Vervoer Brugge

Meer over Vervoer Brugge

De stad Brugge is een stad die ontdekt moet worden. Hoewel Brugge geen wereldstad is, heeft het wel alle kenmerken daarvan. Zo snel kom je niet uitgekeken in `het Venetië van België`. Echt een superleuke stad, veel te zien en veel te genieten. Zeker ook een paradijs voor diegene die van lekker eten en drinken houdt.

Trein

Brugge heeft een treinstation. Hier komen treinen aan van het binnenland maar ook vanuit het buitenland. Daarom is dit treinstation ook erg belangrijk. De eerste verbinding stamt uit 1838. Toen werd de treinlijn Gent-Brugge geopend. In 1844 kwam er pas een echt station. Ook dat station bleek al snel te klein en werd in 1879 gesloopt en later weer herbouwd op een andere plek. Het is inmiddels een beschermd monument geworden. In 1886 was het nieuwe treinstation klaar. Deze voldeed ook niet en in 1899 werd besloten weer een nieuw station te bouwen. Uiteindelijk was die pas klaar in 1938 en is nog steeds in gebruik. Er komen steeds meer treinpassagiers in Brugge. Daarom werd in 2004 besloten het station uit te breiden en op te knappen. Ook komt er een ondergrondse parkeerplaats voor honderden auto`s. Vanuit Brussel, Kortrijk en Antwerpen is Brugge prima te bereiken. Wil je vanuit Nederland, dan moet je vanaf Roosendaal via Antwerpen naar Brugge. Brugge heeft ook nog een vijftal kleinere treinstations. Die gaan ondermeer naar Knokke, Blankenberge en Oostende.

Bus

Het busvervoer wordt geregeld door vervoersmaatschappij De Lijn. Er zijn diverse buskaarten te koop zodat er goedkoop van de bus kan worden gebruikgemaakt. Met een Dagpas voor volwassenen kun je de hele dag door het stadsgedeelte van Brugge. Zo`n Dagpas is er ook voor kinderen tot 12 jaar. Zij kunnen daarmee de hele dag door Vlaanderen toeren. De prijs is 5 euro. Dan is er nog de Lijnkaart. Deze is een kwart goedkoper dan een normale ticket. Je kunt met meerdere mensen deze kaart delen. De kaart is geldig in vele Vlaamse steden. Er zijn 19 stadsbuslijnen. Voor in de nacht rijdt er ook een bus. Er zijn echter geen vaste opstapplaatsen. De stadsbussen zijn ook toegankelijk voor gehandicapten. Je kunt tickets kopen bij de chauffeur maar ook bij supermarkten en krantenwinkels. Ben je wel een stuk goedkoper uit.

Tram

De kusttram is de langste tramlijn ter wereld, 67 kilometer. Begint in Nederland en eindigt bovenaan in Frankrijk. Er zijn vijftien gemeenten waar de tram langs komt en heeft 69 haltes. De tijdsduur is bijna 2 uur en 30 minuten.

Taxi

Taxichauffeurs in Brugge moeten voldoen aan een getuigschrift van goed gedrag. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Zij moeten een geldig rijbewijs hebben en een identiteitskaart. Tenslotte moeten zij een medische keuring ondergaan. Als passagier kun je een taxi op straat aanhouden. Er zijn twee taxistandplaatsen, op de Grote Markt en op het station. De taxi`s zijn te herkennen aan een verlicht teken op het dak van hun auto. Je moet altijd achterin gaan zitten. Zorg er voor dat de meter aanstaat. Een fooi geven wordt bijzonder gewaardeerd.

Boot

Een boottocht door de reien (grachten) in Brugge is echt geweldig. Er zijn vijf opstapplaatsen. De tocht duurt een half uur en de mooiste plekjes van Brugge worden aangedaan. Je kunt varen vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur in de middag.

Auto

Je kunt met de auto naar Brugge gaan. Je bent dan ook nergens van afhankelijk. Nu is het zo dat de binnenstad de auto`s weert. Je mag maximaal vier uur parkeren in de binnenstad, als je tenminste een plek weet te bemachtigen. De parkeergarages liggen allen in het centrum van de stad en er zijn er vijf. De kosten zijn superlaag gehouden. Voor enkele euro`s kun je een dag lang parkeren.

Fiets

Om bij alle mooie plekjes te komen is de fiets natuurlijk hèt ideale vervoermiddel. Je kunt een fiets huren voor erg weinig geld.

Koets

Je kunt Brugge ook eens bekijken vanuit een koets. De koetsier kent alle interessante plekjes van de stad en geeft je ook nog eens deskundige uitleg. Zo`n koetstocht duurt drie kwartier en is erg romantisch natuurlijk! In de zomer kun je wel tot 22:00 uur terecht voor zo`n rit. De prijs ligt rond de 30 euro en dat is het zeker waard!