Plattegrond Florence

Meer over Plattegrond Florence

Inleiding

Over deze stad kom je niet uitgesproken. Als er één stad in de wereld is die zo`n rijke kunst en cultuur bezit dan is het Florence wel. Daarom gaan er veel toeristen heen om daarvan te genieten. Maar daarvoor niet alleen. De stad is bijzonder mooi met vele oude wijken, straten, pleinen, parken, kerken en natuurlijk rivier de Arno. Dat alles bij elkaar maakt de stad helemaal compleet. Hieronder zijn enkele stadsdelen besproken en natuurlijk is er van alles veel en veel meer.

Het centrum ofwel het Centro Sto

Is het historisch centrum van de stad. Het grootste plein heet Piazza del Republica. Aan dit plein vind je vele gezellige barretjes en terrasjes. Zeker in de zomer is het hier heerlijk genieten. Van hieruit kun je naar de winkelstraten lopen. Wil je `s avonds genieten van muziek dan kun je terecht in een muziekcafé.

Woonwijken

Novoli is een wijk en bevindt zich in het noordelijk gedeelte van de stad. In de wijk zijn ondermeer een zakenwijk te vinden, het grote stadspark, de ruïnes van Villa San Donato en de allernieuwste universiteitscampus.

Campo di Marte
Is één van de mooiere wijken van de stad. Ligt in het noordoosten en biedt goede verbindingen met de luchthaven en ook met het centrum.

Careggi
Deze wijk is niet erg groot maar wel bijzonder geliefd. Velen willen daar wel wonen en vandaar dat in die wijk de huizenprijzen bijzonder hoog zijn.

Pleinen

Piazza Santa Croce
Is het grootste plein in de stad. Je vindt op dit plein de mooiste gotische basiliek van Italië. En deze basiliek is zeker niet het enige wat op het plein staat.

Piazza della Signoria

Een prachtig plein, een groots plein en een belangrijk plein. Hier vind je ondermeer het stadhuis Palazzo Vecchio en het Uffizi. Het laatste is één van de belangrijkste musea ter wereld. Midden op het plein staat de Neptunusfontein. Deze werd gemaakt door Bartomoleo Ammannati. Verder is er nog een overdekte beeldengalerij en als laatste een beeld van Cosimo de Medici.

Piazzale Michelangelo
Ligt op een heuvel. Vandaar uit krijg je een schitterend uitzicht over de Arno. Daar gaan dan ook vele toeristen naar toe om hiervan te genieten.

Paleizen

Palazzo Pitti
Werd vroeger bewoond door de Medici familie. Nu zijn er zeven musea in gevestigd en kun je uitgebreid genieten van porseleinen beelden, oude kostuums maar ook van moderne kunst. Om het paleis heen liggen de Boboli-tuinen. Prachtig oud kasteel en een bezoek brengen is dan ook zeer de moeite waard!

Palazzo Vecchio
Ligt aan het Piazza della Signoria. Het is een echte publiekstrekker. De vertaling is `oud paleis`. En dat mag dan ook wel gezegd worden. Het paleis stamt uit het jaar 1314, kun je nagaan!

Palazzo Medici-Riccardi

Werd in 1444 in opdracht van de familie De Medici gebouwd door Michelozzo.

Park

Boboli is wel het allermooiste park van de stad. Er zijn zwembaden, er zijn grandioos mooie fonteinen, leuke vergezichten en een grot. In dit park is het genieten maar je kunt hier ook even bijkomen van alle drukte.

Rivier

De Arno vindt zijn oorsprong in de berg Falterona en mondt uit in de Ligurische Zee. Uiteraard stroomt de Arno door de stad Florence. De bekende brug Ponte Vecchio gaat daar overheen. De Arno heeft regelmatig voor overstromingen gezorgd. De laatste keer was in 1966 en vele oude kunstschatten zijn toen verloren gegaan door de modder en het water. Om deze reden zijn er dammen aangelegd waardoor het overstromingsgevaar bijna helemaal voorbij is.

Bruggen

Er zijn er twee, de eerste is Ponte Vecchio en de andere is Corridoio Vasariano. De eerste is van 1345 en de tweede stamt uit 1565. Beide bruggen trekken veel toeristen, vooral de Ponte Vecchio.

Kerken

San Miniato al Monte is in de buurt te vinden van Piazzale Michelangelo. Is in 1015 gebouwd. Vooral de voorgevel is goed te zien. Het is wel raar dat weinig toeristen deze prachtige oude kerk bezoeken.

Santa Maria del Carmine

Is gewijd aan de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel. Er zijn vele fresco`s te zien van ondermeer Filipino Lippi.

Basilica San Lorenzo
Was de kerk van de familie De Medici. Hier liggen dan ook diverse personen van deze familie begraven. De kerk ligt aan de Piazza San Lorenzo. De bouw dateert van het jaar 1420.