Plattegrond Brugge

Meer over Plattegrond Brugge

Inleiding

Zoals bekend is Brugge een heel oude stad. Vele oude gebouwen zijn er te zien en ook de reien zijn inmiddels wereldberoemd. De stad op zich is niet zo heel erg groot. Toch is er een grote verscheidenheid aan parken, straten, pleinen, grachten en wijken. Een korte willekeurige opsomming.

Het centrum

Het centrum heeft de vorm van een ei en is opgenomen als middeleeuwse stad op de werelderfgoedlijst. Het meet ongeveer 440 hectare. In het oude historische centrum wonen ongeveer 25.000 mensen. In totaal heeft Brugge ongeveer 125.000 inwoners. Enkele bekende randgemeenten zijn Knokke-Heist, Damme en Blankenberge. Het oude centrum van Brugge is nagenoeg autovrij dus je kunt ongestoord genieten.

Parken

Graaf Visartpark
Genoemd naar een burgemeester van Brugge. Ligt vlakbij de binnenstad. Stamt uit 1902.

Koningin Astridpark
Wordt ook wel Botanieken Hof genoemd. Is een park met een kerk in de binnenstad. Dit park heeft deze naam gekregen na het overlijden van de koningin in 1935.

Minnewaterpark
In de zomer vinden hier vele concerten plaats. Het park is schitterend aangelegd en vele Bruggelingen en ook toeristen mogen hier graag even uitrusten.

Stadspark Sebrechts
Was een vroegere moestuin van een klooster en stamt uit de 15de eeuw. De aanleg van het park stamt uit 1907.

Straten

De Zuidzandstraat is één van de grootste en ook bekendste winkelstraten van de stad.

De Steenstraat ligt in het verlengde van de Zuidzandstraat. Ook een bekende winkelstraat in Brugge. Bijna 150.000 bezoekers komen hier elke week een bezoek afleggen, vooral toeristen.

De Noordzandstraat is net zo`n winkelstraat als de Steenstraat en de Zuidzandstraat. Altijd druk!

De Geldmuntstraat ligt vlakbij de Steenstraat, de Noorzandstraat en de Zuidzandstraat. Van alles te koop!

Grachten (reien)

Het Minnewater. Van hieruit kun je prachtige boottochten maken. Het is één van de mooiste grachten van Brugge.

Langerei
is een straat en een gracht tegelijk. Ook één van de oudste en mooiste grachten.

Pleinen

De Grote Markt is veruit het bekendste plein van Brugge. Ligt midden in de stad. Vroeger heette het plein `De korenmarkt`. Hier is ook het Belfort te zien. Stamt uit de 12de eeuw. Hier komen alle toeristen naar toe. Daarom zijn er dan ook vele restaurants en cafés.

Burgplein staat bekend om zijn beroemde gebouw, het bedehuis. Ook het schitterende oude stadhuis is op dit plein te vinden.

Wijken

Sint-Jozef ligt aan de noordzijde van het centrum. In de 20ste eeuw aangelegd. Kenmerkend is dat het een rustige maar ook een vrij onbekende wijk is.

Malehoek
is een vrij jonge wijk. Er staan hoofdzakelijk grote woningen en appartementsgebouwen.

De Oude Burg
is één van de oudste wijken van Brugge.

Kristus-Koning is een wijk met echte oude herenhuizen. Is aangelegd in de 19de eeuw. Er wonen ongeveer 5000 mensen. Er zijn in deze wijk meerdere parken te vinden zoals het Graaf Visartpark