Plattegrond Lissabon

Meer over Plattegrond Lissabon

Inleiding

Lissabon heeft vele wijken. Kenmerk van al die wijken is dat ze nog steeds structuren hebben van de Moslim overheersing. De wijken liggen gegroepeerd rond het centrum. Een ander kenmerk is dat ze allen een vriendelijke uitstraling hebben, smalle nauwe steegjes en huizen met prachtige balkons. De bekendste wijk is natuurlijk Baixa. Maar ook Belem is bekend. Verder nog Mouraria, Alfama en Castelo. Tenslotte nog Chiado, Bairro Alto en Bica.

De vele pleinen die Lissabon rijk is, zijn de geliefde ontmoetingsplaatsen voor velen. Veel kunstenaars zijn hier te vinden en voor weinig geld kun je daar een portret van jezelf laten maken. Ook heeft de stad vele parken en winkelcentra. Hier volgt een beknopt topografisch overzicht.

Wijken

Baixa is het kloppend hart van de stad. Ligt tussen Praca do Comercio en Rossio. Hier kan men uren wandelen en ook winkelen. Na de gedeeltelijke verwoesting door de aardbeving in 1755 is deze wijk weer gedeeltelijk opgebouwd. Daarom zijn er nog wel herinneringen te zien uit die tijd.

Belem ligt in het westen van Lissabon. Natuurlijk is de toren bekend maar Belem is ook bekend om zijn monumenten, mooie tuinen en parken.

Mouraria ligt op de berg waar het kasteel van Sint-Joris staat. De wijk ligt op de noordelijke berghelling.

Alfama is de oudste wijk in de stad. De wijk telt heel veel smalle steegjes en bochtige straten. Hier wordt in de avond nog echt de fadomuziek gemaakt. Na de aardbeving van 1755 is deze wijk nog grotendeels in tact gebleven.

Castelo is het Kasteel van Sint-Joris. Ligt op de westelijke berghelling. Van hieruit heeft men een geweldig mooi uitzicht over de stad. Ligt 100 meter boven de zeespiegel.

Chiado. Deze wijk werd gebouwd na de verwoestende aardbeving van 1755. In 1988 ging het weer fout. Een brand deed de wijk in vlammen opgaan. Een grootse restauratie heeft ervoor gezorgd dat deze wijk authentiek aandoet.

Bairro Alto heeft twee levens. In de nacht wordt hier het leven geleefd in de vele nachtclubs en kroegen. Overdag slaapt de wijk zijn roes uit. Deze wijk is erg geliefd bij toeristen.

Bica is echt een historische wijk. Het grote kenmerk is natuurlijk de lift die tussen de huizen is gebouwd. Deze lift brengt de mensen naar boven en naar beneden. Erg interessant om dit eens te bekijken.

Pleinen

Een van de mooiste pleinen is het Praca do Comercio. Ligt midden in het centrum. Aan drie kanten grenst het aan gebouwen. De vierde kant komt uit op de Taag.

Het Rossio. Het betekent eigenlijk `veld zonder eigenaar`. Vormt al eeuwenlang het centrum van de stad. Midden op het plein staat het standbeeld van Pedro IV. Deze man was de eerste keizer van Brazilië. Aan de noordkant van het plein staat een neoclassicistisch gebouw uit 1840. Het is een theater met de naam Teatro Nacional Dona Maria II.

Parken

De parken hebben in de stad een grote sociale functie. Hier komt men in de avond samen om te praten over de dagelijkse beslommeringen. Ook komen zij hier tot rust of lezen de krant. De stad doet er dan ook alles aan om de parken in topconditie te houden.

Het meest aansprekende park is het Edward VII park. Er ligt een meer in en er is ook een restaurant aanwezig. Het is een van de populairste plekken in de stad. Niet alleen de bewoners komen daar maar ook vele toeristen.

Jardim Botanico. Ook zo`n toppark. Bekend om zijn zeldzame boomsoorten en planten

Winkels

De beste winkelstraten zijn in de wijk Baixa te vinden. Erg geliefd is de Rua Augusta. Daar parallel aan gelegen is er de Rua da Prata en de Rua do Ouro. De grote winkelcentra zijn ondermeer: Centro Colombo, Centro Vasco da Gama, Armazéns do Chiado en Galerias Saldanha.

Uiteraard is er nog van alles veel meer. Ontdek zelf de andere wijken, pleinen, parken en winkelcentra en nog veel meer. Een ding staat vast, je komt niet uitgekeken!