Plattegrond Gent

Meer over Plattegrond Gent

Het centrum, het oude hart van d

Het centrum van Gent heeft vele bezienswaardigheden. Om te beginnen de Sint-Baafskathedaal. Ga daar eens naar binnen en bewonder het grootste orgel van België. Verder vind je in het centrum het Belfort. Hier zit een klokkenmuseum en als je boven bent in de toren word je getrakteerd met een schitterend uitzicht over de stad. Je zult ongetwijfeld de oude Sint Niklaaskerk tegenkomen en deze prachtige kerk stamt uit de vijftiende eeuw. Een bezoek méér dan waard! In het centrum zie je de Leie en ook de beroemde Graslei en Korenlei. Je bent nu in de buurt van de havens en je ziet straten met indrukwekkend mooie gevels. Het oude gebouw, het Gravensteen, krijg je ook voorgeschoteld. Een interessante wijk die aan het centrum grenst is het Patershol. Kleine smalle straatjes waar je de meest verrassende eettentjes ziet maar ook de mooiste historische gevels. Langs rivier de Leie ligt het Huis van Alijn. Vroeger stond dat gebouw bekend als Museum voor de Volkskunde. Het is niet een huis maar meer een complex en er woonden vroeger arbeiders in. Je kunt hier eindeloos gezellig winkelen want er zijn vele kleine winkeltjes. Ietsjes uit het centrum vandaan ligt het grote recreatiegebied De Blaarmeersen.

Wijken

Eén van de bekendste maar ook één van de oudste wijken is het Patershol. Je vindt er geen echte uitspringende bezienswaardigheden maar de wijk op zich is al een bezienswaardigheid. Kronkelige straatjes die je meevoeren naar hoe het vroeger was en hoe het nu is. Het is inmiddels één van de meest geliefde wijken van de stad. Wil je in die wijk een huis kopen dan zul je stevig in je portemonnee moeten.
Een zelfde type wijk is Prinsenhof. Ook hier smalle straatjes met vele herinneringen uit de tijd van weleer. Ook daarom is deze wijk erg geliefd om daar te wonen. Wandel er maar eens door en soms waan je je nog in de middeleeuwen!
Malem is een wijk in het westen van de stad. Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonde er niemand. Dat is inmiddels echt wel veranderd maar het karakter van vroeger is nog bewaard gebleven. In de wijk staat een kerk die toegewijd is Onze Lieve Vrouwe van de Vrede. Een erg markante wijk.

Pleinen

Het Koningin Maria Hendrikaplein is een apart plein wanneer je het ziet. Het is helemaal omringd door tientallen leiplatanen. En die staan er al bijna honderd jaar. Het aparte is namelijk dat deze platanen dusdanig worden geknipt dat ze samen een afdak vormen. Midden op het plein staat een beeld met daarbij een fontein. Het beeld en de fontein stellen de rivier de Leie voor en de Schelde. Neem hier vooral wat foto`s van want het is erg origineel.
Eén van de oudste pleinen van de stad is de Vrijdagmarkt. Midden op dit markante plein staat het standbeeld van Jacob van Artevelde. Hij was de man die op dat plein koning Eduard III van Engeland ontving. Er staan oude gebouwen aan de rand van het plein en het oudste gebouw is het `Toreken`. Het ziet eruit zoals het honderden jaren geleden ook uitzag. Mooi hoor!
Het Sint Veerleplein was vroeger de verzamelplaats om criminelen op te hangen maar er waren op het plein ook markten en feesten. Op het plein staat een paal en is een herdenkingszuil dus geen schandpaal.
De Gentse Kouter stond vroeger bekend om zijn volksvergaderingen en om andere feesten. Het plein is omringd door prachtige grote woningen. Op zondagmorgen moet je hier beslist zijn want dan wordt er de wekelijkse Grote Bloemenmarkt gehouden. En lekker dat het dan ruikt…

Parken

Het Astridpark is een begrip in meer Belgische steden. Er is er dus ook een in Gent ter nagedachtenis aan deze Koningin. Het park wordt vrij vaak bezocht door de Gentenaren omdat het in het park zo rustig en vredig is. Enkele keren per jaar worden er concerten gehouden.
Het Lousbergpark is een heel jong park. Het is gelegen in een drukke buurt en ondanks die geweldige drukte heeft het een eigen karakter meegekregen. Het is de ook bedoeling dat jong en oud zijn of haar steentje bijdraagt. Een uniek project!
Maaltepark
Een klein maar bovenal gezellig parkje aan de rand van de stad. Er is een kasteel in het park en dat wordt gerenoveerd. Een klein park maar groots wat flora en fauna betreft.

Rivieren

Rivier De Leie is natuurlijk dé rivier van de stad omdat de rivier daar eindigt. De oorsprong is in Frankrijk. De rivier werd zo genoemd wegens zware gevechten in het begin van de laatste oorlog tijdens de Leieslag. De totale lengte van de rivier is ruim 200 kilometer waarvan 110 kilometer in België.
Natuurlijk hoort de Schelde bij de belangrijkste rivieren van Gent. Ook deze rivier heeft het begin in Frankrijk. Via enkele steden gaat deze ook door Gent om uit te monden in de Noordzee. Totaal liggen er ruim honderd dorpen en gemeenten langs de Schelde.

En natuurlijk zijn er van alle behandelde onderwerpen nog veel meer aanwezig. Het is dan ook slechts een indicatie van al het vele dat de stad Gent heeft te bieden. Het is daarom wel zo dat je de stad niet `even` doet. Daar is Gent te mooi voor, te interessant, te gezellig en nog veel meer voor. Ga maar heerlijk genieten in en van deze stad in België.