Treinreis Barcelona

Meer over Treinreis Barcelona

Op treinreis naar Barcelona

De trein is in Europa een erg populair vervoermiddel. Toch is het niet vanzelfsprekend om met de trein van Nederland naar Barcelona te reizen. Er zijn immers nog zo veel andere manieren om naar Barcelona te reizen: met de wagen, het vliegtuig, met de bus of per trein.

Toch loont het de moeite om even stil te staan bij een treinvakantie. In deze tekst vind je meer informatie over de voor- en nadelen van per trein naar Barcelona reizen. Daarnaast vind je meer informatie over het reizen per trein binnen Spanje.

Een internationale treinreis plannen

Eén ding is zeker: wie een internationale treinreis maakt, dient zijn of haar reis goed te plannen. Dat is meteen een mogelijk nadeel van treinreizen: een internationale treinreis plannen is geen eenvoudige opgave.

De dienstregelingtabellen bevinden zich vaak op niet-Nederlandstalige websites van verschillende spoorwegmaatschappijen. Een treinreis uitstippelen van Nederland naar Spanje vergt een dosis puzzelwerk. Per trein naar Barcelona reizen: het heeft een hoog backpacker-gehalte.

Rugzaktoerisme

Backpacking of rugzaktoerisme is een reisvorm waar vooral jongeren bewust voor kiezen. Rugzaktoeristen reizen meestal met een beperkt budget. Ze liften of gebruiken het openbaar vervoer om op hun bestemming te geraken. Vaak verblijven rugzaktoeristen maar kort op een bepaalde locatie.

Wie houdt van backpacking, zal het zeker een voordeel vinden dat de reisweg vrij uitgestippeld kan worden. Dat is mogelijk als je kiest om per trein naar Barcelona te reizen. Het staat je in dat geval helemaal vrij om tussenstops te maken op interessante locaties, iets wat niet mogelijk is als je voor een bus- of vliegtuigreis kiest.

Prijskaartje

Wie veel wil zien voor een beperkt budget, moet zeker op het prijskaartje van de verplaatsing letten. Treinreizen zijn over het algemeen niet erg duur, maar uiterst goedkoop zijn ze ook niet. Zeker niet als je aparte treintickets koopt om van de ene tussenstop naar de andere te reizen.

Gelukkig bestaat er InterRail: een in Utrecht gevestigd bedrijf dat Europese treinpassen aanbiedt. Met deze treinpassen is het mogelijk om voor een redelijk goedkoop tarief een land naar keuze per trein te verkennen of om per trein door Europa te reizen.

InterRail

InterRail is een online verkoopkanaal dat deel uitmaakt van Eurail.com, een wereldspeler op het vlak van grensoverschrijdende treinpassen.

Interrail biedt twee types treinpassen aan:

De One Country Pass (één-land-treinpas) laat de reiziger toe om gedurende een periode onbeperkt in één land te reizen per trein. Een One Country Pass voor Spanje is te koop vanaf €71 voor jongeren tot 26 jaar en vanaf €107 voor volwassenen vanaf 26 jaar. De One Country Pass vervangt de EuroDomino treinpas, die tot 2007 gebruikt werd. De One Country Pass is beschikbaar in eerste en in tweede klasse.

De Global Pass (wereld-treinpas) laat de reiziger toe om in en tussen 30 Europese landen te reizen per trein. Een Global Pass is te koop vanaf €159 voor jongeren tot 26 jaar en vanaf €249 voor volwassenen vanaf 26 jaar. De Global Pass is verkrijgbaar in twee verschillende types: flexi of ononderbroken. Een flexi treinpas laat de gebruiker toe om de helft van de dagen binnen de geldigheidsduur met de trein reizen. Een ononderbroken treinpas laat de reiziger toe om op elke dag binnen de vastgelegde periode per trein te reizen. De Global Pass is beschikbaar in eerste en in tweede klasse.

De InterRail passen zijn te koop voor Europese onderdanen. Een belangrijke regel is dat de treinpassen niet geldig zijn in het eigen land. Wie in Nederland woont, mag zijn InterRail pas dus niet in Nederland gebruiken als vervoerbewijs.

Nederlanders met een Global Pass krijgen wel een korting van 50% op de prijs voor treintickets van de woonplaats tot aan de landsgrens. Kinderen tot 12 jaar krijgen 50% korting op de prijs voor volwassenen vanaf 26 jaar.

Per trein naar Barcelona: praktisch

Om met InterRail van Nederland naar Barcelona te reizen, heb je een Global Pass nodig en een treinticket van je woonplaats tot aan de Nederlandse grens. Voor dit Nederlands treinticket betaal je maar de helft als je je Global Pass kan voorleggen.

Het uitstippelen van je route kan via de InterRail website. Daar vind je een Europese treinrouteplanner en een link naar de website van alle Europese nationale spoorwegmaatschappijen.

Welke route je volgt van Nederland naar Barcelona bepaal je zelf. Je hoeft niet de kortste route te volgen. Enkel dien je rekening te houden met het aantal dagen dat de treinpas geldig is. De Global Pass laat je toe om zowel overdag als ’s nachts per trein te reizen. De treinpas geeft je toegang tot treinreizen in bijna alle landen van het Europese continent, maar niet allemaal. Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende landen.

De InterRail Global Pass is geldig in de volgende deelnemende Europese landen: Oostenrijk (incl. Liechtenstein), België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk (incl. Monaco), Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Macedonië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland.

De InterRail Global Pass is niet geldig in het eigen land, in Noord-Ierland, Albanië, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen, Letland, Estland en Rusland. Als u door een van deze landen reist, moet u een extra treinticket kopen. (bron: InterRail)

De Global Pass is niet geldig op treinverbindingen van bepaalde particuliere sneltreinmaatschappijen zoals Eurolines. De Global Pass geeft wel korting op treinreizen met Eurolines wanneer u de tickets in een verkooppunt van Eurolines koopt.

Jezelf voorbereiden op een internationale treinreis

Interrail legt geen beperkingen op voor wat betreft het aantal stuks bagage of het totaalgewicht ervan. Je kunt dus in principe zoveel bagage meenemen als je zelf wilt. Houd er echter rekening mee dat je je bagage vlot van de ene trein naar de andere moet kunnen verplaatsen tijdens overstappen.

Houd er rekening mee dat een treinreis naar Barcelona altijd meerdere dagen zal duren. Tijdens de nacht kan je in een nachttrein verder reizen, of je kunt overnachten in een jeugdherberg of hostel. In veruit de meeste jeugdherbergen zijn lakens en dekens voorzien, soms moet je wel betalen om ze te huren. Voor handdoeken moet je meestal zelf zorgen. Neem dus zeker voldoende handdoeken mee.

Ga er niet zomaar van uit dat je altijd in een jeugdherberg terecht kan om er te overnachten. In de meeste jeugdherbergen kan je maar tot een bepaald uur ’s avonds inchecken. Om zeker te zijn dat er voldoende plaats is, kan je ook best vooraf reserveren.

De treinpassen van Interrail zijn persoonlijke vervoerbewijzen: de naam van de gebruiker staat erop vermeld. Tijdens de ticketcontrole zal je je identiteit moeten kunnen bewijzen. Neem daarom zeker een geldig identiteitsbewijs mee.

Per trein reizen binnen Spanje

Een treinreis maken binnen Spanje is, net zoals internationale treinreizen, een avontuurlijke onderneming. De juiste treinverbinding vinden en er een ticket voor kopen, is in Spanje niet altijd zo eenvoudig. Dit zijn enkele zaken die je moet weten over treinreizen in Spanje:

RENFE
De nationale spoorwegmaatschappij van Spanje heet RENFE (Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles). De meeste private spoorwegmaatschappijen zijn opgegaan in de nationale maatschappij. Er is nog een tweede nationale spoorwegmaatschappij, de FEVE (Ferrocarriles Españoles de Vía Estrecha), die het treinverkeer organiseert op de smalsporen in de regio’s regio's Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Castilië-León en Murcia. De autonome regio Catalonië heeft zijn eigen spoorwegmaatschappij FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).

InterRail treinpassen
De InterRail treinpassen zijn geldig op alle lijnen van de nationale spoorwegmaatschappij RENFE, veruit de grootste spoorwegmaatschappij in Spanje. Daarnaast geven de InterRail treinpassen recht op een korting van 50% op de lijnen van de maatschappijen FEVE en FGC.

Treintypes
In Spanje is er een grote verscheidenheid aan treintypes. Dat kan verwarrend werken voor mensen die hiervan niet op de hoogte zijn. De belangrijkste treintypes in Spanje zijn:

Talgos: snelle treinen die de grote steden met elkaar verbinden en ook enkel stoppen in de grote steden
Rapidos: normale treinen die overdag rijden over grote afstanden
Estrellas: normale treinen die ’s nachts rijden over grote afstanden
Cercanias: stoptreinen die kleinere steden en dorpen met elkaar verbinden
AVE: hogesnelheidstreinen tussen grote steden, stoppen enkel in grote steden
Euromed: hogesnelheidstrein tussen Barcelona, Valencia en Alicante
Alaris: hogesnelheidstreinen tussen Barcelona, Madrid, Valencia en Alicante
Altaria: hogesnelheidstreinen van en naar Madrid
Trenhotel: normale treinen die overdag en ’s nachts rijden over zeer grote afstanden

Elk type treinen heeft zijn eigen loket voor de verkoop van tickets. Daarnaast zijn ook de informatieloketten gescheiden: elk type trein heeft zijn eigen informatieloket.

Treintickets bestellen
Treintickets bestellen kan je online, telefonisch of in het station. Voor sneltreinlijnen van de ene grote stad naar de andere reserveer je best. Dat kan je doen op de website van de RENFE.
Lees zeker onderstaand weetje over de ‘localizador’. Het kan je veel geld besparen.

Localizador
Erg belangrijk is dat je op de hoogte bent van het Spaanse reserveringssysteem. Wanneer je online of telefonisch een ticket reserveert, ontvang je een code, de zogenaamde ‘localizador’. Deze code is geldig voor de ganse treinreis, dus zowel voor de heen- als voor de terugreis (indien van toepassing).

De localizador is maar gedeeltelijk te vergelijken met de code die je krijgt als je online een vliegticket boekt. De localizador is enkel een bewijs dat je je ticket gereserveerd hebt, het is nog geen vervoerbewijs. Je moet, alvorens je in de trein stapt, een papieren ticket afhalen in het station. Dat kan op vertoon van je localizador en een identiteitsbewijs.

Als je je papieren ticket niet op tijd afhaalt, zal je reservatie ongedaan gemaakt worden, ook de eventuele reservatie van de terugrit. Wie op de trein stapt zonder papieren ticket, zit zonder geldig vervoerbewijs in de trein en zal een toeslag moeten betalen. Je zult een ticket moeten kopen, meestal een duur ticket voor de eerste klasse omdat de tweede klasse meestal vol zit. De localizador kan in dat geval ook niet meer gebruikt worden voor de terugrit: je hele reservatie is vervallen omdat je het ticket niet op tijd afhaalde. Je zult opnieuw een ticket moeten reserveren voor de terugrit. Het is mogelijk dat er op de dag dat je oorspronkelijk wilde reizen geen plaats is in de tweede klasse. In dat geval zal je opnieuw extra moeten betalen voor een ticket voor de eerste klasse.

Time is dus vast en zeker money: te laat komen kan je veel geld kosten. Zorg er daarom zeker voor dat je vroeg genoeg in het station aankomt. Een dag op voorhand het station verkennen is geen slecht idee.

Nummertje trekken
Alvorens je ergens achteraan in een rij gaat aanschuiven, check of er ergens een automaat in de buurt staat die nummertjes uitprint. Mogelijk heb je een dergelijk nummer nodig om bediend te kunnen worden. Op een bord waarop staat ‘si turno’ (jouw beurt) kan je lezen welk nummer aan de beurt is. Zolang je niet aan de beurt bent, kan je gaan zitten. Een paar nummers voor jouw beurt kan je je best stilaan richting loketten begeven.

Jezelf verstaanbaar maken
In Spanje spreekt niet zomaar iedereen Engels. In de kleinere stations is er meestal niemand die Engels verstaat. In Madrid en Barcelona zijn er wel Engelstalige personeelsleden te vinden. Het helpt om de naam van je bestemming op te schrijven en een treintabel bij de hand te hebben waar je naar kan wijzen. Vertel ook steeds of je een enkele rit (de ida solo) of een heen- en terugreis (de ida y vuelta) wenst.

Barcelona station
Het grootste station van Barcelona heet ‘Estacio-Sants’, ten Westen van het centrum van Barcelona. Vanuit dit station vertrekken alle grote nationale en internationale treinlijnen.

Spoorwegennet van Spanje

Wanneer u zich veel per trein gaat vervoeren is een kaart van het spoorwegennet aan te raden. Deze zijn op vele plaatsen in Barcelona verkrijgbaar.