Vervoer Gent

Meer over Vervoer Gent

Je bent in de stad aangekomen en je wilt uiteraard veel bekijken. Natuurlijk kun je veel zaken gaan belopen maar dat schiet niet echt op. Om meer te kunnen zien zijn er best wel veel mogelijkheden. Zo heb je in Gent de tram, de bus, zelfs een trolleybus, de taxi, auto, fiets en de boot. Aan jou de keuze welk vervoermiddel te nemen. Gent wil de stad steeds meer autovrij maken. Dat houdt dan in dat het reguliere openbaar vervoer zeker niet duur is.

Tram

De trams vertrekken vanuit twee stations. Vanuit het Sint-Pietersstation of vanuit Gent Zuid. De standaardprijs van een kaartje is 1 euro. Je kunt ook een dagpas kopen en die kost nog geen 3 euro en je kunt dan de hele dag met de tram. Verder kun je ook een stadskaart kopen voor ongeveer 7,50 euro. Je kunt er 10 trips mee doen. Zo`n kaart is te koop bij een krantenwinkels en bij het station. Het tramnet heeft drie lijnen waarvan er twee rijden tijdens piektijden en op werkdagen. De totale lengte van het net is ongeveer 30 kilometer. Leuk om te weten is dat de tram in Gent al langer dan honderd jaar bestaat.

Bus

En die zijn er in diverse varianten. Allereerst is er de autobus en is geschikt voor meer dan acht personen. Daarna komt de lijnbus en die wordt ingezet voor het openbaar vervoer. De stadsbus is voor het vervoer van passagiers in een stad en komen in verschillende lengtes voor. Kenmerk is dat zij laagdrempelig zijn om makkelijker in- en uit te stappen. Dan is er nog de streekbus en typerend is het grote aantal zitplaatsen. De langeafstandsbussen ofwel touringcars. Deze zijn in de regel 12 meter lang en zijn uitgerust met een toilet, een koffiebar en met airconditioning. De prijzen van de stadsbus in Gent zijn gelijk aan die van de tram.

Trolleybus

De trolleybus van Gent stamt uit 1989 en is heden ten dage nog de enige stad in België waar nog zo`n bus rijdt. Vroeger reden deze trolleybussen ook nog in Antwerpen, Luik en Brussel. Het traject van de trolleybus is bijna 9 kilometer lang en start in Meersendries om te eindigen in Mariakerke Post. Uiteindelijk zal ook deze laatste trolleybus uit het stadsbeeld verdwijnen.

Taxi

Er zijn buiten enkele kleine taxibedrijven, twee grote bedrijven in Gent. Het startbedrag ligt op ongeveer 2,70 euro. Per kilometer betaal je ongeveer 1,35 euro. Wil je een taxi hebben dan kun je uiteraard deze telefonisch bestellen of er een nemen bij een taxistandplaats. Na de rit krijg je altijd een uitgeprint betalingsbewijs. De taxichauffeurs in Gent staan bijzonder goed aangeschreven. Zij zijn betrouwbaar, erg behulpzaam, correct en vriendelijk.

Auto

Je kunt met je eigen auto door Gent rijden of je kunt een auto huren. De bedoeling van Gent is om de auto uit de stad te weren. Het centrum is al autovrij dus wat dat betreft gaat het de goede kant op. Wel geeft een auto de gelegenheid om snel overal naar toe te kunnen rijden. Vooral buiten de stad zijn vele mooie plekjes en plaatsjes te zien waar je zonder auto misschien nooit zou zijn gekomen.

Fiets

België en ook Gent staan er om bekend dat er veel wordt gefietst. Je kunt in Gent heel makkelijk een fiets huren. Het voordeel is dat je overal snel kunt komen in Gent. Je bent snel in de buurt van de mooiste bezienswaardigheden, musea maar ook bij de leukste kroegjes en beste restaurants. De huurprijs valt echt enorm mee. De fiets is in de stad het meest ideale vervoermiddel.

Boot

Wil je Gent écht goed bekijken dan is een boottochtje de unieke manier om alles te weten te komen. Je kunt het centrum gaan bestuderen met een kleine rondvaartboot. Deze boten zijn te vinden bij de Graslei en de Korenlei. Je kunt ook een rondvaart maken met een grotere boot. Deze vertrekt bij het Justitiepaleis. Wil je zelf het stuur nemen om zo rivier de Leie af te zakken? Ook dat kan want er worden motorbootjes verhuurd en daar heb je geen vaarbewijs voor nodig. Een erge leuke ervaring! Veel kijkplezier in Gent.