Meer over Geschiedenis Madrid
Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, het is ook de grootste stad van Spanje. De eerste informatie over Madrid stamt uit de 9de eeuw. Dat heeft zijn oorzaak omdat Madrid midden in het land ligt en dus geen zeehaven heeft. Ook lag de stad niet aan belangrijke handelsroutes. Kortom, de stad was niet belangrijk in vroegere jaren. In de genoemde 9de eeuw was het grondgebied waar nu Madrid ligt in de handen van de Moren. Daar werd in die tijd een paleis gebouwd met de naam Al Majrit. De betekenis hiervan is `waterbron`. Daar is Madrid naar vernoemd.
Periode van 1100 tot 1600
De stad werd in 1083 veroverd door Alfons VI van Castilië. De moskee die in Madrid stond werd toen een kerk met de naam Almudena-kathedraal. In 1123 kreeg de stad stadsrechten. In 1520 kwam koning Karel1 naar Castilië. Hij was geen Spanjaard. Hij verenigde enkele delen met als hoofdstad Zaragoza. Madrid werd nu een tegenstander van de koning. In 1561 bracht de zoon van de koning, Filips II het Spaanse gerechtshof naar Madrid en daardoor werd de stad de hoofdstad van Spanje.
De 18de en 19de eeuw
Karel III liet rond 1716 mooie paleizen bouwen. Hij wilde Madrid uitstraling geven. Ook liet hij ziekenhuizen bouwen en bruggen. Onder zijn bewind werden parken aangelegd en fonteinen en de stad knapte zienderogen op. Daardoor werd hij een geliefd vorst bij de Madrilenen. Zijn zoon, Karel IV volgde hem op maar daar was de bevolking niet zo blij mee. Ook deze trad af na een oorlog met zijn eigen zoon, Ferdinand VII. Deze bleef niet lang aan de macht. In 1808 werd de stad veroverd door Napoleon Bonaparte. Meteen begon de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1814 kwam Ferdinand VII weer op de troon. Vele politieke stromingen volgden elkaar op. De troon werd later weer overgenomen door koningin Isabella II.
Het begin van de 20ste eeuw
In die beginjaren nam de bevolking gigantisch toe tot ruim 1 miljoen inwoners. Dorpen werden ingelijfd en nieuwe wijken ontstonden. In 1936 was de Spaanse Burgeroorlog. Deze oorlog heeft Madrid geen goed gedaan en de stad werd ernstig getroffen. De stad bleef drie jaar bezet. In 1939 werd de stad voor het eerst gebombardeerd. Uitgaanspunt was om zoveel mogelijk burgers te doden.
De 20ste eeuw
Na het einde van de Burgeroorlog was er maar één de baas. Niet alleen over Madrid maar over heel Spanje. Dat was dictator Francisco Franco. Ondanks dit strenge regime kwamen er steeds meer mensen in Madrid wonen. Honderdduizenden Spanjaarden kwamen er om werk te zoeken. Men name in 1940 groeide de stad buiten proporties. In 1963 kwamen de voorsteden van Madrid. Na de dood van Franco kwam er in 1978 een constitutionele monarchie. In 1979 werd de eerste burgemeester gekozen. Daarmee kwam er een einde aan tientallen jaren van onderdrukking. Er werd in de stad hard gewerkt aan allerlei zaken. Daardoor groeide ook de levenskwaliteit. Madrid groeide nu uit tot een wereldstad, ook wat betreft technologie, economie, onderwijs, kunst en cultuur.
De 21ste eeuw
In 2004 werd de stad opgeschrikt door een terroristische aanslag. Bijna 200 mensen vonden hierbij de dood en 1800 inwoners waren ernstig gewond. De hele stad Madrid beefde maar overwon uiteindelijk. Ondanks deze laffe aanval ging Madrid door. De stad stond op de wereldkaart. Investeerders wisten de weg naar Madrid. Wolkenkrabbers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De stad heeft zich inmiddels beschikbaar gesteld voor de Olympische Spelen van 2016. De stad is heden ten dage opgedeeld in 21 stadsdistricten. Er wonen ruim 3 miljoen mensen in Madrid. De stad heeft twee beroemde voetbalclubs, Atlético Madrid en natuurlijk de koninklijke, Real Madrid. Het internationale vliegveld heet Barajas.