Plattegrond Dusseldorf

Meer over Plattegrond Dusseldorf

Inleiding

Düsseldorf is de trotse hoofdstad van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De stad ligt aan de Rijn ten zuiden van het Ruhrgebied. Het grootste gedeelte van de stad ligt op de rechteroever. De wijken Düsseldorf-Oberkassel, Düsseldorf-Niederkassel, Düsseldorf-Heerdt en Düsseldorf-Lörick liggen op de linkeroever van de Rijn. De stad bestaat uit 10 stadsdistricten met wel 49 wijken. Hieronder vind je een overzicht van de wijken die interessant kunnen zijn voor je stedentrip naar Düsseldorf. Met dit overzicht weet je precies waar je de belangrijkste bezienswaardigheden kunt vinden, waar het heerlijk shoppen of uitgaan is en waar de beste hotels liggen.

Altstadt

De Altstadt is het hart van Düsseldorf. De Altstadt betekent in het Nederlands de ´Oude Stad´. De Altstadt is het ideale startpunt voor je stedentrip. In deze gezellige en bruisende wijk proef je meteen de sfeer van het echte Düsseldorf. De Altstadt draagt de beroemde bijnaam ´de langste bar van de wereld´. Dat is niet zo gek als je weet dat er meer dan 300 cafés en discotheken in deze wijk liggen. Het is dan ook bij uitstek de plek om uit te gaan. Maar er zijn ook verschillende bijzondere bezienswaardigheden te bewonderen zoals, de Lambertuskirche, de slottoren op de Burgplatz, het Rathhaus, het standbeeld van Jan Wellem en het Schneider Wibbel uurwerk. Voor meer informatie over deze wijk surf je naar de website van de Altstadt. Hier vind je leuke tips, handige weetjes, festiviteiten die op het programma staan en praktische informatie.

Stadtmitte

Stadtmitte is, zoals de naam al verklapt, het centrum van de stad. Hier vind je onder andere het centraal station van Düsseldorf. In deze buurt liggen verschillende goede hotels die als prima uitvalsbasis kunnen dienen voor je stedentrip naar Düsseldorf. Verder tref je hier ook het grootste theater van Düsseldorf aan, het Düsseldorfer Schauspielhaus. Maar bovenal is dit ´the place to be´ om te shoppen. De beroemde luxe winkelstraat de Königsallee ligt in deze wijk.

Karlstadt

Deze wijk is vernoemd naar zijn stichter, de keurvorst Karl Theodoor. Karlstadt ligt ten zuiden van de Altstadt. Je vindt in deze wijk vooral veel luxe winkels en boetiekjes en in het midden van de wijk ligt het Karlsplatz, een beroemd marktplein. Verder liggen in deze wijk het Heinrich Heine Instituut en de Robert Schumann Society. Ook veel grote bedrijven hebben in deze wijk hun kantoor.

Golzheim

Ten noorden van het stadscentrum ligt de wijk Golzheim. De wijk wordt voornamelijk gedomineerd door kantoren en hotels, maar hier en daar zijn ook nog oude statige villa´s bewaard gebleven. Verder ligt in deze wijk het Museum Kunst Palast en de Tonhalle (concerthal). Tot slot is er ook nog ruimte over voor groen in deze wijk. In Golzheim ligt namelijk het Rheinpark. Dit park, dat oorspronkelijk het Kaiser Wilhelm Park genoemd werd, bestaat voornamelijk uit uitgestrekte grasvelden waar je heerlijk kunt picknicken of een potje voetbal kunt spelen. In het park staat regelmatig een circus en in de zomer is er ook een openlucht bioscoop.

Medienhafen

De MedienHafen is in tegenstelling tot de Altstadt een megamoderne wijk. Op deze plek hebben vooral grote mediabedrijven zich gevestigd in ultramoderne gebouwen. Wanneer je van moderne architectuur houdt is een bezoekje aan deze wijk de moeite waard. Je vindt hier onder andere bouwwerken van beroemde architecten als Frank O. Gehry, David Chipperfield, Joe Coenen, Steven Holl en Claude Vasconi. Voor chique restaurants en trendy bars en clubs ben je in de MedienHafen ook aan het juiste adres.

Benrath

Ten zuiden van Düsseldorf ligt de wijk Benrath. Deze wijk maakt sinds 1929 een onderdeel van de stad uit. De naam Benrath stamt af van de ´Ridders van Benrode´ die zich hier gevestigd hadden. In de 13e eeuw kwam het kasteel in handen van de Graven van Berg. Het kasteel Benrath behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Düsseldorf. Naast het kasteel, waarin verschillende musea huizen, zijn ook de tuinen zeer indrukwekkend. De eerste kerk van Benrath werd in 1002 gebouwd naast het kasteel. Deze plek is een belangrijk pelgrimsoord voor aanhangers van de rooms-katholieke kerk.

Kaiserwerth

In Kaiserwerth liggen de ruïnes van de Kaiserpfalz. Kaiserwerth is ontstaan toen rond 700 een groep monniken een benedictijnenabdij stichtte op een zogenaamde weerd, een eiland in de Rijn. Op deze plek bouwde keizer Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk in 1045 een ´palts´ oftewel een keizerlijke verblijfplaats. Dit werd de beroemde Kaiserpfalz. Door de tijd heen verzandde de weerd en lag de plek niet meer op een eiland. In 1929 kwam Kaiserwerth toe aan Düsseldorf. Deze historische plek is zeker de moeite waard om te bezoeken.