Vervoer Madrid

Meer over Vervoer Madrid

Het openbaar wordt flink gesubsidieerd in Madrid. Dit om het autoverkeer te beperken. Daarom zijn de prijzen erg laag. Een enkeltje kost 0,95 euro. Je kunt hiermee de bus of de metro in. Het kaartje is drie uur geldig. Veel goedkoper is een 10 strippenkaart. Deze kost maar 5 euro dus 0,50 euro per rit. Er zijn ook nog verschillende maandabonnementen te koop. Deze werken met een zonesysteem. Zone A bijvoorbeeld geldt voor heel de stad en alle metrostations. Behalve metrolijn 9. Zo`n abonnement kost nog geen 33 euro. Je kunt een enkeltje kopen in de bus of bij een verkooppunt van het openbaar vervoersbedrijf. Een maandabonnement kan gekocht worden bij alle tabakszaken in de stad. Ook verder op alle metrostations en verkooppunten van het openbaar vervoer. Er zijn zelfs jaarabonnementen maar die moet je speciaal aanvragen.

Taxi

Deze is herkenbaar aan de witte kleur en een rode streep aan de zijkant. Er rijden er duizenden van rond in Madrid. Er zijn vele standplaatsen in de stad maar je kunt er ook een aanhouden op straat. De taxiprijs is relatief goedkoop.Zeker goedkoper dan in Nederland. Kom je aan in Madrid vanaf het vliegveld dan kan er een extra toeslag worden berekend voor de bagage. Deze toeslag kan ook geheven worden binnen een bepaalde reisperiode. Zorg dat de taximeter aanstaat. Zet de chauffeur deze niet aan, dan moet je dat aangeven. Zet hij de meter nog niet aan dan verlaat je de taxi en pak je een andere. Er rijden er genoeg!

Bus

EMT is het stedelijk vervoersbedrijf. Er rijden bijna 200 bussen. In principe wordt de bus alleen genomen wanneer de metro niet meer rijdt. Er zijn nachtbussen. Die worden búsos genoemd. Zij rijden vanaf middernacht tot zes uur in de ochtend. Hun standplaats is Plaza de la Cibeles. Tot drie uur in de nacht rijden zij om het half uur. Tussen drie en zes uur om het uur.

Metro

Zonder enige twijfel wordt van de metro het vaakst en het meest gebruik gemaakt. Het metronetwerk van Madrid is één van de uitgebreidste ter wereld. 12 lijnen en bijna 240 kilometer. De eerste lijn dateert van voor 1920. Het voordeel is dat er om de enkele minuten een vertrekt. Verder zijn ze erg milieuvriendelijk, erg snel en schoon. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Elke drie minuten vertrekt er een metro. De afstanden tussen twee haltes bedraagt ook drie minuten. Een overstap kost ook maar drie minuten. 10 lijnen zorgen ervoor dat je bij de mooiste attracties en bezienswaardigheden komt.

Trein

RENFE is de naam van de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje. Wanneer je met de trein naar Madrid reist, dan verzorgt RENFE voor het laatste traject. Het treinstation van Madrid ligt in Atocha. Dat ligt vlakbij het centrum. Vanaf dit station vertrekken de meeste treinen naar het zuiden van Spanje. Ook gaan er treinen naar het oosten, bestemming plaatsen aan de Middellandse Zee. Nog een treinstation heeft Madrid. Het heet Estación de Chamartin. Ligt in het noorden van de stad. Deze treinen gaan vanaf hier naar het noorden van Spanje.

Fiets

Wil je stad goed en makkelijk verkennen dan is de fiets het juiste vervoersmiddel. Jammer dat de wegen in Madrid niet zo geweldig zijn. Het autoverkeer is ook nog eens bijzonder chaotisch. Een fiets kun je huren. Je hebt wel een ID-kaart of paspoort nodig en er moet een borgsom worden betaald. Echt veel wordt er niet gefietst door de inwoners van Madrid.

Auto

Het verkeer in Madrid met vele 8 baanswegen is erg druk. Daarnaast zijn er nog honderden andere wegen. De infrastructuur is erg uitgebreid. Door de grote toename van auto`s zijn ook de ringwegen uitgebreid. Dat heeft nog niet echt geholpen. Het wegennet is groot maar niet groot genoeg om dagelijks miljoenen inwoners te transporteren. Zelfs midden in de nacht kampt Madrid met files. Er zijn al voorbereidingen aan de gang voor een zesde ringbaan. Deze wordt maar liefst 180 kilometer lang en is veruit de langste.