Plattegrond Madrid

Meer over Plattegrond Madrid

Inleiding

Madrid met zijn totaal 3,5 miljoen inwoners is een wereldstad. En een wereldstad heeft natuurlijk vele wijken, pleinen, parken en nog veel veel meer. Hier volgt slechts een hele kleine greep.

Wijken

Opera. In deze wijk bevindt zich het Koninklijk Theater. Dit theater staat tegenover het Koninklijk Paleis. Dit paleis wordt niet meer bewoond. Af en toe wordt het nog gebruikt voor bepaalde aangelegenheden. Een deel van het paleis is te bezichtigen voor het volk.

Latina. Een oude wijk. Dat kun je zien aan de straten; erg smal met vele bochtjes er in. Hier is ook de vlooienmarkt Rastro. Verder kun je in deze wijk mooie kerken bezichtigen. Heb je dorst gekregen, dan zijn er bars genoeg waar je wat kunt drinken. Deze liggen aan de oostkant van deze wijk.

Lavapiés. Een van de armste wijken van Madrid. Een mengelmoes van ondermeer Hindoestanen, Chinezen en andere volken. Hier leven veel kunstenaars. Daardoor zijn er winkeltjes waar je ook aparte spullen kunt kopen. Je vindt hier ook Chinese restaurants. De prijzen zijn erg aangenaam.

Aravaca. Misschien wel de duurste wijk van Madrid. Je vindt hier de grote villa`s met grote tuinen en weinig verkeer. Er zijn mooie en grote parken in deze wijk.

Las Huertas. Een beroemde wijk in de stad. Vroeger woonden hier veel schrijvers en dichters. Het staat ook bekend als een gezellige wijk. Er zijn vele bars en kroegjes. Elke avond worden die goed bezocht, ook door toeristen.

Gran Vía. Het is niet alleen een wijk maar ook een straat. En wat voor een! Het is dé winkelstraat van Madrid. Er zijn ook veel hotels te vinden, bioscopen, café`s, restaurants en discotheken. Als er één wijk leeft, dag en nacht, dan is het deze wijk wel.

Las Cortes. Een van de kleinere wijken wat oppervlakte betreft. Toch staat hier veel aan bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Congres van de Spaanse regering en het prachtige kantoor van de `Banco de Espana`. Ook het Zarzuela Theater is in deze wijk te vinden.

Chueca. In deze wijk gebeurt het allemaal. Dertig jaar geleden nog een sloppenwijk. Tegenwoordig is het een moderne wijk. Er wonen veel homo`s, lesbiennes en buitenlanders. Hier kun je terecht voor de duurdere kledingmerken. Verder is het hier tjokvol van de restaurants en bars. Deze wijk slaapt nooit. Erg in trek bij de plaatselijke bevolking maar er zijn hier altijd toeristen aanwezig.

Malasana. In deze wijk wonen in hoofdzaak jonge bewoners. Daardoor zijn er vele uitgaansmogelijkheden. Ook zo`n wijk die volop leeft, dag en nacht.

Nuevos Ministerios. In deze wijk draait het om het geld. Hier zijn de banken te vinden en de grote bedrijven. En allemaal gehuisvest in wolkenkrabbers. Hier staat ook het grootste warenhuis van heel Madrid `El Corte Inglés`. Breng dat warenhuis eens een bezoek tijdens je verblijf, en niet verdwalen hoor!

Alonso Martínez. In deze wijk ligt het Plaza de Colón. vernoemd naar Columbus.

Pleinen

Plaza de Colón. Op dit plein staat een groot monument. Het is toebedacht aan de ontdekking van Amerika. Het plein wordt omgeven door monumentale gebouwen zoals het Nationaal Archeologisch museum en Nationale Bibliotheek.

Plaza de Espana. Is echt een topper onder de pleinen. Hier is bouwkunsten te zien die gebouwd zijn onder Franco. Edificio Espana en de Torre de Madrid. De creaties van Don Quichot en Sancho Panza zijn hier te bewonderen. De laatste twee zijn natuurlijk enorme toeristische attracties.

Plaza Mayor. Van hier af worden veel wandelingen gestart om Madrid te bekijken. In vroegere tijden was dit plein een toneel van feesten, stierengevechten en terechtstellingen. Het plein is omrand door café`s, restaurants en hotels. Op het plein zijn dagelijks schilders te zien. Zo straalt het plein veel charme uit.

Plaza de Santa Ana. Wil je echte ouderwetse en gezellige sfeer proeven dan moet je beslist naar deze wijk toe. Je ontmoet hier het fijnste uitgaansleven van de stad. Talloze winkeltjes, kleine straatjes, vele kroegen en andere uitgaansgelegenheden bepalen hier die heerlijke ontspannen sfeer. Ook op dit plein grote pensions en hotels.

Parken

Casa de Campo. Een groot park en ligt aan de rechterkant van de Manzanares rivier. Midden in het park ligt een meer. Daar kun je een roeiboot huren en daarna is het volop genieten van de rust en van de prachtige natuur.

Parque del Retiro. Is het grootste maar ook het mooiste park van de stad. Midden in het park staan twee gebouwen met de namen Palacio de Cristal en Palacio de Velázquez. Je kunt ook genieten van een schitterende rozentuin. Veel bankjes zijn er om even bij te komen en te genieten van het uitzicht. Er is een meer. Je kunt er een roeiboot huren.

Jardins de Sabatini. Een oase van rust, een oase van prachtige kunst. Het park is rijkelijk gevuld met bomen, struikgewas en vele prachtige beelden.

Rivieren

Madrid ligt aan de oevers van de Manzanares rivier. Deze rivier is 93 kilometer lang. Stroomt door de stad en mondt uit in de rivier Jarama.