Vervoer Lissabon

Meer over Vervoer Lissabon

Lissabon heeft een prima openbaar vervoer. Voor dit openbaar vervoer zijn er pasjes (Passe turistico) te koop. Ze zijn geldig voor de trein,tram, bus en metro. Te koop op alle metrostations. Natuurlijk zijn er ook taxi`s en er is zelfs een veerpont. Tenslotte wordt er nog gebruik gemaakt van de lift in de stad.

Trein

Lissabon heeft een aantal treinstations. Naar Quelez en Sintra komt de trein uit Rossio. Er gaat een sneltrein naar Cascais. Deze vertrekt vanaf Cais do Sodré. Voor de trein naar Spanje en het noorden van Portugal vertrekt er een trein vanuit Sint-Apolónia. De treinverbinding naar het zuiden vertrekt vanuit Cacilhas.

Tram

Trams rijden alleen in het oude gedeelte van de stad. Meer bestemd voor de toeristen die op hun gemak de stad willen bekijken. Heel bekend is tram 28. Deze rijdt door de wijken Bairro Alto, Alfama, Graca da Estrela. Tram 15 is een moderne tram. Gaat van Praca do Comércio naar Belém. Tenslotte nog tram 12. Deze dendert van Alfama naar Praca da Figueira. Het totale tramnet is nog maar bijna 50 kilometer. Grappig is dat bij de oude trams de wisselbediening nog handmatig moet gebeuren. De bestuurder moet uitstappen om het wissel met een stang om te zetten naar de juiste tramrail. De meeste trams zijn nog van voor de Tweede Wereldoorlog. In 1995 werden deze gerenoveerd. Een rit met de tram kost enkel 0,36 euro.

Bussen

Ze zijn oranje of geel. Er zijn in Lissabon goede busverbindingen. 90 busroutes zijn er voor de stad en de buitenwijken. Zij starten om 8 uur in de ochtend en eindigen twaalf uur later. Een ticket kost 3,50 euro maar daar kun je dan 4 dagen mee met de bus, de tram en de metro.

Metro

De metro in Lissabon is al heel oud. Is op 29 december 1959 in werking gesteld. Op dit ogenblik heeft deze metro een netwerk van 4 lijnen. De trajectlengte is 37 kilometer en er zijn 46 stations. Elke lijn heeft een eigen kleur en naam en ook zijn eigen sporen. Dus zijn er 4 overstapstations. Er zijn verschillende metrotarieven. Van een enkel ritje tot en met combitarieven; elk met zijn eigen prijs. De toeristen kunnen een Lisboa Card kopen voor 1,2 of 3 dagen. Zij kunnen dan onbeperkt met de tram,bus, metro en trein reizen. Door het tonen van deze kaart krijgen zij ook nog eens korting op diverse musea. Zelfs in bepaalde winkels en op toertochten krijgen de toeristen korting. Deze kaarten kunnen op een groot aantal stations worden gekocht.

Taxi

Er zijn genoeg taxi`s in Lissabon. Ze waren heel gemakkelijk te herkennen aan het groene dak. Verder waren ze helemaal zwart. Tegenwoordig rijden ze ook in andere kleuren. Het is een goedkoop middel om je te verplaatsen, zeker in de stad zelf. Je kunt ook onderweg een taxi aanhouden. Als die dan niet bezet is brandt er een groen licht op het dak van de auto. Uiteraard kan er altijd een taxi gereserveerd worden. De startprijs is 2,50 euro. Voor elke verdere kilometer moet 0,50 euro worden betaald.

Veerpont

De veerpont kent drie diensten. Ze zijn er voor de inwoners van de buitenwijken aan de zuidelijke oever. Op deze manier komen zij in het centrum. Logisch dat de boten tjokvol zijn in de ochtend en de late middag. Voor de toerist is er een rondvaart mogelijk in het zomerseizoen. De tocht duurt 2 uur en kost slechts 6 euro voor volwassenen. Kinderen betalen de helft, 3 euro.

Lift

De lift, de Elevador da Gloria, is een van de oudste liften. Deze gaat van Baixa naar Bairro Alto. De mooiste lift is de Elevador de San Justa. Deze gaat maar liefst 30 meter recht omhoog. Deze gaat van Baixa naar Chiado. Boven aangekomen word je getrakteerd op mooie uitzichten over de stad.