Vervoer Rome

Meer over Vervoer Rome

Binnen Rome kunt u zich tijdens uw stedentrip op verschillende manier verplaatsen. Rome bezit een goed netwerk aan openbaar vervoer, waarbij de verschillende vervoersmiddelen goed op elkaar afgestemd zijn.

Bus

Met de bus kunt u in Rome bijna overal komen. De bus is dan ook het meest effectieve vervoersmiddel in Rome. Er zijn vele bushaltes door de hele stad en zeker nabij de belangrijke bezienswaardigheden. De Romeinse bus –en trammaatschappij heet ATAC (Azienda Tramvie e Autobus del Comune di Roma). De bus is een populair vervoersmiddel en wordt dan ook veel gebruikt. Dit maakt dat de bussen vaak erg vol zitten en zitplaatsen schaars zijn. Vanwege het drukke verkeer in de binnenstad van Rome rijden de bussen ook niet altijd stipt op tijd. Belangrijk om te weten is, dat u in de bus zelf geen kaartje kunt kopen. Dit moet dus altijd vooraf gebeuren bijvoorbeeld op het station of bij een kiosk of tabakswinkel. Een buskaartje kost € 1. De bussen in Rome rijden van 06:00 tot 00:00. Wel zijn er speciale nachtbussen. Deze zijn te herkennen aan de letter N die voor het busnummer staat en aan de uil die op de bus staat. De nachtbussen rijden van 00:30 tot 05:30.

Naast de reguliere bussen, is er ook een speciale open dubbeldekker bus voor toeristen die langs verschillende toeristische trekpleisters rijdt. Dit is bus 110. Deze bus is iets duurder dan de normale bussen, maar het kan wel erg gemakkelijk zijn. De bus rijdt van 09:00 tot 20:00 en maakt een ronde door het historisch centrum van de stad en gaat tevens naar Vaticaanstad. Er zijn verschillende opstapplaatsen bij bekende monumenten, zoals het Colosseum, de Sint-Pieter, de Trevifontein en Station Termini. Naast Bus 110 zijn er tegenwoordig ook andere aanbieders van dit soort busritten. Een kaartje voor Bus 110 kost € 14,40 en is 1 dag geldig. U kunt zo vaak in –en uitstappen als u wilt. In tegenstelling tot de gewone bussen koopt u de kaartjes voor deze bus wel in de bus zelf.

Naast de dubbeldekker 110 rijdt er ook de zogenaamde Archeobus door Rome. Deze bus is iets minder toeristisch dan bus 110 en doet vele archeologische plekken aan, zowel binnen als buiten de stad. De bus vertrekt iedere 40 minuten vanaf het station Termini. De kaarten voor deze bus koopt u bij een loket op het busstation. De kaart kost €11,70. De rondrit met deze bus duurt zonder uitstappen ongeveer 2 uur. De eerste bus gaat om 09:45 en de laatste bus vertrekt om 16:00. Het is de ideale mogelijkheid om de Via Appia even buiten Rome te bewonderen.

Tram

ATAC verzorgt ook het tramvervoer door Rome. Er zijn verschillende tramlijnen die de stad doorkruisen. Net als voor de bussen geldt, dat de trams vaak overvol zitten en regelmatig te maken hebben met verkeersopstoppingen in de stad. Daarentegen zijn de trams net als de bussen goedkoop en kunnen u door de hele stad brengen. Vooral wanneer u de wijk Trastevere wilt bezoeken, kan de tram het ideale vervoersmiddel zijn. De kaartjes voor de tram koopt bij de tabakswinkels of op een station.

Metro

Het is erg opmerkelijk dat een wereldstad als Rome, maar twee metrolijnen bezit. Er is echter wel een derde metrolijn op komst. De metro is niet het meest gebruikelijke openbaar vervoersmiddel in Rome. Vooral om naar de binnenstad van Rome te gaan, kunt u beter gebruik maken van de bus. De metro kan wel weer handig zijn voor bepaalde plekken buiten het centrum. De metrolijnen worden aangeduid met lijn A en lijn B. Deze twee lijnen komen samen bij het station Termini. De kaartjes voor de metro koopt u bij de kaartautomaten, kiosken of tabakswinkels. De kaartjes kosten € 1 en zijn 75 minuten geldig. U moet het kaartje afstempelen voor u de metro in gaat.

Taxi

In Rome rijden talloze taxi´s rond, zowel legale taxi´s als illegale taxi´s. De legale taxi´s zijn wit of geel en dragen een bordje met ´taxi´ op het dak. De illegale taxi´s hebben, in tegenstelling tot de legale taxi´s, geen meter in de auto en u moet dan ook duidelijk van tevoren een prijs afspreken. De tarieven van de taxi´s zijn redelijk prijzig en zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland. Het is uiteraard een stuk duurder dan de bus, tram of metro. Het voordeel is wel dat u een stuk comfortabeler reist dan in de overvolle bussen of trams. Het is niet gebruikelijk om een taxi op straat aan te houden. Het is beter om naar een van de taxistandplaatsen te gaan. De taxistandplaatsen vindt u op vele plaatsen door de stad, meestal dicht bij de grootste bezienswaardigheden.

Scooters

In het centrum van Rome zult u niet alleen veel auto´s, bussen en trams voorbij zien komen, er razen ook vele scooters rond. Er zijn talrijke verhuurbedrijven, die zich gericht hebben op de toeristen en waar u scooters kunt huren voor ongeveer € 40 per dag. Denk wel heel goed na voordat u een scooter huurt. Het verkeer in Rome is één grote chaos en de meeste weggebruikers nemen het niet zo nauw met de regels en verkeersborden. Het is geen veilige onderneming om op een scooter door Rome rond te rijden.

Toeristenpassen voor het openbaar vervoer

Voor toeristen zijn er speciale toeristenkaarten te koop voor het openbaar vervoer. Wanneer u tijdens uw stedentrip in Rome van plan bent veel gebruik te maken van het openbaar vervoer is dit een handige en voordelige manier om door Rome te reizen. De toeristenkaarten zijn te koop bij het toeristeninformatiebureau bij het Station Termini, maar ook bij kiosken, tabakswinkels en op andere stations. Hier kunt u tevens een handige plattegrond kopen met een overzicht van alle buslijnen. Zo hebt u snel door hoe het openbaar vervoersysteem in Rome in elkaar zit en kunt u optimaal van uw bezoek aan deze stad genieten. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten kaartjes voor het openbaar vervoer die u kunt kopen:

BIT - Biglietto Integrato a Tempo -
Dit kaartje is een normaal kaartje voor de bus, metro of tram. Het kaartje kost € 1, - en is na moment van aankoop 75 minuten geldig.

BIG – Biglietto Turistico Giornaliero -
Dit kaartje is geldig vanaf het moment dat men het koopt tot middernacht. U kunt binnen deze tijd onbeperkt gebruik maken van bus, metro en tram. Het kaartje kost € 4, -.

BTI – Biglietto Turistico Integrato -
Dit kaartje is 3 dagen geldig voor een onbeperkt aantal ritten met het openbaar vervoer. Het kaartje kost € 11, -.

CIS – Carta Integrata Settimanale –
Deze kaart is zeven dagen geldig voor een onbeperkt aantal ritten met het openbaar vervoer. Het kaartje kost € 16, -.