Shoppen Wenen

Meer over Shoppen Wenen

Voor shoppen ben je in Wenen aan het juiste adres. Wenen heeft veel trendy winkelcentra. Zoek je een gunstige periode om voordelig te shoppen in Wenen, kies dan voor de maand januari of de laatste week van juni. Je kunt dan in winkels profiteren van kortingen van 30% oplopend tot 70%! De winkels zijn op doordeweekse dagen van 09.00 tot 18.00/18.30 uur geopend. Op zaterdag sluiten de winkels doorgaans om 17.00 uur.

Winkels / winkelcentra

Wenen heeft veel winkelmogelijkheden. Vooral de autovrije en historische binnenstad is een belangrijk shopgedeelte van Wenen. Daar vind je de Kärtner Straβe. Dit is de belangrijkste winkelstraat van het centrum. Hier bevindt zich Kaufhaus Steffl. Dit is een luxe warenhuis van maar liefst zeven verdiepingen. Men noemt dit warenhuis “de Bijenkorf” van Wenen. Op de begaande grond is er een afdeling parfumerie en accessoires, de eerste en tweede verdieping is ingericht voor dameskleding, en op de vijfde verdieping bevindt zich het speelgoed. De bovenste verdieping van Kaufhaus Steffl is ingericht met een bar, café en restaurant.

In de Neubaugasse kun je terecht voor aparte winkels. Zo zijn er veel winkels die tweedehands artikelen aanbieden. Je kunt hier terecht voor designartikelen en jonge, talentvolle ontwerpers zijn hier eveneens gevestigd.

Tussen het oude centrum en de Westbahnhof ligt de Mariahhilfer Straβe. Aan deze straat zijn honderden trendy winkels gevestigd. Het is de langste winkelstraat van Wenen. Voor dure en exclusieve mode ga je naar de Kohlmarkt. Hier vind je chique modezaken van bekende modeontwerpers. De Kohlmarkt is gelegen tussen de Hofburg en de Stephansdom. Op de Stephansplatz is er het exclusieve winkelcentrum Haas Haus. Het moderne gebouw uit 1990 is gebouwd in postmodernistische stijl wat in fel contrast staat met de tegenover liggende Stephansdom. Aan de Teinfeltstraβe 3 sta je voor het kleinste winkelcentrum ter wereld: Warenhaus Schiepek. Je vindt hier sieraden (en kralen en dergelijke om ze zelf te maken), accessoires, kitsch en decoratieve voorwerpen.

Kleine pauze / kopje koffie

Decadent uitblazen en bijkomen van alle aankopen doe je midden in het hart van Wenen aan de Graben bij Julius Meinl. Deze eetgelegenheid trakteert de bezoeker op culinaire kunst, zoals ze het zelf verwoorden. Trek in kaviaar uit de Kaspische Zee? Je kunt het hier krijgen. Op het menu staan meer dan 1600 delicatessen, ze hebben 400 soorten kazen voor een kaasplankje. Je hebt vanaf de eerste verdieping een voortreffelijk uitzicht over de Kohlmarkt.

Markten

Wenen heeft in totaal 26 markten, waaronder 5 grote. De kerstmarkten zijn niet meegerekend. De meeste markten bieden voedingsproducten aan. De meest bijzondere staan hieronder beschreven.

Naschmarkt
De Naschmarkt aan de Karlplatz en de Kettenbrückegasse was vroeger, en is nu nog steeds, de belangrijkste groente- en fruitmarkt van Wenen. De markt wordt al driehonderd jaar gehouden en is daarmee een van de oudste markten in Europa. De Naschmarkt heette vroeger “Aschenmarkt”, vertaald: “as markt”. Die naam had de markt te danken aan de plaats waar de markt vroeger werd gehouden: er was een as opslagplaats gelegen aan Wiedner Hauptstraβe. Vanaf 1820 werd de naam veranderd in “Naschmarkt”, omdat de markt steeds uitgebreider werd en men kon er ook lekker snoepen (“naschen”) van alle aangeboden lekkernijen. De markt bestaat uit vele marktkramen met vooral veel voedingsproducten, maar ook bijvoorbeeld Aziatische accessoires, sieraden, wierook en dergelijke. De markt is ieder dag van 06.00 tot 18.30 uur geopend, behalve op zondag. Op zaterdag is de markt geopend van 06.00 tot 17.00 uur en is er tevens een rommelmarkt. De markt is een groot toeristentrekpleister.

Brunnenmarkt
De Brunnenmarkt is een multiculurele markt met vooral veel Turkse delicatessen en Oosterse accessoires. Je kunt hier ook lekkere snacks krijgen. De markt wordt op werkdagen van 06.00 tot 18.30 uur aan de Brunnengasse gehouden. Op zaterdag kun je er van 6.00 tot 17.00 uur terecht.

Freyungmarkt
Twee keer in de maand (de eerste en derde vrijdag en zaterdag van de maand) komen agrariërs met marktkramen op de Freyungmarkt hun producten verkopen. Er zijn leuke boerenproducten verkrijgbaar, zoals rieten manden, houten speelgoed en handgemaakte kaarsen. De markt is geopend van 08.00 tot 19.30 uur.

Karmelitermarkt
De Karmelitermarkt wordt de “Joodse markt van Wenen” genoemd. Er worden veel koosjere producten aangeboden. Ook andere goederen en snacks zijn hier te verkrijgen. De markt wordt maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 19.30 uur gehouden en op zaterdag van 06.00 tot 17.00 uur. De markt staat verspreid over de Werd, Krummbaumgasse, Leopoldstraβe en de Haidgasse.