Plattegrond Boedapest

Meer over Plattegrond Boedapest

Inleiding

Aan Boedapest zijn enige namen toebedacht. Eén ervan is `de Parel van het Oosten`. Een andere is `De mooiste stad van Europa`. Er is er nog een namelijk `De mooiste stad aan de Donau`. Deze namen krijg je als stad niet voor niks. Boedapest is inderdaad een gruwelijke mooie stad. Het is inderdaad één van de indrukwekkendste steden, niet alleen van Europa maar van de hele wereld! Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is tevens de grootste stad met de meeste inwoners. In de stad zelf wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. In de agglomeratie komt het aantal uit op ruim 2,5 miljoen.

Centrum

Het centrum bestaat in principe uit twee delen. Het eerste deel is het Boeda deel en dat is de heuvelzijde. Het andere deel is het Pest deel en dat is het centrum. Het is rivier de Donau die de stad in twee├źn heeft gedeeld. De stad is verder verdeeld in districten. Tweederde van de stad ligt aan de linkeroever dus aan het Pest deel. Hier daalt het land langzaam en aan de rechteroever gaat de daling veel steiler.

Wijken

Óbuda ligt in het noordelijk gedeelte van de stad. Deze wijk is al erg oud, zelfs de oudste, en herhaaldelijk verwoest gedurende de geschiedenis. Door oorlogen maar ook door overstromingen. Nu is het een moderne wijk en men er geen sporen meer van vroeger.

Viziváros ofwel Waterstad is van oorsprong een arme wijk. Er leefden vroeger handwerkers en vooral vissers. De wijk heeft nog steeds oude de smalle straatjes en kleine pleintjes. Erg interessant om deze wijk eens binnen te lopen.

Pest is een drukke industriële wijk. Mooie wandelstraten en oude gebouwen zijn kenmerkend voor deze oude wijk. Het is ook een echte uitgaanswijk. De drukste en allerbekende winkelstraat is er ook te vinden, de Váci utca.

Terézváros is behoorlijk centraal gelegen. Het is een oude historische wijk. Door de wijk loopt de oerbekende boulevard Andrássy Út.

Belváros
is het oude centrum van Pest. Je zult in deze wijk dan ook vele historische gebouwen vinden. De wijk is echt met de tijd meegegaan. Je vindt hier de allerduurste hotels en de bekendste en mooiste winkelstraten.

Pleinen

Het Heldenplein is wel één van de belangrijkste pleinen die de stad telt. Aan het plein zitten de Kunsthal en het Museum voor de Schone Kunsten. Midden op het plein staat een monument ter nagedachtenis van het 1000-jarige bestaan van Hongarije.

Órs Vezérplein heeft een groot winkelcentrum. Op het plein staan vaak mensen die hun eigen bloemen en groenten proberen te verkopen. Je ziet hier nog flatgebouwen uit de jaren 60.

Het Kálvinplein ligt op loopafstand van de Donau. Hier ligt ook een metrostation.

Parken

Stadspark Városliget is het grootste park in de stad. Het is ook een van de belangrijkste parken. Ligt achter het Heldenplein. Aangelegd in het begin van de negentiende eeuw. Aan de rand is een dierentuin te bezichtigen.

Park Erzsébet tèri is een klein park maar wel een bijzonder. Het is de plaats voor de alternatieve jongelui. Een wandeling door het park is erg leuk om eens te doen, en door de week kun je daar genieten van de rust.

Népliget is het grootste park van Pest. Het ligt ten zuidoosten van de stad en werd in 1860 aangelegd. Je vindt hier vooral weiden, perken en bomen. Ook kun je hier vele standbeelden en monumenten bezichtigen.

Bruggen

De Margitbrug heeft een lengte van bijna 610 meter. De brug is al erg oud want deze dateert uit 1876. De brug begint op de rechteroever. Dan een lichte buiging naar links om te eindigen op het Margiteiland. Daarna een buiging naar het zuiden en komt uit op de Pest-kant om definitief te eindigen op het Mari Jászaiplein. Het is de tweede brug die een vaste verbinding tot stand brengt tussen Pest en Boeda. In de Tweede Wereldoorlog werd deze brug flink beschadigd. Herstel volgde in 1948.

De Petófibrug is bijna 380 meter lang. Het vormt een verbinding tussen de boulevards van Boeda en tussen de boulevards van Pest.

De Lágymányosibrug is een nieuwe brug. In 1995 in gebruik genomen. Het is een brug die het meest zuidelijk is gelegen. Deze brug is aangelegd om de Petofibrug te ontlasten wat het verkeer betreft.

Rivieren

De Donau verdient een plaatsje apart. Deze rivier, deze schitterende rivier stroomt tussen beide oevers van Boedapest. De Boeda is hooggelegen en de Pest is stukken vlakker.

Bergen

Het gebergte van Boeda zijn bergen tussen de 400 en 500 meter hoog. Bovenaan zijn mooie bossen en de lucht is erg zuiver. Je vindt hier ook wijngaarden.