Plattegrond Wenen

Meer over Plattegrond Wenen

Inleiding

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. De stad ligt in het uiterste oosten van het land, bij de rivier de Donau. Wenen is verdeeld in 23 wijken, die Bezirke worden genoemd. De wijken hebben een nummer en een naam. Aan de straatnaamborden wordt ook het nummer van de wijk aangegeven, zo weet je in welke wijk je bent. Het is handig om te weten wat er te zien of te beleven is in een bepaalde wijk. Zo kun je een goede keuze maken, waar je bijvoorbeeld je hotel moet zoeken. Hieronder volgt een korte beschrijving per Bezirk/wijk:

I Innere Stadt

De “Innere Stadt” is het centrum van Wenen. Hier staan de meeste bezienswaardigheden van de stad. Ook veel musea zijn hier gevestigd. Een bezoek aan het paleiscomplex Hofburg kan een weekendvullend programma worden als je er echt alles van wilt bezichtigen. Heb je een weekend Wenen tot je beschikking, dan kun je het beste een overnachting in deze wijk regelen, zodat je snel bij de meeste attracties ter plaatse bent. Alle bijzonderheden in deze wijk zijn op loopafstand.

II Leopoldstadt

De Donau stroomt door deze tweede wijk van Wenen. Deze wijk wordt veel bezocht vanwege het park Prater en het attractiepark Wurstelprater, en de Messe van Wenen (beurs).

III Landstrasse

De derde wijk Landstraβe voegde zich in 1850 bij Wenen. Hier ligt het prachtige slot Belvedère, één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Wenen.

IV Wieden

Wieden is de oudste voorstad van Wenen. De naam “Wieden” komt uit 1137.De Wiedner Hauptstraβe (hoofdstraat van Wieden) is echter nog veel ouder. In deze wijk woonden veel bekenden, zoals Joahnnes Brahms en Johann Strauss II. Wieden ligt ten zuiden van het centrum. Er staan veel gebouwen en er is weinig groen. Bezienswaardigheden in Wieden zijn onder andere: de Karlskirche, de Naschmarkt, Wien Museum, Paleis Schönburg, en de Zauberflötenbrunnen (ook wel Mozartbrunnen genoemd).

V Margareten

De wijk Margareten is een typische arbeiderswijk. Er staan ook veel gemeentelijke gebouwen. De wijk heeft zes kleine kerken en vier Islamitische gebedsgebouwen. Er zijn vier theaters gevestigd. Het kleinste theater is het “Blackbox Theater”. Dit theater heeft 29 zitplaatsen. Andere theaters in deze wijk zijn “Scala”(diverse producties in eigen beheer), “Spektakel”(cabaretvoorstellingen) en het “Volkstheater Hundsturm” (experimentele kunst).

VI Mariahilf

De wijk Mariahilf is vooral bekend om de langste winkelstraat van Wenen, de Mariahilfer Straβe. Ook het Haus des Meeres staat in deze wijk.

VII Neubau

Neubau is het zevende district van Wenen. Voor de kerstmarkt Spittelberg moet je in deze wijk zijn. Verder is hier het Paleis van Justitie, het Volkstheater Wenen, het Paleis Trautson (waar het ministerie van justitie is gevestigd), het MuseumsQuartier, het huis Neustiftgasse 16 (een kloosterhuis uit 1847 in Biedermeierstijl), en de Stiftkirche aan de Mariahilfer Straβe 24.

VIII Josefstadt

Josefstadt is de kleinste wijk van Wenen. Bezienswaardig in dit district zijn het Theater in der Josefstadt, het engelse Vienna English Theatre, de barokke kerk Piaristenkirche Maria Treu, het Oostenrijks Museum voor Volkskunde, Palais Auersperg, Le Petit (met 19 zitplaatsen, het kleinste theater ter wereld), en Café Hummel.

IX Alsergrund

In Alsergrund vind je veel theaters en opera’s, waaronder het ondergrondse theater “The Fundus”, “Experiment”, International Theatre Vienna, Schauspielhaus Wenen, Volksoper, en het Schubertheater. Ook is hier het Liechtenstein-Museum.

X Favoriten

Sinds 1847 is het district Favoriten een deel van Wenen. De naam van het district doet haar bevolkingsdichtheid eer aan. Er woont namelijk maar liefst 10% van de inwoners van Wenen. Je kunt hier een duik in het binnenbad Amalienbad nemen. Je komt tot rust in het Kurpark Oberlaa. Ook de Vienna Twin Tower bevindt zich in deze wijk van Wenen. Dit gebouw bestaat uit twee wolkenkrabbers die in een hoek met elkaar door bruggen zijn verbonden. In het gebouw zijn naast vele kantoren en appartementen ook een bioscoop, cafés, conferentieruimtes en restaurants gevestigd. Direct naast het gebouw is een recreatiegebied Wienerberg met een golfparcours ingericht.

XI Simmering

In het district Simmering bevinden zich de St. Laurenzkerk, de Karl Borromäus kerk, en het crematorium Fuerhalle Simmering. Het district is echter vooral bekend vanwege de Wiener Gasometer, tegenwoordig een beschermd monument. In deze gebouwen is een winkelcentrum ondergebracht, een concertzaal, studentenappartementen en kantoren. Het Friedhof der Namenlosen, is een begraafplaats voor de mensen die tussen 1840 en 1940 uit de Donau werden gevist, en die niet meer geïdentificeerd konden worden.

XII Meidling

Het twaalfde district van Wenen heeft een aantal mooie kerken en kapellen in haar wijk. Hier staat ook het Theresienbad, een groot binnen- en buitenzwembad met diverse saunafaciliteiten. Het is het oudste zwembad van Wenen.

XIII Hietzing

Het paleis Schönbrunn met haar tuinen en dierenpark Schönbrunn valt onder dit district. Het district heeft nog een ander natuurgebied met dieren: Lainzer Tiergarten. Het Weense koffiehuis en concertcafé Dommayer is hier tevens gevestigd.

XIV Penzing

Deze wijk van Wenen is bergachtig en een deel van Penzing bevindt zich in het dichtbeboste gebied “Wienerwald”. Dit bos is een noordoostelijke uitloper van de Alpen. De inwoners van Wenen bezoeken dit gebied graag om te ontspannen. De hoogste berg Schutzengelberg (vertaald: “beschermengelberg”) is 506 meter hoog en ligt in het noordwesten van het gebied.

XV Rudolfsheim Funfhaus

In dit gebied van Wenen zijn veel ambtelijke kantoren gevestigd. Er bevindt zich een groot ziekenhuis: het Kaiserin-Elisabeth-Spital. Er zijn sportfaciliteiten, je kunt er shoppen in de Meiselmarkt ( een prachtige shopping gelegenheid) direct bij de halte van de metro “Johnstraβe”.

XVI Ottakring

Hier bevindt zich de multiculturele markt Brunnenmarkt. Ook kun je hier terecht voor de trendy horecagelegenheid Julius Meinl. Aan de Johann-Staud-Straβe 10 staan de gebouwen van Sterrenwacht Kuffner Sternwarte. Het district heeft een eigen biermerk en brouwerij: de Ottakringer Brauerei. Deze bestaat al sinds 1837, alleen bestond toen onder de naam Planksche Brouwerij, naar de naam van de toenmalige eigenaar Heinrich Plank. De Ottakringer Heller is een populair pils in Wenen.

XVIII Wahring

In dit district is het Museum für angewandte Kunst (museum voor hedendaagse kunst) gevestigd. De wijk heeft een paar prachtige stadsparken: Pötzleindorfer Park, Türkenschanspark en Währingerpark. In dit deel van Wenen zijn er twee gespecialiseerde ziekenhuizen. Het orthopedisch ziekenhuis Gersthof en het vrouwenziekenhuis Ignaz-Semmelweiss.

XIX Dobling

Dit district ligt in het noordwesten van Wenen, aan de rand van het Wienerwald. Het is de thuishaven van de oudste voetbalclub van Wenen: First Vienna FC 1894 Wien.

XX Brigittenau

De rijke geschiedenis van dit district van Wenen gaf aanleiding tot het inrichten van een eigen museum, Museum Brigittenau.

XXI Floridsdorf

Floridsdorf is het noordelijkste district van Wenen. In dit deel van Wenen bevinden zich veel (hoge)scholen en drie universiteiten. Er staan ook een paar mooie kerken. Het is een zeer oud bewoond gebied. Archeologische vondsten bewijzen dat er mensen woonden 4000 tot 2000 voor Christus.

XXII Donaustadt

Donaustadt is het grootste district van Wenen. Het ligt aan de oostkant. Het district herbergt in het zuidelijk deel het natuurpark Donauauen. Zeer bekend is het stadsdeel Aspern. Opmerkelijk is het gebouw Zinterzelt waar het afval van de stad wordt gesorteerd.

XXIII Liesing

Het onderste deel aan de westkant van Wenen is Liesling. Bezienswaardig is de opvallende Wotrubakirche, die uit kubussen van betonblokken tussen 1974 en 1976 is gemaakt aan de hand van een ontwerp van de Oostenrijkse beeldhouwer Fritz Wotruba. De kunstenaar is tijdens de bouw van de kerk overleden en heeft zijn schepping niet meer voltooid kunnen zien.