Vliegvelden Florence

Meer over Vliegvelden Florence

Luchthaven Florence is geen groot vliegveld. Er is dan ook maar één vliegbaan. De luchthaven is vernoemd naar de Italiaanse cartograaf en ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci die uit Florence kwam. Dat gebeurde in 1990.

Een stukje geschiedenis

In 1910 was er sprake van een vliegveld. Dat werd gebruikt voor experimenten in de luchtvaart. In1920 werd het vliegveld te klein en werd gesloten. In 1928 werd er een nieuw vliegveld geopend met de naam Peretola. Het was niet meer dan een groot open veld en je mocht uit alle windrichtingen starten en landen. Eind jaren dertig werd besloten het vliegveld te moderniseren. Er kwam een startbaan van asfalt met een lengte van 1000 meter met een breedte van 60 meter. Het eerste passagiersvliegtuig, een DC3, landde eind jaren 1940. Er werden steeds meer vliegbewegingen gemaakt en pas in 1980 werd het vliegveld weer verder gemoderniseerd. In 1984 werd de enige baan verlengd van 1000 meter naar 1400 meter. Ook kwamen er diverse landingssystemen en de terminal werd opnieuw herbouwd. In 1986 was de modernisering af. Ondertussen werd er constant beetje bij beetje aangebouwd of herbouwd. Zo kwam er in 1992 een aankomsthal die nog steeds in gebruik is. Twee jaar later was het vertrekgebouw klaar en werd in 1996 weer uitgebreid. In 1996 werd de baan opnieuw verlengd. Van 1400 meter naar 1650 meter. Nu is de lengte ongeveer 1715 meter.

Vandaag de dag

Het vliegveld is nog steeds niet groot vergeleken met andere regionale vliegvelden. Toch worden er bijna 2 miljoen passagiers op jaarbasis verwerkt. Er zijn bijna 800 parkeerplaatsen. Op het vliegveld zijn diverse winkels en winkeltjes. Natuurlijk is er een restaurant, er zijn snackgelegenheden en je kunt hier uitstekend terecht voor een kopje koffie met wat lekkers. Buiten het vliegveld zijn autoverhuurbedrijven aanwezig. Er is ook een taxiplaats. Je bent 15 kilometer van het centrum en een taxirit daar naar toe kost ongeveer 15 euro. Meridiana, Lufthansa, Swiss en KLM zijn ondermeer maatschappijen die op Florence vliegen. Het aantal reizigers zal steeds blijven toenemen. Dat komt omdat steeds meer toeristen Florence gaan ontdekken.