Weer Boedapest

Meer over Weer Boedapest

Het land, Hongarije heeft een gematigd landklimaat. Ook is het land afhankelijk van Atlantische en mediterrane invloeden. Door de Karpaten wordt het land beschermd tegen echte kou. Deze komt uit Siberië. Over het algemeen genomen heeft Hongarije een best wel aangenaam weertype. Niks extreems buiten de eventuele uitschieters.

Kenmerken landklimaat

Kenmerken van dit type klimaat zijn warme zomers en koude natte winters. In het zuiden is de gemiddelde wintertemperatuur in januari rond het vriespunt. In het noorden en noordoosten zakt het kwik tot –4 graden. In de midzomer wordt het in het noordwesten gemiddeld 22 graden. In het zuidoosten wordt het dan 18 graden. De totaal aantal zonuren is met 2200 helemaal nog niet zo slecht. Gemiddeld genomen komt er in Hongarije weinig neerslag naar beneden, ongeveer 500 mm per jaar. In het zuidoosten valt de meeste neerslag. De septembermaand is het droogst en mei is het natst. In de winter kan het flink sneeuwen en blijft ook best wel lang liggen. Het aantal sneeuwdagen ligt rond de 20.

Het weer in Boedapest

Het weer in de hoofdstad is over het algemeen genomen helemaal nog niet zo verkeerd. Zeker in de zomer valt er weinig neerslag. De temperatuur loopt dan op tot gemiddeld 21 graden. Er zijn uitschieters mogelijk tot wel 35 graden in juli. De winterse dagen zijn behoorlijk koud. Over het algemeen verlopen die dagen wel droog. Januari is de koudste maand in Boedapest. De gemiddelde temperatuur is –1 graag. Natuurlijk zijn er uitschieters mogelijk tot –15 graden!

Beste reisperiode

Een bezoek afleggen kun je het beste doen in het voorjaar, april en mei. Dat staat alles volop in bloei en dan is het ook niet zo warm in de stad. Je kunt ook in het najaar gaan. Ook niet meer zo warm en de meeste toeristen zijn dan al weer naar huis.