Plattegrond Rome

Meer over Plattegrond Rome

Inleiding

Rome is onderverdeeld in vele wijken (rione). Hier vindt u de belangrijkste wijken en de karakteristieken van iedere wijk, zodat u tijdens uw stedentrip naar Rome een overzicht heeft van waar u het beste een hotel kan boeken, waar u kunt winkelen, waar de beste uitgaansgelegenheden te vinden zijn en waar de mooiste bezienswaardigheden liggen.

Campitelli

De wijk Campitelli omvat het gebied rondom de heuvels de Capitool en de Palatijn en een groot gedeelte van de heuvel Coelius. Deze wijk was het hart van het Romeinse Rijk en ligt midden in het huidige Rome. Hier vindt u dan ook de indrukwekkendste overblijfselen uit deze tijd, namelijk het Colosseum, de triomfboog van Constantijn en het Forum Romanum. Kortom; een wijk met bijzondere historische en culturele bezienswaardigheden.

Campo Marzio

Deze wijk is tegenwoordig het echte centrum van Rome en daarbij ook de meest populaire en meest toeristische wijk. Oorspronkelijk was het een vlakte op de oostelijke oever van de Tiber ten noorden van het oude Rome. Daarna werd het een belangrijke wijk en de Romeinen bouwden er tempels en openbare gebouwen. Het werd de drukst bevolkte wijk van de stad. Vandaag de dag is het zowel een uitgaanswijk als een wijk met schitterende bezienswaardigheden. Zo zijn het Mausoleum van Augustus, de Spaanse Trappen en het Piazza del Popolo enkelen van de vele toeristische trekpleisters in deze wijk. Daarnaast vindt u rond de Spaanse Trappen een exclusief winkelgebied met bekende winkelstraten, als de Via Condotti en de Via Frattina, waar u topnamen uit de modewereld tegenkomt.

Colonna

De wijk Colonna dankt zijn naam aan de zuil op het Piazza Colonna. Deze wijk concentreert zich rondom dit centrale plein. Aan dit plein ligt ook het Palazzo Chigi, dat dienst doet als regeringsgebouw.

Esquilino

De wijk is gelegen op de Esquilijn. Dit is één van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd. Deze wijk is ideaal gelegen als uitvalsbasis voor een stedentrip naar Rome. Esquilino ligt tussen het station Termini en het oude historische centrum. De vele hotels in dit gebied en het goed georganiseerde openbaar vervoer maken dat u van hieruit optimaal Rome kan ontdekken.

Ludovisi

Deze wijk geniet vooral bekendheid vanwege de grote moderne winkelstraat Via Veneto. Deze straat diende als decor in de film La Dolce Vita van Fellini uit 1960 over het decadente leven van filmsterren en rijken personen. Er wordt in de film niet voor niets voor de Via Veneto gekozen, want deze straat was vroeger een luxe winkelstraat waar men filmsterren tegen het lijf kon lopen. Tegenwoordig is dat niet meer zo en zijn de dure winkels vervangen door normale winkels waar iedereen tegen redelijke prijzen naar hartenlust kan winkelen.

Monti

De wijk grenst aan de verkeersader Via dei Fori Imperiali, die van het Piazza Venezia naar het Colosseum leidt. Ook deze wijk is ideaal gelegen om het historische hart van Rome te verkennen met bezienswaardigheden als het Colosseum en het Forum Romanum in de directe nabijheid.

Parioli

Parioli is een exclusieve en modieuze wijk buiten het centrum van Rome. Het kan als uitvalsbasis dienen om Rome te verkennen, maar u moet er wel rekening mee houden dat de hotels hier duur zijn. Verder is het een groene en rustig wijk in de buurt van de tuinen van Villa Borghese.

Parione

Parione is een romantische wijk die door veel toeristen wordt aangedaan. Vooral het sfeervolle Piazza Navona is razend populair. De wijk Parione was oorspronkelijk een belangrijk commercieel gebied. Er waren vele markten, zoals op de Campo de´Fiori, waar ook vandaag de dag nog markten gehouden worden. Parione is een heerlijke wijk om doorheen te wandelen en om de sfeer van Rome te ervaren.

Pigna

Pigna is een indrukwekkende historische wijk met bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken, met als ultiem hoogtepunt het meer dan 2000 jaar oude Pantheon. Rondom het Pantheon vindt u een wirwar aan steegjes met winkeltjes, barretjes en restaurants. Het is een levendige wijk met een mix aan gezelligheid en adembenemende bezienswaardigheden. Daarnaast is het ook een belangrijk financieel centrum van Rome met veel banken en beurzen.

Pinciano

Deze wijk, even buiten het centrum van Rome, beslaat een deel van het park Villa Borghese. Het is een elegante wijk met voornamelijk veel dure hotels.

Ponte

De wijk Ponte ligt op de oostelijke oever van de Tiber en is vernoemd naar de Engelenbrug die deze wijk verbindt met de wijk Borgo aan de andere kant van de oever. Vanwege het binnen handbereid zijn van water uit de Tiber, was het in het verleden een populaire plek voor mensen om zich te vestigen. Het was daarom een druk bevolkte wijk. Daarbij kwam ook dat vele pelgrims door deze wijk naar het Vaticaan trokken. Dit maakte dat er van oudsher vele restaurants en winkels in dit gebied te vinden waren. Het oude karakter van de wijk, met zijn kleine straatjes die naar de rivier leidden, is in de loop der tijd met de modernisering van de stad verdwenen.

Regola

Regola is evenals Ponte een wijk op de oostelijke oever van de Tiber, maar is meer zuidelijk gelegen. Regola is een wijk in renaissancestijl. Er is weinig overgebleven van wat doet herinneren aan het oude Rome en de wijk bestaat vooral uit lange rechte straten. Een bezienswaardigheid in de wijk is het Palazzo Farnese dat paus Paulus III heeft laten bouwen.

Riva

Riva is een wijk met bijzondere historische bezienswaardigheden. Er zijn verrassend veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden, zoals de Ponte Quattro, Capi en de Tempio di Vesta. Verder vindt u hier de kerk Santa Maria in cosmedin met de populaire toeristische attractie de Bocca della Verità.

Sant Angelo

De wijk Sant´Angelo kent een aantal uiteenlopende bezienswaardigheden, onder andere de kerk Sant Angelo in Pescheria, het Teatro di Marcello en de Portico d’Ottavia. In 1555 werden de joden door de paus gedwongen om ten zuiden van deze wijk te gaan wonen. Dit deel van de stad wordt de Joodse ghetto genoemd. Hier vindt u kronkelige staatjes, warmrood gekleurde gebouwen, authentieke joodse eetgelegenheden en talloze kleine winkeltjes.

Sant Eustachio

Sant´Eustachio is een kleine wijk in het centrum van Rome, die gekenmerkt wordt door grote paleizen en kerken als de kerk van Sant’Eustachio, Palazzo Madame en de Sant Augostino. Het is een wijk met een aantal toeristische bezienswaardigheden, die het na het bezoeken van de topattracties in de aangrenzende wijken, de moeite waard kunnen zijn.

Trastevere

Deze wijk ligt ten westen van de Tiber. Het gebied bestaat uit een labyrint van oude karakteristieke steegjes en straatjes. In deze idyllische wijk kunt u overdag genieten van de charmante sfeer van de steegjes en de pleintjes en kunt u traditionele middeleeuwse volkswoningen bewonderen. Maar in de avond verandert Trastevere in een waar uitgaanscentrum met hippe uitgaansgelegenheden. Heel Rome lijkt zich dan in deze wijk te verzamelen. Er zijn geweldige restaurants, bioscopen en vele cafés, clubs en discotheken. Trastevere wordt dan ook beschouwd als dé uitgaanswijk van Rome.

Trevi

Trevi is een drukbevolkte wijk die populair is onder de toeristen vanwege de aangename pleinen, vele kerken en prachtige fonteinen. Vooral de Trevifontein is wereldberoemd.

Vaticaan

Het Vaticaan is geen wijk in Rome, maar een apart land dat in de stad Rome ligt. Het Vaticaan ligt ten westen van de Tiber in het centrum van Rome en is het hart van het christendom. Hier kan men de pracht en praal bekijken op en rond het Sint-Pietersplein, in de enorme Sint-Pietersbasiliek en in de Vaticaanse musea. Voor een beetje rust kan men zich terugtrekken in de tuinen rondom. Maar wie van shoppen houdt, kan in Vaticaanstad zijn hart ophalen. Hier ligt namelijk het populairste winkelgebied van de regio met bekende winkelstraten als de Via Ottaviano en de Via Cola di Rienzo.