Taxi Florence

Meer over Taxi Florence

De taxi`s zijn allemaal wit van kleur en hebben een bord op het dak dus makkelijk te herkennen. Taxi`s vind je vooral in het centrum want daar zijn vele standplaatsen.

Standplaatsen

Enkele standplaatsen zijn Via Pelicceria, Piazza di Santa Maria Novella, Piazza della Repubblica en Piazza di San Marco. De tarieven zijn te zien in de taxi zelf. Bestudeer die goed om onaangename verrassingen te voorkomen. Je kunt ook via je hotel een taxi bestellen. Daar wordt het dan nóg duurder van. De teller begint al te lopen vanaf de standplaats. Zorg ervoor dat de taximeter aanstaat nadat je bent ingestapt. Is dat niet het geval attendeer hier dan de chauffeur op. Doet de man of vrouw het niet, stap dan gerust uit en neem een andere taxi. Spreek ook nooit een vast bedrag af want dan ben je altijd een stuk duurder uit. Ben je op je bestemming aangekomen dan moet je vragen naar een bonnetje. Hierop moet dan staan het nummer van de taxi, de route die is afgelegd en het bedrag dat je hebt betaald. Het bonnetje is op zijn Italiaans:ricevuto di pagamento. Niet elke toerist spreekt Italiaans en niet elke chauffeur spreekt een buitenlandse taal. Als je er niet uit komt, schrijf dan je bestemming op. Een voordeel van een taxi nemen is dat zij in straten mogen rijden waar ander autoverkeer niet mag.

Niet goedkoop

Een taxiritje is zeker niet goedkoop in Florence. Je hebt, wanneer je van het vliegveld of van het treinstation afkomt, altijd wel bagage ben je. Dan moet je daarvoor extra betalen als je een taxi neemt. Kom je dan ook nog eens aan op een zondag of op een feestdag, dan moet ook hiervoor extra worden betaald tussen 22:00 uur en 02:00 uur. Ga je weer naar de luchthaven toe of naar het treinstation dan moet er weer extra worden gedokt. Ga je midden in het hoogseizoen naar Florence en neem je een taxi, ook dan moet je extra betalen, gewoon, omdat het hoogseizoen is!

Va bene cosi

Als je tevreden bent over de taxirit hoef je geen fooi te geven. Het wordt wél erg gewaardeerd. Doe je dat dan zeg je tegen de chauffeur `va bene cosi`. Dit betekent ongeveer `het is goed zo` of `laat de rest maar zitten`.