Vliegvelden Lissabon

Meer over Vliegvelden Lissabon

Portela Airport. Dat is de naam van het vliegveld dat op slechts 7 kilometer van de hoofdstad Lissabon ligt. Het vliegveld ligt aan de A1en is heel gemakkelijk bereikbaar.

Ontstaan en toekomst

Het vliegveld stamt uit 1942. Er waren toen vier startbanen, elk slechts een kilometer lang. Het aantal startbanen werd al snel teruggebracht naar twee en de terminal werd flink uitgebreid. Omdat er zoveel toeristen en ook vracht naar Lissabon gaan was uitbreiding noodzakelijk. Er zijn inmiddels plannen om een nieuw vliegveld aan te leggen maar dat is nog niet zeker. Daarom werd het vliegveld helemaal gerenoveerd. Ook zijn er nieuwe taxibanen aangelegd. Er zijn twee grote startbanen die ook geschikt zijn voor de Boeing 747. Enkele jaren geleden handelde de luchthaven al meer dan 12 miljoen passagiers af. De hoeveelheid afgehandelde vracht was toen al bijna 90.000 ton. En beiden zitten nog stevig in de groei.

Het vliegveld heeft geen treinstation. Vanaf de luchthaven gaat een shuttlebus en binnen de 20 minuten ben je in het centrum van Lissabon. Prijs is slechts 1,30 euro. In de aankomsthal is het mogelijk een auto te huren. Alle grote verhuurbedrijven zijn daar aanwezig. Met de taxi naar de hoofdstad gaan is natuurlijk ook mogelijk. Er staan er altijd voldoende klaar. Een nadeel is dat de luchthaven geen hotel heeft. Verder is er een behoorlijke keuze wat betreft restaurants en winkels. De taxfree afdeling is niet erg groot. Een erg groot pluspunt is dat de luchthaven volledig berekend is op gehandicapten.

Andere luchthavens

Natuurlijk is Portela Airport niet het enige vliegveld in Portugal maar hoort wel bij de grootste van het land. Faro Airport ligt op 200 kilometer afstand. Porto 275 kilometer en Badajoz Talaveral op 200 kilometer. Er vliegen ontzettend veel luchtvaartmaatschappijen op Portela Airport. Ook grote luchtvaartbedrijven komen daar zoals Lufthansa, Air France KLM en TAP Portugal. Deze laatste is het grootste luchtvaartbedrijf van Portugal.