Vervoer Wenen

Meer over Vervoer Wenen

Vervoer Wenen per auto

Je kunt ervoor kiezen met de auto naar Wenen te rijden. De afstand is 1100 kilometer en je rijdt er ongeveer 10 uur over. De Oostenrijkse verkeersregels zijn vergelijkbaar met de Nederlandse. De belangrijkste verkeersregels of verkeerstekens zijn hetzelfde als in de meeste Europese landen. Er worden in Oostenrijk veel alcoholcontroles gehouden. De alcoholgrens bedraagt 0,8 promille. In Oostenrijk is het sinds 1 januari 2008 verplicht met winterbanden te rijden. De wegen in Oostenrijk zijn overigens prima berijdbaar.

Vignetten:
Voor het rijden op de snelweg (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen) hebt u een autobahnvignet nodig. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB, of aan de grens van Oostenrijk en bij sigarenwinkels en tankstations.

Er zijn drie soorten vignetten:
• 10-dagen-vignet (voor tien achtereenvolgende dagen)
• 2 maanden vignet
• Jaar vignet (december tot en met januari = 14 maanden)

Het vignet moet duidelijk en op voorgeschreven wijze op het motorvoertuig zijn aangebracht. De 10-dagen en 2-maanden vignet moeten door het verkooppunt zijn geperforeerd. Niet geperforeerde of niet op de voorruit aangebrachte vignetten zijn ongeldig en leveren een bekeuring op.

Openbaar vervoer

Je kunt in de stad Wenen prima gebruik maken van het openbaar vervoer. Het metronetwerk (U-bahn) is eenvoudig te gebruiken voor het bezichtigen van bijna alle historische bezienswaardigheden in en rond het centrum. In de stad rijden ook trams en bussen. Je bespaart een paar centen als je de kaartjes in de voorverkoop koopt in plaats van in de bus, tram of op de metro. Zo kost een 72-uren kaart (drie dagen geldig) 13,60 euro. Kinderen tot de leeftijd van 6 jaar mogen gratis meerijden. Kinderen van 7 tot en met 15 jaar mogen op zon- of feestdagen en tijdens de Weense schoolvakanties gratis van het openbaar vervoer gebruik maken. Ze moeten wel een identiteitsbewijs hebben.

Vienna-Card
Wanneer je met het vliegtuig naar Wenen bent gekomen, kan bij het vliegveld (bij het toeristenbureau) de Vienna-Card kopen om onbeperkt met het openbaar vervoer te reizen. Hij kost 16,90 euro. Hij is drie dagen geldig. Deze kaart biedt daarbij korting op veel musea. Je kunt ook een Wien-Karte kopen voor drie dagen (zonder kortingen voor musea). Deze kost 12 euro.

Hop-on-hop-off
Een leuke manier om de meeste bezienswaardigheden te gaan bekijken, is via een zogenaamde hop-on-hop-off bus. Deze vertrekt dagelijks om 10.00 uur vanaf het kruispunt aan de Staatsoper. Hij rijdt tot 17.00 uur en stopt bij 14 verschillende haltes. Je kunt in- en uitstappen zo vaak je wilt. Maandag tot en donderdag rijdt deze bus ieder uur. Vrijdag tot en met zondag rijdt hij ieder half uur. Je krijgt utleg in het Nederlands, Frans, Engels en uiteraard Duits. Een ticket is één dag geldig. De prijs voor een volwassene is € 20,50. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis mee. Kinderen tussen 4 en 12 jaar betalen € 6,80.

Vervoer Wenen per bus
De busverbindingen van Wenen zijn goed. Je kunt met verschillende lijndiensten naar het grootste busstation Wien Mitte. In het centrum van Wenen rijden minibussen. De grote bussen brengen je van de binnenstad naar de buitenwijken, zoals bijvoorbeeld naar het Prater. Koop een strippenkaart bij een kiosk, dat scheelt op den duur een hoop geld. De bussen rijden tot in de vroege ochtend.

Vervoer Wenen per metro
De metro (U-bahn) is de snelste en gemakkelijkste manier om Wenen te verkennen. De metro heeft een prima aansluiting op de S-Bahn (trein en tram), wanneer je bepaalde bestemmingen wilt bereiken waar de metro niet verder rijdt. Het gebruik van de metro is heel eenvoudig. Je kunt op ieder station gratis plattegrondjes krijgen.

Vervoer Wenen per tram
Je kunt ook kiezen voor de tram. Het is een prima vervoersmiddel. De mensen uit de stad zelf maken er gretig gebruik van. De routes van de tram zijn wat lastiger uit te stippelen. Lijn 1 en lijn 2 zijn de trams die langs de meeste historische gebouwen en diverse musea rijden.

Vervoer Wenen per trein

De Oostenrijkse spoorwegen noemt men de Bundesbahn. Je kunt Wenen prima bereiken met de trein. Wenen heeft ook nog sneltreinen. Deze treinen zijn blauw en hebben een wit logo. De sneltrein heeft haltes in het centrum van Wenen. De belangrijkste zijn: het Franz-Josefs-Bahnhof (in het noorden van de wijk Schottenring en Alsergrund), Westbahnhof (in het zuidwesten van Wenen, in de wijk Opera en Naschmarkt) en Südbahnhof(in het zuidoosten van Wenen, wijk Belvedère).

Vervoer Wenen per boot

Je kunt vanuit Wenen in de maanden van april tot en met oktober over de Donau naar Boedapest en Bratislava varen. De boten vind je aan de Reichsbrücke (bij het metrostation Vorgartenstraβe).