taxi station te gaan en er een taxi te kiezen.

Je bent vrij om de taxi te kiezen die je wenst, tenzij de taxi’s in een rij aanschuiven. In dat geval moet je de voorste taxi nemen. Indien je vrij een taxi kan kiezen, let je best op de aanwezigheid van airco, de netheid van het interieur, de aangeboden betalingsmethoden en de geldigheid van de aangeplakte taxivergunning.

Indien je niet direct in de nabijheid van een taxi station bent, kan je een taxi roepen. De beste plaats daarvoor is op een hoek van de straat. Houd er rekening mee dat de taxi niet zomaar overal abrupt kan stoppen om je op te pikken. Een taxi is vrij als het groene licht boven op het dak verlicht is. Een taxi met een gedoofd groen licht zal niet reageren op je oproep.

Het is mogelijk om een taxi per telefoon te reserveren. Je kunt een afspraak maken om je op een bepaald uur te laten oppikken. Je kunt ook naar een taxi dispatchcentrale bellen om je onmiddellijk door een taxi te laten oppikken. De dispatchcentrale zal dan een taxi in de buurt jouw weg op sturen.

Een taxi nemen in Barcelona: enkele tips

Hier volgen nog enkele handige tips voor wie een taxi neemt in Barcelona.

- De tarieven van de taxi zijn raadpleegbaar in elke taxi
- Je hebt als taxigebruiker het recht om het volume van muziek en/of de temperatuur van de airco aan te passen aan je behoeften
- Ga er niet te snel van uit dat de taxichauffeur geld terug kan geven als je betaalt met een briefje van vijftig euro of meer. Elke taxichauffeur is door het taxibedrijf verplicht om twintig euro wisselgeld bij te hebben.
- De officiële taxi’s in Barcelona zijn zwart met geel gekleurd en zijn voorzien van een sticker met licentienummer en vervaldatum van de licentie.
- In het toeristische stadscentrum van Barcelona is een gedeelte autovrij: je kunt er ook met de taxi niet komen. Rond het voetgangersgedeelte zijn er vele kleine straatjes waar vaak verkeersopstoppingen zijn. Je verplaatst je in deze buurt vaak sneller te voet of met de metro.