Betalen Lissabon

Meer over Betalen Lissabon

In Portugal dus ook in Lissabon kan men betalen met de euro. Net zoals in ons land kun je in de hoofdstad geld uit de muur trekken. De openingstijden van de banken zijn op alle werkdagen van 8:30 uur tot 15:00 uur. Maximaal kan men 200 euro opvragen per dag. Natuurlijk kan men op de grotere postkantoren geld opnemen. Deze zijn open van 8:30 tot 18:30. tussen de middag gesloten van 12:00 tot 15:00. In kleinere plaatsen is het postkantoor geopend tot 15:00 uur.In bijna elke stad zijn wel pinautomaten aanwezig. Creditcards worden overal geaccepteerd bij winkels, hotels en de betere restaurants. Een uitzondering is op het platteland. Daar is het gewoon contant afrekenen. Het is sowieso handig om contant geld bij te hebben bij het aankopen van kleine dingen. Travellercheques kan men inwisselen bij de banken. Let er op dat er een geldig paspoort voor nodig is.

Woning kopen

Wil men permanent gaan wonen in Lissabon, dus een huis kopen, dan komt er nogal wat bij kijken. Uiteraard neemt men een makelaar in de arm. Een erkend makelaar heeft een registratie. Er zijn twee belangrijke momenten bij het kopen van een huis. Het eerste is de ondertekening van een voorlopig koopcontract. Het tweede is bij de notaris de ondertekening van de acte van overdracht. In Portugal is men verplicht een notaris in te schakelen. Deze is er niet voor de koper of verkoper maar vertegenwoordigt de Staat. Zijn taak is er op te letten of alles goed verloopt wat betreft de te innen belastingen. De notariskosten liggen tussen de 1 en 2% van de koopsom. Fiscaal en juridisch gezien is het kopen van een huis behoorlijk ingewikkeld. Neem daarom altijd een advocaat. Zijn honorarium ligt tussen de 1 en 4% van de koopsom. Daarom is het aan te bevelen de tarieven te vergelijken alvorens in zee te gaan met een advocaat. Nadat het voorlopig koopcontract is getekend moet 10% van de koopsom worden aanbetaald. De aanbetaling wordt gedaan aan de advocaat van de verkoper, ook later het resterende bedrag. Er moet overdrachtsbelasting worden betaald. Dit is een gemeentelijke belasting. Deze wordt geheven over de prijs van het onroerend goed zoals vermeld in de koopakte. De gemeentelijke belasting moet vooraf al betaald zijn vóór de ondertekening van de akte. Daarna kan de koop worden afgerond en bijgeschreven in het landregistratie kantoor. Wordt er een woning gekocht onder de 80.000 euro dan is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Nadat alles is geregeld moeten er ook nog registratiekosten worden betaald. Kosten ongeveer 1%. Alle huiseigenaren moeten in Portugal onroerendgoedbelasting betalen. Tussen de 0,5 en 1%. Om de financiering rond te krijgen kan er geld geleend worden bij Portugese banken. Maximaal wordt er 80% uitgeleend van door de bank getaxeerde waarde. Deze geldlening is altijd een vast bedrag per jaar wat betreft rente en aflossing. Enkele tips: let er op bij aankoop of er geen mede-eigenaren zijn van de verkoper. Ook doen is het bestemmingsplan op te vragen. Controleer of de woning niet is verhuurd.

Auto invoeren

Men kan dan ook de auto invoeren wanneer men gaat emigreren. De auto is vrij van heffingen mits de auto een jaar op naam staat. Ook moet er BTW zijn betaald over de auto. Over een tweede auto moet wel belasting worden betaald, een soort BPM belasting. Deze is weer afhankelijk van het type auto, de leeftijd, soort brandstof en CO2 uitstoot. Ook het rijbewijs moet ingeruild worden. Het is veel goedkoper een tweede auto in Portugal zelf te kopen. Natuurlijk kan men geld overmaken naar Portugal. Vraag bij de bank hoe dit moet en wat dit kost. De banken in ons land hanteren verschillende tarieven.