Vervoer Boedapest

Meer over Vervoer Boedapest

Er zijn weinig steden in de wereld waar het openbaar vervoer zo groot en zo perfect is geregeld als in Boedapest. Je hebt een uitgebreid metronet. Verder rijden er treinen die voor vele verbindingen zorgen. Ook nog eens een fantastisch tramsysteem. Daarnaast een uitgebreide busnetwerk en een trolleybusnetwerk. Buiten deze mogelijkheden beschikt de stad ook nog eens over een tandradbaan, een stoeltjeslift en een kabeltrein. De meeste vervoermogelijkheden gaan over de vele prachtige bruggen. Niet voor niets wordt Boedapest `De parel van de Donau` genoemd!

Metro

Het metronetwerk heeft drie lijnen en men is bezig met de vierde. In 1896 was er al een metro in de hoofdstad. Het was daarmee ook de eerste metro op het Europese vasteland. In 1970 werd begonnen met de tweede lijn. Deze kwam gereed in 1972. Vier jaar later werd het eerste deel van de derde lijn gemaakt. In 1990 was de derde lijn helemaal klaar. Tussen 1980 en 1990 werd de eerste lijn grondig opgeknapt. Tussen 2003 en 2006 werd de tweede lijn gerenoveerd. Je kunt gewone kaartjes kopen en overstapkaartjes. De laatsten zijn wel duurder. Al deze kaartjes zijn geldig voor alle vervoer. Er zijn ook kaartjes te koop voor alleen de metro. Je kunt een kaart kopen voor slechts één dag, voor drie dagen of voor zeven. Wil je een kaart dat langer geldig is dan moet je abonnement nemen waarop een pasfoto komt. Je kunt al vroeg in de ochtend vertrekken met de metro. Om 04:30 uur rijdt de eerste al aan tot 23:10 uur in de late avond. In de drukste uren vertrekt er om de drie minuten een trein. Buiten deze uren om de tien tot vijftien minuten. Wanneer de metro niet meer rijdt worden nachtbussen ingezet.

Trein

Om de voorsteden te verbinden met de stad zelf rijden er de HÉV treinen. Voor de toeristen is vooral de Szentendrelijn interessant. De treinen rijden dezelfde tijden als de metro. Er zijn drie grote internationale treinstations. De eerste is Station Oost, de tweede is Station West en de laatste is Station Zuid. Er zijn twee leuke routes voor buiten de stad. De eerste is Boedapest, Siofok, Balatonmeer. De tweede is ook vanaf Boedapest naar Kecskemet, dan naar Szeged.

Tram

De eerste tramlijn was een paardentramlijn. Dat was in 1866. De eerste elektrische tram is van 1887. Nu zijn er zijn dertig tramlijnen. Daarom is dit een prima vorm van vervoer. De tram is geel van kleur. Bij elke tramhalte kun je de vertrektijden lezen. De tram stopt bij elke halte. De totale lengte van het tramnet is ongeveer 160 kilometer. Er zijn bijna 700 haltes en er worden bijna 380 miljoen passagiers vervoerd op jaarbasis.

Bus

Er zijn bijna 300 buslijnen. Het voordeel daarvan is dat je overal in de stad daarmee kunt komen. De lokale bussen hebben zwarte nummers. Die bussen rijden het meest. Daarnaast heb je bussen met rode nummers. Dat zijn expresbussen. Beide bussen leggen dezelfde route af. De expresbus stopt minder vaak en is dus sneller. Een buskaartje is alleen per bus geldig dus pak je een andere bus dan moet je opnieuw een kaartje kopen. Een kaartje kopen kan bij een van de vele kiosken. Wil je uit de bus dan moet je op een knop drukken die boven de deur zit. De bus is natuurlijk een prima vervoermiddel maar niet tijdens de spits. Lopen of met de metro is dan beter.

Taxi

Je kunt in de stad een taxi aanhouden. Zeker in het centrum rijden er genoeg. Zorg er wel voor dat de chauffeur de meter aanzet. Spreekt de chauffeur geen Engels, schrijf dan op waar je naar toe wilt. De taxiprijzen zijn erg laag in Boedapest.

Trolleybus

Deze rijden op dezelfde tijden als de bus en de metro. Kaartjes voor de trolleybus te koop bij alle kiosken of bij de busstations. Er zijn 14 lijnen. Het laagste trolleybusnummer is 70. Dat had te maken met de zeventigste verjaardag van Stalin.

Tandradbaan

Deze tandradbaan loopt van Városmajor naar Széchenyi-hegy. Je kunt hier gebruik van maken in de tijden als van het andere openbaar vervoer. Deze radbaan brengt je naar de heuvels van Buda. Een leuke onderneming die je beslist moet doen tijdens je verblijf in Boedapest. En, voor die paar centen hoef je het niet te laten.

Stoeltjeslift

Die start op de János-berg. Die is 525 meter hoog. Van hier af ga je naar beneden naar het Zugliget. Echt geweldig en je krijgt schitterende uitzichten over de stad en ver daarbuiten.

Kabeltrein

Deze trein brengt je naar de burcht van Buda toe. De trein heeft twee cabines; een omhoog en een omlaag. Jammer genoeg zit je er maar even in want de lengte is maar 100 meter. Tijdens die korte tijd word je getrakteerd op een gigantisch mooi uitzicht over de stad.

Boot

Een vaarrit die vertrekt uit het centrum. Over de Donau natuurlijk. Je ziet dan uitgebreid de beide oevers. De tocht eindigt bij Margeret Eiland. Dan kun je meedoen aan een korte wandeling. De duur voor op en neer duurt ongeveer twee uur. Op het einde van de tocht staat er zeker een verrassing te wachten…

Auto

Wil je met de auto in de stad rijden dan kan dat. Het autoverkeer is echter behoorlijk hectisch. Tijdens de spitsuren kan het autoverkeer helemaal vast komen te zitten. Makkelijker is het om met de metro te gaan.

Bruggen

De Kettingbrug is veruit de oudste maar ook de allermooiste brug van de stad. Het was de eerste vaste verbinding over de Donau. Aangelegd tussen 1842 en 1849 en ontworpen door een Engelsman, Adam Clark. Nog veel en veel mooier is de brug te zien wanneer die verlicht is. Dat is gelukkig elke avond.
De Vrijheidsbrug is ruim honderd jaar oud. Eerst heette de brug de Frans -Jozefbrug. Onder het communisme werd de naam van de brug veranderd in de Vrijheidsbrug.
De Elisabethbrug was klaar in 1903. Vernoemd naar de erg populaire keizerin van het Habsburgse huis. Zij had een heel speciale band, niet alleen met Boedapest maar met heel Hongarije. De bijnaam van deze brug is dan ook Sissi.